כשרון מגיע בכל מיני אריזות

תעסוקה שווה בהייטק

כשרון מגיע בכל מיני אריזות, אך כשרוב עובדי ההייטק הם (עדיין) גברים ממרכז הארץ, לפעמים חברות מפספסות אנשים כשרוניים שנראים אחרת – ערבים, יוצאי אתיופיה, מבוגרים, אנשים עם מוגבלויות, ואפילו נשים.

למרות שהמודעות לנושא עלתה בשנים האחרונות, יש תחושה שהקורונה החזירה אותנו קצת אחורה. מסיבות אלו בחרתי להציג סיפורים של מועמדים עם מוגבלויות. אם אתם "אחרות ואחרים" או מובילי דיעה בארגון שלכם, הסיפורים שאשתף פה יעזרו לכם להביא לשינוי. זה כדאי ואפשרי. 

האתגרים איתם מתמודדים הייטקיסטים עם מוגבלויות

ירון (שם בדוי), הוא מפתח תוכנה בחברה בינלאומית, גלעד (גם שם בדוי) סיים תואר שני במתמטיקה בהצטיינות והוא מפתח אלגוריתמים בחברה בתחום המכוניות האוטונומיות, וסמדר (הבנתם את העיקרון) עובדת כמהנדסת חומרה בחברת בינלאומית מובילה. אלו חלק מהסיפורים של 2021. 

הסיפור של ירון

ירון מתמודד עם OCD. זה מלווה אותו המון שנים אבל הוא לא חשב אף פעם שזו הסיבה לאתגרים שלו בעבודה. הוא עבד תקופות קצרות בכמה מקומות, ונתקע הרבה זמן בעבודה שבה לא מיצה את היכולות שלו. בעיקר מכיוון ששם העריכו אותו והוא חשש לעזוב. 
כשהגיעה הקורונה היא סיבכה את המצב כי היא יצרה חור של מעל שנה בקורות החיים שלו. באותה תקופה חברה של אמא שלו המליצה שיפגוש אותי, ובתהליך הבנו שהרבה מהאתגרים שלו קשורים בעצם למגבלה שהוא אף פעם לא חשף.

הבנת המגבלה מצידו של ירון השפיעה על היכולת שלו לבקש עזרה ולחשוף חולשות מקצועיות (כמו שיש לכולנו). מעבר לכך, שלחתי את קורות החיים שלו לחברה שאני יודעת שמקפידה על גיוון והסברתי איך זה יכול להצליח – וזה קרה. לשמחתי (ולשמחתו), כבר כמה חודשים הוא מפתח ריאקט בצוות קטן, שותף לפיתוחים מורכבים של החברה שישפרו את החיים של כולנו. זוהי רק דוגמה אחת שמראה שהכי אפקטיבי לגשר על הפער משני הצדדים.


הסיפור של גלעד

גלעד הוא אדם על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. הוא תמיד אהב מתמטיקה. סיים תואר ראשון במתמטיקה עוד בתיכון, בציון טוב (כי עניינו אותו עוד דברים) ותואר שני במתמטיקה בהצטיינות יתרה. הוא עבד בכמה מקומות כאיש Data ואלגוריתמים, בלי לחשוף את המגבלה, אבל זה לא כל כך הצליח.

הסיבה היא שלאנשים על הרצף האוטיסטי יש קשיים בתקשורת בינאישית, בהבנת סיטואציות ורבים גם צריכים סיוע בפירוק משימה גדולה ומופשטת לתתי משימות. מסיבות אלו גלעד התקשה בתקשורת עם המנהל והצוות.

החלום שלו היה להצטרף לעולם המכוניות האוטונומיות והוא הצליח להתקבל לאחת מהחברות המובילות בתחום. מה שהיה שונה הוא שהפעם הוא הניח את המגבלה על השולחן, והסביר מה האתגרים שלו. כתוצאה מכך הסביבה לומדת יותר ויותר מה מסייע לו להצליח.

זה לא טריוויאלי, יש עדיין אתגרי תקשורת והתנהלות אבל הוא תורם רבות לאלגוריתמים המסובכים של עולם המחר. 

הסיפור של סמדר

סמדר בוגרת חשמל ואלקטרוניקה עם ניסיון עשיר מהתעשייה. היא חלתה לפני כמה שנים בטרשת נפוצה ומתניידת בכסא גלגלים. היא עובדת ומרוצה ומחפשת בימים אלו את האתגר הבא. היא מחפשת משרה קצת יותר חלקית כדי להשאיר לעצמה זמן להתמודדות עם המחלה ובכלל לנשום קצת. מעבר למגבלה שלה, סמדר היא עובדת מדהימה ומנוסה, ובארגון הנכון אין לי ספק שגם היא תמצא עבודה שבה היא תוכל לתרום הרבה.

כן, כשרון מגיע בכל מיני אריזות, ולפעמים, במבט ראשון, בתהליכי המיון, האריזה עשויה להראות פחות נוצצת.


האחריות היא של כולנו 

השבוע (ב-3/12) מציינים את היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות. לפי וויקפדיה, היום מוקדש לקידום ההבנה כלפי אנשים עם מוגבלות ולעידוד התמיכה בכבודם, בזכויותיהם ובשלומם. המטרה של היום היא להגביר את המודעות לתועלת שבהכללת אנשים עם מוגבלות בכל היבטי החיים – ולאחד אנשים מרחבי העולם, שחוגגים ומכירים בתרומותיהם, כישוריהם והישגיהם של אנשים עם מוגבלות.

כל כך הרבה נכתב על חשיבות הגיוון לשורה התחתונה העיסקית של ארגונים. ב- 10 שנים האחרונות המודעות הלכה וגדלה ותקרת הזכוכית נסדקת יותר ויותר פעמים ואנחנו חוגגים הישגים של שילוב והכללה. בעידן הנוכחי, הקורונה ששיבשה את עולם העבודה ואת ההגדות של מיהו העובד האידיאלי, #MeToo ו- #BlackLifeMatters שהביאו יותר למודעות שהעולם צריך להיות גם הוגן יותר, לכולם, היתרון של גיוון והכללה עולים. יותר ויותר חברות מחפשות את כולם – גם את אלו שיותר קשה להם בתהליכי המיון ויהיו אח"כ עובדים מצויינים. 

הצד החיובי הוא שארגוני הייטק מבינים הרבה יותר טוב את חשיבות הגיוון. לדוגמה, אמדוקס אפילו קיימו השנה לראשונה בוטקאמפ לבוגרי תוכנה עם מוגבלויות כדי להכין אותם לתהליכי המיון בחברה ובתעשייה ואף קלטה חלק מהמשתתפים. הם כבר עובדים כמה חודשים והשילוב מאד מוצלח. אחרים נקלטו בחברות נוספות. 

אז אם גם אתם מתמודדים עם מגבלה או אתגר, תשקלו לחשוף את זה. אתם אולי שונים, אתם לא פחות. לא יוותרו לכם על הוכחת יכולות וכישורים אבל בהרבה מקרים תקבלו את ההתאמות הנדרשות כדי שתוכלו להוכיח אותם. וגם אם אתם לא צריכים התאמות, אם אתם מפגינים פחות בטחון עצמי, מתבטאים פחות טוב, משווקים את עצמכם פחות טוב בגלל האתגרים שלכם – כשתחשפו אותם המעסיקים יוכלו להבין ולהתעלם מזה ולהתרכז בעיקר – היכולות והכישורים שלכם. 

אז אם אתם יכולים להשפיע בחברה שלכם, תפיצו את הבשורה – כשרון מגיע בכל מיני אריזות. 

המאמר עזר לך? כאן משתפים >>

רוצה להישאר בלופ?

טיפים לפיתוח קריירה, מדריכים ועדכונים שהייטקיסטים אוהבים – אצלך במייל!

*מבטיחים לא לחפור:)