מפתח.ת תוכנה או ר"צ? סקירת 2 מסלולים בהייטק

מפתח או ראש צוות

הציעו לכם לעבור למשרת ניהול. מה תעשו?

מה זאת אומרת? ברור שתיקחו את המשרה. מדובר ביותר כסף וביותר אחריות… מה יש להתלבט בכלל?

אז האמת היא שזאת לא החלטה כזאת פשוטה

במאמר זה נדון בדילמה נפוצה: האם בתור הייטקסיטים כדאי להשאר בתפקיד טכני או לכוון לקריירה ניהולית? 

תוכן עניינים

 

כשמדברים על קריירה, אין החלטה נכונה או לא נכונה. לכן, המאמר הזה לא מתיימר לספק עצות קריירה, אלא רק להציג תמונה אובייקטיבית של 2 מסלולי קריירה אפשריים בהייטק: 

  • התפתחות במישור טכנולוגי
  • התפתחות במישור ניהולי

על פניו נראה שמעבר מתפקיד טכני לתפקיד ניהולי הוא טבעי, ועבור רבים הוא נתפס כ"קידום", אך זה לא בדיוק ככה במציאות. 

למען האמת, "ניהול" זו עבודה שונה לחלוטין מפיתוח, שדורשת סט שונה של מיומנויות. זו הסיבה שיש אנשים שהם מתכנתים מדהימים, אבל מנהלים גרועים מאוד (וההיפך כמובן). 

אז מה עדיף? כמו בכל דבר בחיים, בכל מסלול יש יתרונות וחסרונות. בהמשך המאמר נמחיש את הנקודה הזאת באמצעות דוגמאות שיעזרו לכם לקבל זווית נוספת על הדילמה הזאת.  

לצפייה בסרטון – להיות או לא להיות מנהל:


מפתח.ת או ר"צ? 

נניח שאתם עובדים כמתכנתים כבר 3 שנים, ובזמן הזה צברתם ניסיון ב-Stack טכנולוגי מכובד. כעת קיבלתם הצעה לעבור לתפקיד ראש צוות פיתוח.

בתור אנשים שאפתניים שהקריירה חשובה להם, אתם שוקלים את 2 הכיוונים ומנסים להבין מה יתן לכם כל מסלול. 

תרחיש #1 – אתם נשארים מפתחים

אתם מאוד אוהבים לתכנת, אין לכם כח לכל הפוליטיקות שכרוכות בניהול, ואתם נמשכים יותר לצד הטכני. השאיפה שלכם היא להשאר מתכנתים, לצבור ידע וניסיון, ולהפוך לאוטוריתות בתחום שלכם.  

זאת אומרת – אתם ממש טובים במה שאתם עושים ואין לכם רצון לעשות משהו אחר.

סביר להניח שבעוד שנה או שנתיים תרגישו שמיציתם את עצמכם בתפקיד הנוכחי, והגיע הזמן לרענן קו"ח ולהתקדם לתפקיד הבא.

קצת מספרים: חיפוש משרת תכנות 

כדי להבין איפה אתם עומדים, אתם נכנסים ללינקדאין ומחפשים משרות פיתוח תוכנה.

חיפוש משרות פיתוח

איזה יופי – מצאתם 3706 משרות פנויות בישראל!

אבל אתם יודעים מה? יכול להיות שחלק מהמשרות האלו הן לא "תכנות-פרופר", אז בואו נצמצם את החיפוש אך ורק לתעשיית התוכנה. לאחר מכן נמקד את החיפוש אך ורק למשרה מלאה.

משרת פיתוח חיפוש בלינקדאין

לאחר הצמצום, נשארנו עם 2271 משרות פיתוח בישראל (נכון לכתיבת המאמר).


כמובן שמתוך אותן אלפיים ומשהו משרות, חלק לא מתאימות לכם. אולי הן בארגונים שלא מעניינים אתכם, אולי הטכנולוגיה לא רלוונטית אליכם ואולי מדובר בכלל במשרות ג'וניור.

אבל גם אחרי שנוריד את כל האלו, עדיין ישארו לכם מאות משרות רלוונטיות, וזה רק מלינקדאין. יש עוד הרבה משרות שבכלל לא מתפרסמות שם.

כל זה משאיר אתכם עם המון אפשרויות והרבה מאוד כח בידיים. כי כמו שתמיד דואגים להזכיר לנו בתקשורת, יש מחסור תמידי במפתחים מנוסים בארץ.

כמובן, הכל בהנחה שאתם טובים במה שאתם עושים, ושאתם נשארים מעודכנים בטכנולוגיות חדשות. אבל עדיין, זה מצב די טוב להיות בו. ואם תישארו מתכנתים ותמשיכו לצבור מיומנויות בטכנולוגיות וכלים שונים, יהיו לכם הרבה אופציות גם בהמשך הקריירה. 

תרחיש #2 – אתם הופכים למנהלים

בואו נחזור קצת אחורה לדוגמה שלנו, רק הפעם ניקח תרחיש קצת אחר:

נניח שתכנות פחות מדבר אליכם. אתם מרגישים שלמדתם הרבה בתור מפתחים, אבל זה לא הכשרון הכי גדול שלכם. ותכלס, זה לא מה שגורם לכם לקום בבוקר לעבודה.

מה שבאמת מדליק אתכם זה להתעסק ב"תמונה הגדולה", להוביל תהליכים ולנהל אנשים. אז אתם מחליטים לקחת את תפקיד ראש הצוות. 

קצת מספרים: חיפוש משרת ראש צוות

תפקיד ראש צוות

בחיפוש זריז בלינקדאין תמצאו 796 משרות פנויות של ראשי צוותים. לא הרבה כמו מפתחים, אבל עדיין כמות מאוד יפה.


ומה קורה בהמשך הקריירה שלכם? 

באופן טבעי, הגיוני שתשאפו לתפקידים ניהוליים בכירים יותר – מנהלי פרויקטים , VP Development או אפילו CTO. רק שתפקידים כאלו הם הרבה יותר תחרותיים. לדוגמה, בחיפוש דומה בלינקדאין לתפקיד CTO, תמצאו רק 90 משרות פנויות, וביתר הטייטלים שהזכרתי אפילו פחות.

מה גם שחלק מהארגונים יעדיפו לקדם מישהו מתוך הארגון, ולכן התחרות שלכם אפילו יותר קשה. זאת אומרת, באופן כללי – בכל רגע נתון יש הרבה יותר משרות פנויות למתכנתים, מאשר למנהלים.

כמובן שגם אם תבחרו להתקדם בכיוון טכנולוגי ולהיות ארכיטקטים יהיו לכם פחות משרות פנויות מאשר משרות פיתוח, ולכן זה לא משהו שהוא בלעדי לניהול.

יחד עם זאת, חשוב שתבינו שהתחרות הופכת להיות קשה יותר ככל שמתקדמים. ואם אתם מפתחים מנוסים, אתם כנראה במצב הכי טוב שיכול להיות מבחינת האופציות שעומדות בפניכם. 

במילים אחרות, יש לכם בטחון עסוקתי, ואתם נמצאים בעמדת כח שמאפשרת לכם לתמקח על התנאים והמשכורת שלכם. כן, אפילו אם אתם כבר לא כאלה צעירים.

חשוב לי להבהיר, אני לא אומר שלא כדאי לכם להיות מנהלים או לשאוף להגיע הכי רחוק שאתם יכולים. רק תבינו שבכל כיוון שתבחרו יש יתרונות וחסרונות, ואם אתם מכוונים גבוה, תהיו מוכנים לתחרות שרק תלך ותהפוך לקשה יותר ככל שתתקדמו.  


אז מהי ההחלטה הנכונה עבורכם? 

כמו שכבר הבנתם, אין תשובה חד משמעית לשאלה הזאת. 

אם אתם אוהבים טכנולוגיה, ופיתוח זה הפאשן שלכם, אין שום דבר רע בלהשאר מתכנתים. כי כמו שראיתם, במסלול הזה יש הרבה מאוד יתרונות. 

מצד שני, אם אתם אוהבים לעבוד עם אנשים, יש לכם ראיה טובה לתהליכים ואתם מרגישים שתכנות זה לא הכשרון הכי גדול שלכם – אז אולי ניהול זה הכיוון הנכון עבורכם.

בכל אופן, העיקר שתקבלו החלטה שמשקפת את הרצונות שלכם ולא סתם "תזרמו" עם הצעה שקיבלתם בגלל המשכורות או היוקרה שבלהיות מנהל. כי יש לה מחיר בטווח הארוך.

אולי יעניין אותך:

"ללמוד אנגלית כמו שלמדתם לנהוג"

הרמה שלכם באנגלית תוקעת אתכם? תכירו את השיטה הייחודית שעזרה ליותר מ- 1000 הייטיקיסטים לדבר אנגלית בביטחון ולפתח את הקריירה שלהם בתעשייה. לראיון המלא >>

המאמר עזר לך? כאן משתפים >>