דאטה אנליסט (Data Analyst) זה מישהו שיודע לדבר 2 שפות – שפת דאטה ושפה עסקית. כלומר, זה תפקיד מגוון שדורש גם כישורים טכניים וגם כישורים בינאישיים. במאמר הזה אשתף תובנות וטיפים חשובים מהמסלול שלי בתחום הדאטה, בתקווה שזה יעזור לכם לפתח קריירה בתחום.
לצפייה בסרטון – מה זה דאטה אנליסט?🤔 | סקירת 5 תפקידי אנליזה נפוצים:
אילו תפקידי דאטה קיימים בארגון?
דאטה אנליסט הוא לא התפקיד היחיד שעוסק בדאטה בארגון. הנה רשימה חלקית של תפקידים נפוצים בעולם הדאטה:
דאטה אנליסט (אנליסט נתונים)
דאטה אנליסט מקשר בין הדאטה שהארגון אוסף לבין הצרכנים שלו בתוך אותו ארגון. כמו שציינתי קודם, התפקיד הזה דורש הבנה של נתונים מבחינה עסקית. לעומת תפקידים אחרים בתחום זה מעט פחות טכני, אבל כן דורש ידע באקסל ולפעמים SQL וכלים נוספים לשליפת נתונים. תלוי מול איזה סוג Database עובדים.
קבעו ייעוץ לימודים בחינם ונעזור לכם למצוא את המסלול המתאים:)מתלבטים מה ללמוד? אנחנו כאן לעזור!
BI (בינה עסקית – Business Intelligence)
אנשי BI שעוסקים בהכנה של התשתית לניתוח הדאטה, ויצירה של דאשבורדים ותצוגה של נתונים. תפקידי BI דורשים היכרות טובה עם כלים אנליטיים כמו Tableau, Looker, Power BI ולפעמים גם כתיבת קוד.
תפקיד הדאטה אנליסט כולל הכנת דוחות לפי הדרישות של המשתמשים. ובהמשך המאמר אני ארחיב על זה.
ML (למידת מכונה – Machine Learning) ודאטה סיינס
דאטה סיינטיסט או מפתח ML הם תפקידים מאוד טכניים, הכוללים פיתוח והבנה של מודלים סטטיסטיים. בהרבה מקרים תפקידים כאלו דורשים לימודים אקדמים מתקדמים, או ניסיון בתור DBA או BI טכני.
איך זה נראה בעולם האמיתי?
חשוב להבין שההגדרה של כל אחד מהתפקידים האלו משתנה בין ארגונים.
לדוגמה, בחברת טכנולוגיה גדולה יהיה צוות שבו כל עובד לוקח תחום אחריות מסוים. בארגון כזה סביר להניח שיהיו עובדים מכל הקטגויות שהזכרנו – דאטה אנליסט, ביזנס אנליסט, דאטה סיינס, אנשי BI ועוד.
לעומת זאת, בסטארט אפ קטן יכול להיות שבן אדם אחד יבצע את כל התפקידים. באופן אישי, גם בתור אנליסטים יצא לי להתעסק בעבר הרבה ב- BI בתפקידים קודמים שלי.
פרטים על קורס דאטה אנליסט? + מתנה
הרשמו לקבל מידע על תנאי קבלה, מועד פתיחה, ותנאי תשלום וקבלו מאיתנו שבועיים חינם לקורס תכנות אונליין של קודבוקס*
מה עושה דאטה אנליסט? הסבר על 5 סוגים של אנליסטים
אז אילו סוגי אנליסטים קיימים בתעשיה ומה ההבדלים ביניהם? מהיכרות שלי, תפקיד דאטה אנליסט מתחלק לכמה סוגים עיקריים:
ביזנס אנליסט – מבין צרכים עסקיים של הארגון וממפה מדדים למעקב אחרי ביצועים, בצורה רוחבית בין מחלקות הארגון. למשל, ניתוח רווחיות של פעילות הארגון במדינה מסוימת, בהסתכלות על כל המחלקות הרלוונטיות ,וכל הכנסות והוצאות.
מרקטינג אנליסט – אנליסט שיווק עובד צמוד למחלקת שיווק ועוזר להם למקסם רווח ויעילות של קמפיינים שיווקיים שונים.
אנליסט מכירות – עובד עם מחלקת מכירות ביצירת מדדי הצלחה ומעקב. בנוסף, בונה מודלים לחישובי בונוסים לאנשי מכירות.
אנליסט מוצר – תפקיד יחסית חדש בשוק. זה בעצם מעקב אחרי ביצועי המוצר וזה ממש תלוי במה המוצר ומה אפשר למדוד. בדרך כלל זה לא מתייחס לנתונים כספיים אלא לדברים אחרים. למשל: איך פיצ'ר חדש במוצר משפיע על שביעות רצון של לקוחות.
אנליסט אבטחת מידע – בדיוק כמה שזה נשמע, אלו אנשים שמנתחים נתוני אבטחת מידע. התפקיד הזה דורש הבנה עמוקה בסקיוריטי, אבל זה משהו שאפשר ללמוד גם בקורס סייבר, ולא בהכרח דורש תואר אקדמי.
מה אני ממליצה למי שרוצה להיכנס לתחום?
נכון להיום אין כזה דבר תואר באנליזה, אז איך נכנסים לתחום הזה? אמנם אין תואר ספציפי לתפקיד דאטה אנליסט, אבל יש הרבה חומר באינטרנט, והרבה ממנו בחינם.
למי שחושב להיכנס לתחום הייתי ממליצה ללמוד כלים אנליטיים – לבחור כלי BI וללמוד אותו. בנוסף ללמוד אקסל ו- SQL, ואולי לקחת קורס פייתון למתחילים. מעבר לכך, שווה ללמוד גם על תהליכי ETL וכלים רלוונטיים.
אפשר ללמוד ממקורות חינמיים שונים, או לקחת קורס מעמיק בתשלום. יש לא מעט כאלה היום, וממה שאני יודעת חלקם אפילו עוזרים למצוא תפקיד ראשון בסוף הקורס.
התחום הזה מאוד מגוון ויש דרישה לאנשים טובים תמיד, לא משנה מאיזה רקע הם מגיעים – בסך הכל הכל אפשר ללמוד, במיוחד היום. אני מכירה אנשים שעשו קורס של כמה חודשים ומצאו עבודה כאנשי BI ואחרי זה המשיכו לימודים לכיוון של ML והשתלבו בפרויקטים בתחום. אני גם מכירה אנשים עשו מעבר בתוך הארגון בין DBA ל-ML ובין Sales לתפקיד אנליטי.
פרטים על קורס דאטה אנליסט? + מתנה
הרשמו לקבל מידע על תנאי קבלה, מועד פתיחה, ותנאי תשלום וקבלו מאיתנו שבועיים חינם לקורס תכנות אונליין של קודבוקס*
הדרך שלי בעולם הדאטה
באופן אישי, אני כבר 12 שנים בעולם הזה והמסלול שלי היה יחסית מגוון.
עשיתי תואר בהנדסת תעשייה וניהול. בתפקיד ראשון בתור אנליסטית נתונים החלפתי מישהי בחופשת לידה. אחרי זה התגלגלתי בתפקידי BI וביזנס אנליסט. עבדתי עם רוב המחלקות בארגונים כולל שיווק, מכירות, כספים, ניהול מוצר, דאטה סיינס וכו. אפילו הייתי עצמאית תקופה, כשהקמתי חברת שיווק קטנה.
בתפקידים האחרונים שלי עברתי לעולם הסייבר בתור אנליסטית אבטחת מידע. ואחרי כמעט עשור בתפקידים אנליטיים פניתי לכיוון חדש של אופרציה עסקית ,שזה תפקיד יחסית חדש בשוק שנבנה עכשיו.
מחפשים להשתלב בתפקידי דאטה אנליסט?
אם אתם חושבים לפתח קריירה בתור Data Analyst, תכירו 2 דרכים לעשות את זה: אם אתם רק מתחילים בעולם הדאטה ורוצים לרכוש מיומנויות נדרשות בתחום, שווה לכם לבדוק את מסלולי ההסמכה של גוגל. אחד המסלולים המומלצים ללמידה אונליין הוא Google Data Analytics שנועד להכין אתכם למשרות ג'וניור בתחום. המסלול אינו דורש ניסיון קודם ואורך כ- 6 חודשים (בהתאם הקצב שלכם).
מסלול Professional Certificates של גוגל
Google Data Analytics
קורס של גוגל שילמד אתכם כישורים בסיסיים עבור תפקידי דאטה אנליסט בהייטק. הסמכה זו תקנה לכם מיומנויות מבוקשות ותכין אתכם לתפקידי enty-level בתור אנליסטים בתעשייה.
4.8 (64,057 דירוגים ב- Coursera) | מתחילים
זמן למידה ממוצע: 6 חודשים
ניתן ללמוד בקצב שלכם
מה תלמדו במסגרת הקורס:
Data Cleansing, Data Analysis, Data Visualization, SQL, Questioning, Decision-Making, Problem Solving, Data Collection, Data Ethics
מעבר לכך, אם אתם בטוחים שזה הכיוון בשבילכם, כדאי לכם לשקול קורס דאטה אנליסט ייעודי. היתרון הגדול בדרך זו על פני קורסי אונליין שונים, הוא המיקוד לתעשייה בישראל והנטוורקינג שתוכלו ליצור – בהרבה קורסים תלמדו ממרצים שעובדים בתפקידי דאטה שונים בחברות המובילות בישראל, ויש לזה לא מעט ערך מוסף כאשר המטרה שלכם היא להתשלב במשרה הראשונה.
לקריאה נוספת: סקירה מקיפה של קורסי דאטה אנליסט מומלצים >>
איך מוצאים תפקיד הראשון כ- Data Analyst?
אני שומעת היום הרבה אנשים שאומרים "אל תתפשרו על משכורת ותנאים". באופן טבעי כולם רוצים להגיע לחברה כמו גוגל או אמזון עם שכר גבוה ואופציות, אבל לפעמים דברים כאלה לוקחים זמן. לכן, אני לא בעד הגישה הזאת.
אתם מנסים להיכנס לתפקיד חדש זכרו שהכל מאוד אינדיבידואלי. הקבלה שלך לתפקיד מאוד תלויה ברקע שלכם, ובמידת התועלת המיידית שאתם יכולים להביא לארגון. ואגב, זה לא רק דברים טכניים.
אני בעד להיות מציאותיים ולמצוא את הדרך האישית שלכם בתחום, בלי להשוות את עצמכם לאחרים. כן, גם אם זה אומר לקחת תפקיד זמני אם צריך, או לקחת עליכם יותר משימות אנליטיות בתוך הארגון שאתם עובדים בו.
זכרו שהמטרה של תפקיד ראשון היא ללמוד את התחום ולכן חשוב שיהיו לידכם אנשים שתוכלו ללמוד מהם. זה שיקול קריטי להמשך הקריירה בכל תחום!
לכן בחיפוש אחר תפקיד ראשון הייתי פחות מתמקדת בתנאים, ויותר במה אני יכולה להביא לארגון, ואיך אני מעבירה את המסר הזה למעסיק העתידי שלי.