איך לענות לשאלה שאתם לא יודעים במהלך ראיון טכני

טיפ לראיון טכני

שאלו אתכם שאלה במהלך ראיון טכני ואין לכם מושג איך לענות עליה – מה אתם עושים? 

במאמר הזה אעבור על שיטה פשוטה להתמודד עם שאלות טכניות מפתיעות בראיון, שלא התכוננתם אליהן מראש. 

תוכן עניינים

במאמר קודם דיברנו על תיק עבודות של מפתחי תוכנה, והסברנו איך הוא יכול לעזור לכם לצבור ניסיון משמעותי בתור מתכנתים, ואפילו להשיג ראיונות.

במאמר הזה אני הולך להתמקד בשלב הבא של תהליך המיון – ראיון העבודה. או יותר נכון – שלב הראיון הטכני.

השיטה שאפרט עליה מבוססת על הניסיון האישי שלי כמישהו שראיין מאות מועמדים לתפקידי פיתוח שונים, והכשיר המון מתכנתים לאורך השנים. 

מודעה

"..הרי אף מעסיק לא יקח אותך בגלל שסיימת איזה קורס..."

ראיון עם יניב ארד על הקורס הייעודי שלו לבעלי רקע בתכנות.  יניב מסביר מה החסמים בשוק העבודה למי שסיים לימודים ומנסה להתקבל למשרה ראשונה בפיתוח תוכנה, ואיך הוא מציע לפתור את זה . צפו בראיון המלא >>

לצפייה בסרטון – איך להתמודד עם שאלה שלא התכוננת אליה בראיון:

מה חשוב להבין *לפני* ראיון טכני

לפני שנכנס לשיטה שאני הולך ללמד, חשוב לי להבהיר דבר חשוב:

מעבר לתוכן כצמו של התשובות שלכם, ישנה חשיבות עצומה למה שאתם משדרים לאורך תהליך המיון. 

הביטחון העצמי שלכם בא לידי ביטוי בראיון עצמו. רואים את זה קודם כל בשפת הגוף – כשאנחנו לחוצים יש לנו נטיה לזוז בחוסר נוחות. זה טבעי להתנהג ככה, אבל חשוב להיות מודעים לזה ולנסות להתגבר על התופעה.

אתם לא תאמינו עד כמה להסתכל בעיניים ולהראות נינוחים, יכול לעשות את כל ההבדל.

מעבר לכך, אם שתצליחו לשדר ביטחון עצמי כבר מהרגע הראשון, אתם תעלו את הסיכוי להגיע לראיון טכני ממקום של כח. וזה מתחיל כבר בשיחת הטלפון הראשונה עם החברה אליה אתם מתמיינים. 

איך מגיבים לשיחת הטלפון הראשונה?

 כבר משלב הראיון הטלפוני, אתם צריכים "לשחק את המשחק". זה אומר שאתם לא מגמגים, ולא אומרים "תודה שהתקשרתם". 

זכרו – מתכנתים מנוסים לא מתרגשים מכל טלפון שמגיע אליהם. לכן נסו להיכנס לראש של של מישהו טוב ומנוסה, והשתדלו לשדר פאסון (ועדיין – להיות נעימים ומנומסים).

כדי לשדר ביטחון אני אפילו ממליץ לפעמים לחלק מהבוגרים שלי להגיד באמצע השיחה "תזכירו לי שוב מאיזה חברה אתם…" רק כדי להראות מחוזרים יותר.

נשמע טיפשי אולי, אבל מה שאתם משדרים ישפיע על כל המשך התהליך. ובהקשר הזה, עוד דבר חשוב: אם במהלך הטלפון הראשון שאלו אתכם "איך צברתם את הניסיון שלכם?"

לא כדאי לכם לענות תשובה סטנדרטית כמו "בקורס תכנות". זה פשוט לא יעזור להבדיל אתכם ממועמדים אחרים.

איך לענות כששואלים כיצד צברתם ניסיון בתחום?

אם למדתם בבוטקאמפ או קורס, אין שום צורך לשקר. אך כדי להראות רצינות כדאי לכם לנסח את זה קצת אחרת. אז איך כן לענות? 

לבוגרים שלי אני מציע להעזר בנוסח הבא: 

"עשיתי סטאז' אחרי הכשרה אינטנסיבית, בליווי של מנהל פיתוח"  

קודם כל זה נכון. אך מעבר לכך, זה יוצר סקרנות לפגוש אותם בשלב הבא, ונשמע הרבה יותר טוב מאשר תשובה "יבשה" (בסגנון: "עשיתי קורס תכנות").

כמובן, את התשובה הזאת תוכלו לתת רק אחרי שבאמת עשיתם לפחות 2-3 פרויקטים ברמה גבוהה

יניב ארד ראיון עבודה

איך להתמודד עם שאלות מתקילות במהלך ראיון טכני

אחרי שהבנו את החשיבות של ביטחון עצמי לתהליך המיון, הגיע הזמן לגשת לעיקר ולהבין איך להתמודד עם שאלות טכניות שאתם לא יודעים את התשובה אליהן. השיטה הולכת ככה: 

#1 – בפעם הראשונה שהתקילו אתכם במהלך ראיון טכני:

נניח ששאלו אתכם שאלה שאין לכם מושג איך לענות עליה. אני מציע לענות בצורה הבאה:

"אני לא בדיוק זוכר את זה כרגע, אבל אין לי בעיה להשלים את זה תוך כמה שעות – ואני אשמח אם תבחנו אותי גם על זה. אני בטוח ביכולות שלי להשלים את זה." 

זה אולי ישמע מוזר, אבל תזכרו שבתעשייה ככה עובדים – מתכנתים מנוסים לא משננים כמו תוכי, מה שהם באמת צריכים לדעת הוא למצוא מידע וליישם אותו בעולם האמיתי. 

העובדה שאתם לא יודעים תשובה לשאלה מסויימת בראיון לא פוסלת אתכם, וזה מאוד סביר שזה יקרה לפחות פעם-פעמיים במהלך ראיון טכני. 

 #2 – בפעם השניה שהתקילו אתכם במהלך ראיון טכני:

גם אם שאלו אתכם שאלה נוספת שלא ידעתם לענות אליה, אני מציע לענות תשובה דומה לשאלה הקודמות. למשל:

"גם על זה אני לא סגור, אני מעדיף לתת תשובה שאני בטוח בה – אשלים ואחזיר תשובה תוך זמן קצר"

#3 – פעם שלישית שהתקילו אתכם במהלך ראיון טכני:

אוקי, הפעמיים הראשונות ברורות. השאלה היא, מה קורה בפעם השלישית שמתקילים אתכם? הרי השתמשתם כבר בתשובה הזאת, וזה יהיה מוגזם להחזיר תשובה דומה גם בפעם השלישית. 

אל חשש, גם פה יש פתרון (שאמנם דורש קצת אומץ, אבל עובד מעולה) והוא הולך ככה: אם שאלו אתם פעם שלישית ואתם לא יודעים לענות, הדבר הכי טוב שתוכלו לעשות הוא לקחת יוזמה, ולומר בבטחון (ואפילו עם חיוך):

"טוב אני רואה לאן זה הולך.. ואני רוצה להציע משהו אחר: תנו לי להוכיח את היכולות שלי דרך מטלת בית.. אני מאמין שהתנסות עם הלא-נודע תרשים הרבה יותר משאלה כזו או אחרת… "

בצורה הזאת אנחנו בעצם מעבירים את הכדור לצד השני. 

נכון, זה לא מתאים לכל אחד. לא לכולם נח ליזום ולהעביר את הכדור לצד השני. יחד עם זאת, מי שמסוגל, יכול להרוויח הרבה מכך. 

ואתם אפילו תופעו, מרואיינים שלוקחים יוזמה בצורה לא שגרתית, משדרים שהם חושבים אחרת. במידה ותצליחו לגבות את הדיבורים שלכם במעשים, זה אפילו יכול לעזור לכם בתהליך המיון. 

לסיכום ומסקנות אחרונות 

במאמר הזה עברתי על שיטה פשוטה להתמודד עם שאלות שאנחנו לא יודעים את התשובה אליהן במהלך ראיון טכני. אם זה נשמע לכם קת מלחיץ תדעו שזאת ממש לא הכוונה, אלא ההיפך. המאמר הזה נועד לעזור לכם לכם להבין שזה לגמרי בסדר לא לדעת הכל. גם בראיון עבודה.

גם אם אתם לא יודעים משהו, לא קרה כלום.

אף אחד לא מצפה מכם להיות מושלמים, ואם רק תתקשרו את העניין הזה בצורה הנכונה, יכול מאוד להיות שיתנו לכם צ'אנס להראות את היכולות שלכם בצורה אחרת – במועד מאוחר יותר או במטלת בית. 

ואם אתם מתפדחים או מתביישים וחושבים שזה יכול לפגוע בכם, תדעו שזה בדיוק ההיפך! להיות פרו-אקטיבייים ולהראות יוזמה רק יעזור לכם להתבלט בתור מועמדים (מעבר ליכולות הטכניות שלכם). 

בהצלחה בראיון!

אולי יעניין אותך:

"ללמוד אנגלית כמו שלמדתם לנהוג"

הרמה שלכם באנגלית תוקעת אתכם? תכירו את השיטה הייחודית שעזרה ליותר מ- 1000 הייטיקיסטים לדבר אנגלית בביטחון ולפתח את הקריירה שלהם בתעשייה. לראיון המלא >>

המאמר עזר לך? כאן משתפים >>