מה זה הייטק? מדריך מקיף להיכרות עם התעשייה

כך נראית קריירה בענף המוביל במשק הישראלי

תמיד רציתם להציץ מאחורי הקלעים של אחד הענפים המסקרנים והתוססים במשק הישראלי? ברוכים הבאים למסע מהפנט אל עולם ההייטק. במאמר הזה נבין מה זה הייטק בכלל, אילו תפקידים קיימים בתעשייה ולמה כדאי לכם לפתח קריירה בהייטק.

מה זה הייטק

תוכן עניינים

ישראלים רבים חולמים להצליח בהייטק, ולא סתם. יש משהו מרתק בלקחת חלק בפיתוח מוצר חדשני שישנה את העולם, או לעבוד בחברה גלובלית שכולם מכירים. מעבר לכך, הסיפורים על בונוסים שמנים, אופציות בשווי מיליונים ושכר בלתי נתפס תורמים ליוקרה של התעשייה והופכים אותה לאטרקטיבית ביותר.

נכון להיום, 1 מתוך 8 שכירים בישראל עובדים בהייטק. התעשייה הזאת אחראית לחצי מהייצוא של המדינה והשכר בענף גבוה בהרבה מתעשיות אחרות. העניין הוא שאם אתם לא עובדים בתעשייה יש סיכוי טוב שאתם לא בטוחים מה זה הייטק בכלל. וגם אם כן, האם אתם יודעים אילו תפקידים מתאימים לכם או איך לעשות את הצעד הראשון לעבר קריירה בתחום?

ברוכים הבאים למסע מהפנט אל תוך עולם ההייטק הישראלי. אם אי פעם תהיתם אילו כישורים נדרשים כדי להתקבל לעבודה בסטארט-אפ מצליח או מהם השינויים שצפויים בעתיד, הגעתם למקום הנכון! במאמר הבא נחשוף את הנתונים האמיתיים מאחורי הקלעים של אחד הענפים המסקרנים והמתגמלים במשק הישראלי.

אחוז השכירים שעובדים בהייטק
לפי דו"ח רשות החדשנות 14% מהשכירים עובדים בהייטק


לצפיה בסרטון – מה זה הייטק? ככה נראה הענף המוביל במשק הישראלי:


מה זה הייטק? 

אנחנו שומעים את המונח "הייטק" בכל מקום. מידיעה מרעישה בחדשות על חברת הייטק שעשתה אקזיט, ועד תכנית ריאליטי שמציגה רווק נחשק שגם "עובד בהייטק". אבל מה זה הייטק בדיוק?

ההגדרה הבסיסית היא שהייטק היא תעשייה שמורכבת מכמה ענפים שונים המתמקדים במחקר ופיתוח של טכנולוגיה. חברות הייטק מפתחות מוצרים ושירותים חדשניים בתחומים כמו תוכנה וחומרה, ביוטכנולוגיה, מחשוב ענן, בינה מלאכותית, סייבר, דאטה ועוד.

בישראל קיימות אלפי חברות הייטק וסטארט-אפים, וחלקן הפכו לחברות ענק ברמה גלובלית. דוגמאות בולטות הן ווייז, מובילאיי, וואן סקיוריטי ועוד. ישראל אף זכתה לכינוי הלא רשמי "אומת הסטארטאפ" בשל המספר הרב של הסטארטאפים שנולדים כאן.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

איך תעשיית ההייטק שונה מתעשיות אחרות? 

תעשיית ההייטק היא ענף ייחודי ושונה במידה רבה מתעשיות מסורתיות אחרות. בעוד שמרבית התעשיות נוטות להתפתח ולצמוח בצורה הדרגתית ויציבה יחסית, הרי שההייטק מאופיין דווקא בתנודתיות ובשינויים דרמטיים ובלתי צפויים. כמעט בכל רגע נתון מגיחה מגמה חדשה, טכנולוגיה חדשנית או סטארטאפ מבטיח שעשויים להפוך את כללי המשחק בענף במהירות.

הייטק זאת סביבה גלובלית באופן מובהק שבה רעיונות, מוצרים ושירותים נעים ברחבי העולם במהירות האור. בניגוד לתעשיות מקומיות יותר המתמקדות בשווקים מסוימים, כמעט כל סטארטאפ טכנולוגי שואף לכבוש את העולם כולו. היתרון הגלובלי מאפשר גם גיוס הון בהיקפים חסרי תקדים ממשקיעים מכל רחבי העולם, דבר שמזרים גם הוא גדילה מהירה יותר מאשר בתעשיות מסורתיות.

למרות שהמהפכה הטכנולוגית עדיין בחיתוליה, ברור כי קריירה בהייטק היא כרטיס הכניסה לעתיד. מי שרוצה להיות רלוונטי בעולם העסקי של המחר, פשוט חייב להבין בטכנולוגיה.

לצפייה בסרטון – איך עובד תהליך פיתוח מוצר בחברות הייטק:

 

למה לעבוד בהייטק – מה מושך אנשים לפתח קריירה בתעשייה?

קריירה בהייטק נחשבת לאחד המסלולים הכי מבטיחים ואטרקטיבים היום, מכמה סיבות עיקריות:

  • הזדמנויות תעסוקה – שוק העבודה בהייטק הוא מהגדלים והמבטיחים ביותר כיום. יש ביקוש עצום למגוון רחב של משרות, החל מתפקידים טכניים ועד ניהוליים.
  • צמיחה אישית – הסקטור מזמן הזדמנויות רבות ללמידה והתפתחות אישית ומקצועית. הטכנולוגיות משתנות במהירות ודורשות הסתגלות ורכישת מיומנויות חדשות.
  • שכר גבוה – משרות הייטק נחשבות בדרך כלל לבעלות שכר גבוה ותנאים טובים יחסית למשק. עבודה בחברות גדולות ובסטארטאפים מצליחים יכולה להוביל לרווחים מאופציות, בונוסים והטבות אחרות.
  • חדשנות ויצירתיות – ההייטק הוא סקטור דינמי ופורץ דרך שבו ניתן לממש רעיונות יצירתיים בעלי פוטנציאל טכנולוגי ועסקי אדיר.
  • גיוון ומגוון – העובדים בהייטק הם בדרך כלל מגוונים ומוכשרים, מה שיוצר סביבת עבודה מעניינת ומאתגרת.
מספר המועסקים בהייטק צומח בקצב גדול פי 3 משאר המשק
מספר המועסקים בהייטק צומח בקצב גדול יפי 3 משאר המשק

סוגי תפקידים בהייטק

תעשיית ההייטק מורכבת ממספר רב של תחומים ותפקידים. חלק מהתפקידים הטכניים הם ייחודיים לתעשייה, כמו למשל מפתחי תוכנה, או אנשי סייבר. מצד שני, יש הרבה תפקידים בהייטק שקיימים גם בתעשיות אחרות, למשל: משאבי אנוש, או מכירות. הנה כמה תפקידים טכניים נפוצים בהייטק:

  • פיתוח תוכנהמפתחי תוכנה כותבים קוד בשפות תכנות שונות כדי לבנות אפליקציות, אתרי אינטרנט, תוכנות ומוצרי טכנולוגיה אחרים. הם עובדים בצמוד למנהלי מוצרים כדי לתרגם את החזון והדרישות לקוד, ומשלבים יצירתיות ויכולות טכניות.
  • אבטחת מידע (סייבר) – אנשי אבטחת מידע אחראים על הגנת המידע והנתונים הרגישים של הארגון מפני גניבה ודליפה. הם בונים מערכות הגנה, חומות אש ובקרות אבטחה, ועורכים בדיקות חדירות כדי לאתר ולתקן פרצות אבטחה.
  • ניהול מוצרמנהלי מוצר (Product Managers) מובילים את האסטרטגיה, החזון ומפת הדרכים של המוצרים הטכנולוגיים. הם מנתחים דרישות לקוחות, מגדירים מטרות ודורשים מהצוותים הטכניים לבצע ולשפר תכונות של המוצר.
  • בדיקות תוכנה (QA)בודקי תוכנה אחראים על ביצוע בדיקות מקיפות של התוכנה או האפליקציה לפני השקתה, על מנת לאתר באגים, תקלות ובעיות אפשריות. הם כותבים תסריטי בדיקה, מבצעים בדיקות ומספקים דוחות לצוותי הפיתוח.
  • ניתוח נתונים (דאטה אנלסיס)Data Analysts אוספים נתונים ממערכות שונות, מנתחים אותם באמצעות כלי BI וחוקרים תבניות ומגמות. מטרתם לספק תובנות עסקיות שיעזרו בקבלת החלטות ניהוליות.
  • DevOps מהנדסי DevOps אחראים על פיתוח, תחזוקה ושיפור התשתית הטכנולוגית של הארגון. הם מנהלים שרתים, מערכות ענן, תהליכי CI/CD וכלי מחשוב מתקדמים אחרים.

מה לגבי סוגי תפקידים בהייטק שאינם טכנולוגיים?

אף על פי שהלב של העיסוק בהייטק הוא פיתוח טכנולוגי, קיימים גם תפקידים רבים שאינם דורשים ידע טכני מיוחד. תפקידים אלה חיוניים להצלחתן של חברות הייטק.

דוגמאות לתפקידים כאלה: שיווק ומכירות, ניהול לקוחות ו- Customer Success, גיוס כספים וניהול יחסי משקיעים, משאבי אנוש וגיוס, מכירות, ייעוץ אסטרטגי ועוד. חברות בוגרות מעסיקות לרוב יותר עובדים בתפקידים אלה מאשר סטארטאפים צעירים.

עובדים בתפקידי צמיחה אחראים על צדדים עסקיים ותפעוליים שמאפשרים לטכנולוגים ולמהנדסים להתמקד בפיתוח. הם דואגים שהחברות יצליחו לשווק, למכור ולספק שירות איכותי ללקוחות תוך ניהול יעיל של המשאבים.

ניתן לומר שתפקידים אלה הם הדבק המקשר בין הרעיונות הטכנולוגיים לבין המימוש העסקי שלהם בשוק. לכן למרות שאינם טכנולוגיים, הם קריטיים להצלחה ארוכת טווח של חברות ההיי-טק.

רוצה להישאר בלופ?

טיפים לפיתוח קריירה, מדריכים ועדכונים שהייטקיסטים אוהבים – אצלך במייל!

*מבטיחים לא לחפור:)


>> רוצים לגלות עוד תחומים ותפקידים בהייטק? לחצו כאן כדי להבין איזה תפקיד מתאים לכם >>


טרנדים ומגמות בתעשיית ההייטק

אם חשבתם שהמהפכה הטכנולוגית הגיעה לשיאה, טעיתם בגדול. התפתחויות מרתקות ממתינות לנו מעבר לפינה והן עתידות לשנות מקצה לקצה את עולם הטכנולוגיה של המחר. הנה כמה מגמות מרכזיות ששווה לעקוב אחריהן:

  • בינה מלאכותית ולמידת מכונה הופכות למובנות מאליהן בכל אספקט של החיים שלנו. רכבים נוהגים לבד, אלגוריתמים מנתחים את נטיות הלב שלנו ברשתות חברתיות וכלי ניתוח נתונים חכמים חודרים לכל ענף כלכלי כמעט. ה-AI לא העתיד הרחוק – הוא כאן כבר עכשיו.
  • מתקפות סייבר מתוחכמות מתרחשות בתדירות ובעוצמה הולכת וגדלה. בעולם שבו כל כך הרבה תלוי ברשת האינטרנט, הצורך במומחים שיגנו על הגולשים מעולם לא היה חשוב יותר. האתגרים בתחום הסייבר רק הולכים וגדלים.
  • סמארטפונים הפכו למרכז העשייה שלנו והם מובילים לפיתוח אפליקציות חדשות בתחומים כמו בנקאות, קניות, בידור ועוד. החנויות הווירטואליות שבכיס ממשיכות לגדול ולהפתיע.

אלו רק כמה טעימות קטנות מההתפתחויות הצפויות. העתיד עדיין מלא הפתעות שימשיכו לעצב מחדש את תעשיית ההייטק כפי שאנו מכירים אותה. מי שלא צועד עם הטכנולוגיה, נשאר מאחור.

הייטק במספרים – תמונת מצב

הנה כמה נתונים מעניינים מתוך דו"ח מצב ההייטק של רשות החדשנות ל-2023:

  1. תעשיית ההייטק היא כיום הענף הגדול והצומח ביותר בישראל – 18.1% מהתוצר המקומי הגולמי ב-2022.
  2. התוצר של תעשיית ההיי-טק צמח ביותר מפי 2 בעשור האחרון – מ-126 מיליארד ש"ח ב-2012 ל-290 מיליארד ש"ח ב-2022.
  3. תעשיית ההיי-טק אחראית היום ל-48.3% מהייצוא הישראלי, לעומת 37.2% ב-2012.
  4. בעשור האחרון גדל מספר המועסקים בהיי-טק בקצב של 6.3% בממוצע לעומת 2.2% במשק.
  5. השכר הממוצע בהיי-טק הוא כיום גבוה פי 2.7 מהממוצע במשק.
  6. פריון העבודה בהיי-טק גבוה פי 1.9 מהממוצע במשק.

אילו כישורים נדרשים כדי לעבוד בהייטק?

בנוסף לידע מקצועי, כישורים "רכים" הם המפתח להצלחה ארוכת טווח בתעשיית ההייטק. בעוד שיכולות טכניות הן הכרחיות לתפקידים הנדסיים וטכנולוגיים, הרי שישנם מספר כישורים כלליים חשובים הנדרשים במגוון רחב של תפקידים בהייטק:

  • יכולת עבודה בצוות – ישנו צורך תמידי בשיתוף פעולה בין מפתחים, מעצבים, מנהלי מוצרים ותפקידים נוספים. תקשורת ברורה ויעילה הכרחית.
  • שליטה באנגלית – אנגלית היא השפה הבינלאומית הנפוצה בהייטק, הן לצרכים טכניים והן עסקיים ושיווקיים.
  • גמישות ויכולת למידה – הסביבה הטכנולוגית משתנה ללא הרף. יש צורך בלמידה מתמדת של טכנולוגיות וכלים חדשים.
  • כישורים עסקיים – הבנת צורכי הלקוח והשוק קריטית כדי לייצר מוצרים ושירותים רלוונטיים ומבוקשים.

באילו ארגונים אפשר לעבוד 

תעשיית ההיי-טק מורכבת ממגוון רחב של חברות, הנבדלות בגודלן, המודל העסקי שלהן, השלב שבו הן נמצאות ועוד. ניתן למיין את הארגונים השונים בתעשיית ההייטק לפי כמה קטגוריות מרכזיות:

  • סטארטאפים (חברות הזנק) – חברות צעירות הנמצאות בשלבי הקמה וגיוס הון ראשוניים. מאופיינות בצוות קטן יחסית ומיקוד בפיתוח המוצר.
  • חברות טכנולוגיה בינוניות-גדולות – חברות בוגרות יותר עם מוצר בשל ופעילות מכירות ושיווק. לדוגמה: נייס, פייבר, מלנוקס.
  • בתי תוכנה וחברות אינטגרציה – חברות גדולות שמפתחות, מוכרות ותומכות במוצרי תוכנה משלהן. כמו: וואן סקיוריטי, פורטר, דטה-רובוטיקס.
  • מרכזי מו"פ ופיתוח – מרכזי פיתוח בישראל של חברות רב-לאומיות גדולות כמו אינטל, גוגל, מיקרוסופט.

לצפייה בסרטון – מה זה אומר לעבוד בהייטק?

כמה מרוויחים בהייטק? 

ישנם מספר גורמים עיקריים המשפיעים על המשכורת של עובדי הייטק:

  1. ותק וניסיון – ככל שיש יותר ניסיון רלוונטי, כך עולה המשכורת. מעסיקים מוכנים לשלם יותר עבור עובדים מנוסים.
  2. תחום ההתמחות – תחומים טכנולוגיים מתקדמים כמו בינה מלאכותית, אבטחת מידע ו-Machine Learning מבוקשים יותר ומשלמים שכר גבוה יותר.
  3. סוג הארגון – חברות הזנק צעירות מציעות לעיתים תגמול באמצעות אופציות, בעוד חברות מבוססות משלמות שכר גבוה יותר.
  4. מיקום גיאוגרפי – באזורי ביקוש כמו תל אביב, השכר גבוה יותר.
שכר בהייטק

>> לקריאה נוספת: טבלאות שכר הייטק | כמה מרוויחים בהייטק *באמת* >> 

המשכורת תלויה מאוד בתחום, בניסיון וברמת האחריות בתפקיד. יחד עם זאת, מדובר בשכר גבוה יחסית לממוצע במשק לאורך הקריירה.


מאיפה מתחילים? ככה תיכנסו להייטק

ישנן מספר דרכים מקובלות לרכוש את המיומנויות והידע הנדרשים כדי להתקבל למשרה ראשונה בהייטק:

  1. לימודים אקדמיים – תואר ראשון רלוונטי בתחומי מדעי המחשב, מתמטיקה, הנדסת תוכנה וכדומה. התואר מקנה בסיס איתן בידע תאורטי ומעשי.
  2. קורס מקצועי – קורסים במוסדות להכשרה מקצועית או באקדמיה בתחומים ספציפיים כמו פיתוח, QA, סייבר, DevOps ועוד. מסלול מהיר וישיר להסמכה.
  3. למידה עצמית ועבודה על פרויקטים אישיים – בניית אתרים, יישומים, תוכנות ופורטפוליו עצמאי שמדגים את היכולות באופן מעשי.
  4. השתתפות באירועים מקצועיים, מיטאפים האקאתונים – אירועי פיתוח אינטנסיביים בהם מפתחים מוצר טכנולוגי מראשיתו ועד סופו.
על ידי שילוב המתודות הללו ניתן להגיע לרמה הנדרשת להשתלבות בתפקיד ראשון בתעשיית ההייטק.

>> לקריאה נוספת: איך למצוא עבודה בהייטק ללא ניסיון >>


לסיכום 

אז האם כדאי לשקול קריירה בהייטק? לאור הנתונים שהצגנו התשובה היא חד משמעית כן. הצטרפות למהפכה הטכנולוגית יכולה להיות הזדמנות מצוינת עבור מי שמחפש אתגר אינטלקטואלי, סביבת עבודה דינמית, אפשרויות קידום ופוטנציאל הכנסה גבוה.

בנוסף, מדובר בענף חדשני התורם רבות לשיפור איכות החיים בישראל ובעולם. קריירה בהייטק מציעה משמעות ותחושת מטרה לצד עבודה מאתגרת ומעניינת.

רוצים ללמוד עוד? צפו במגוון מדריכים שיעזרו לכם להכיר את התעשייה טוב יותר ולעשות את הצעד הראשון לעבר קריירה מספקת בהייטק!

תפקידים בהייטק

מאמרים שיעזרו לכם להחליט על קריירה בתחום:

כמה מרוויחים בהייטק

טבלאות שכר הייטק | כמה מרוויחים בהייטק *באמת* לפי תחומים (2024)

הסבה להייטק

הסבה להייטק – ככה תעשו את זה נכון | מדריך Step by Step

קורסים של גוגל

5 קורסים של גוגל שיכניסו אתכם להייטק ב-250$🤑

עבודה בהייטק

איך למצוא עבודה בהייטק ללא ניסיון – המדריך המלא