איך להתכונן לראיון עבודה בחברת הייטק? 7 טיפים לראיון עבודה

איך להתכונן לראיון עבודה

עבור הייטקיסטים רבים, השלב המפחיד ביותר בתהליך המיון לתפקיד הוא ראיון העבודה.

יחד עם זאת, הכנה לראיון עבודה באופן נכון תעזור לכם להוריד את מפלס הלחץ, ועם מעט עבודה, אולי אפילו תאפשר לכם להנות מהתהליך.

אז איך להתכונן לראיון עבודה בחברת הייטק? במדריך זה ריכזנו 7 טיפים שיעזרו לכם להגיע מוכנים לראיונות הבאים, כדי שלא תפספסו הזדמנויות שוות.

תוכן עניינים

איך להתכונן לראיון עבודה בחברת הייטק

שלב #1 בהכנה לראיון – למדו על החברה

מטרת העל שלכם לאורך הראיון היא להראות למעסיק שאתם רוצים לעבוד בחברה שלו, ושאתם מתאימים לתפקיד אליו אתם מתמיינים. 

כדי לעשות זאת, אתם חייבים קודם כל להבין מה עושה החברה. 

כלומר, כדי שתוכלו להסביר למי שמראיין אתכם מדוע אתם התאמה מצויינת לחברה, חשוב שתדעו לענות על שאלות כמו:

  • אילו מוצרים החברה מוכרת?
  • מיהם לקוחות החברה?
  • כמה עובדים יש להם?
  • אילו סניפים שונים קיימים בארגון? 
  • מהו חזון החברה?

אלו רק כמה דוגמאות לפרטים שיעזרו לכם להבין איך אתם משתלבים בחברה, ובאילו נושאים כדאי לכם להתמקד לאורך הראיון. 

איך לבצע מחקר על חברה בכמה דקות לצורך הכנה לראיון עבודה:

  1. התחילו עם חיפוש זריז בגוגל והמשיכו עם מקורות נוספים כמו דף הפייסבוק של החברה, דף הלינקדאין, ערך ויקיפדיה וכו'. משם תוכלו לדלות פרטים כמו אלו שהזכרנו קודם.
  2. מכירים מישהו בחברה? אולי יש לכם מכרים שעובדים שם (אפילו בתפקידים שונים)? שאלו אותם לגבי תהליך המיון. הם יוכלו למקד אתכם ולספק דגשים נוספים.

לאחר שאתם מרגישים שאתם מכירים את החברה קצת יותר טוב, המשיכו לחקור לגבי התפקיד עצמו.

לצפיה בסרטון – איך מתכוננים לראיון עבודה בחברת הייטק:


שלב #2 בהכנה לראיון – למדו על התפקיד עצמו

המטרה שלכם בשלב זה היא להבין מיהו "העובד האידיאלי" בעיני החברה המגייסת.

היופי הוא שרוב המקרים (ובייחוד במשרות הייטק), כל המידע שאתם צריכים כבר קיים בתיאור המשרה. לכם רק נשאר להקדיש כמה דקות כדי לעבור עליו ולדלות ממנו כל מה שתצטרכו לדעת.

מה לבדוק כשמבצעים מחקר לגבי התפקיד:

  •  עם אילו טכנולוגיות עובדים? האם ציינו שפות תכנות, Framework מסוים, כלים, מערכות או טכנולוגיות רלוונטיות אליכם?
  • איך נראית העבודה היומיומית?
  • האם עובדים בצוות או לבד? מול אילו גורמים תעבדו?

אם יש פרטים שלא הצלחתם לגלות רשמו אותם לעצמכם. הם יוכלו לשמש אתכם לצורך החלק האחרון של הראיון שבו אתם מפנים שאלות למראיין שלכם (נפרט על כך בסעיף 6).
 
זה אולי נשמע קצת פשטני אבל לשלב הזה יש 2 יתרונות מרכזיים. 

קודם כל, הוא יעזור לכם להבין יותר טוב אם אתם בכלל רוצים לעבוד במשרה הזאת. יכול להיות שחשבתם שמדובר בתפקיד שונה ותוך כדי המחקר גיליתם שעובדים שם עם טכנולוגיה שפחות מעניינת אתכם.

היתרון השני הוא שאם תקדישו את הזמן להבין מה החברה מחפשת, יהיה לכם הרבה יותר קל להסביר איך אתם משתלבים בתפקיד ולשכנע את המראיין שלכם שאתם התאמה מצויינת לתפקיד.

עם זאת, זכרו ש"העובד האידלי" שמתואר בהרבה משרות הייטק לא תמיד קיים. וגם אם הוא קיים, במקרים רבים עובד שכזה שווה הרבה יותר כסף ממה שהארגון מתכנן לשלם, ולכן יש סיכוי טוב שהם יהיו מוכנים להתפשר על חלק מהדרישות. 

שלב 3 בהכנה לראיון – תרגלו שאלות נפוצות מראיונות 

לא משנה אם אתם מתראיינים לתפקיד מעצב UX, מנהל אדמיניסטרטיבי או מהנדסת תוכנה, אתם צריכים להיות מוכנים לענות על שאלות כמו:
"ספר/י על עצמך?", "למה בא לך לעבוד פה?" או "מהם החסרונות שלך?" 

למעשה, אלו שאלות שישאלו אתכם תמיד ולכן זה שלב קריטי בהכנה לראיון עבודה.

זכרו שאף אחד לא נולד עם כישרון ייחודי לראיונות כי בסופו של דבר, להתראיין זו מיומנות נרכשת.

במהלך ראיון אתם נמדדים (בין היתר) על יכולת התקשורת שלכם. כלומר, התרגול שלכם לא נועד רק כדי לעבוד על התוכן התשובות שלכם, אלא גם על הדרך שבה אתם מציגים כל תשובה. המטרה שלכם היא להיות מסוגלים לענות לשאלות של המראיין בצורה טבעית, חיובית ונינוחה, שתעזור לכם ליצור חיבור עם מי שמראיין אתכם. והדרך הטובה ביותר להגיע לשם היא על ידי תרגול.

אין לך מושג מאיפה להתחיל? ריכזנו עבורך 13 שאלות "טריקיות" מראיונות עבודה >> 


4. הכינו את עצמכם לסוגים שונים של ראיונות טכניים

ראיונות טכניים יכולים להיות ראיונות whiteboard, תרגילים בצוות, מטלה ביתית ועוד, אך המטרה של כולם זהה:

לבחון אם הידע והכישורים הטכניים שלכם מתאימים לתפקיד.

ראיונות טכניים בתעשיית ההייטק (לסוגיהם) נועדו כדי לבחון את הידע שלכם, והם בדרך כלל יתמקדו בנושאי System Design, אלגוריתמים ו- Data Structures ועוד (כמובן בהתאם לתחום הספציפי שלכם).

ישנם לא מעט Best Practices להתכונן לשלב זה, ואפילו ספרים ייעודיים למעבר ראיונות טכניים שהמוכר ביותר שבהם הוא Cracking the code interview, שנחשב ל"סטנדרט" בתחום הפיתוח.

בנוסף, יש לא מעט אתרי אינטרנט, כמו למשל Interviewbit, שיאפשרו לכם לתרגל שאלות שונות בכל מיני נושאים. 

כמה דגשים שיעזרו לכם לצלוח את השלב הזה:

1. דברו בקול רם(!) – מעבר לידע הטכני שלכם, שלב זה הוא הזדמנות מצויינת להציג מיומנויות "רכות" כמו יכולת הביטוי שלכם. ביום-יום אתם ככל הנראה תידרשו לעבוד בצוות, ולשתף פעולה עם אנשים אחרים. לכן, אחד הדברים שאתם נבחנים עליו יהיה היכולת שלכם לתקשר בצורה ברורה. 

2. זה בסדר לא לדעת את כל התשובות – אף אחד לא מצפה מכם להיות מושלמים. גם אם אתם לא יודעים את הפתרון, הסבירו בקול רם את דרך החשיבה שלכם ותארו את השלבים שלכם למציאת הפתרון. באופן זה, גם אם לא תספקו את התשובה לה ציפו, עדיין תוכלו להביא לידי ביטוי את היצירתיות שלכם. 

3. נסו להנות מזה – הנטיה הטבעית של רובנו היא להילחץ מראיונות טכניים, בייחוד בהתחלה. יחד עם זאת, זכרו שהמראיינים שלכם בשלב זה יהיו (לרוב) אותם אנשים שיעבדו איתכם ביום-יום במידה ותתקבלו לתפקיד. נסו להתייחס אליהם כאילו הם חברים שלכם לצוות, ולהנות עד כמה שניתן מהשיחה איתם. בסופו של דבר, גם החיבור שלכם עם אותו אדם הוא פרמטר חשוב שישפיע על התהליך שלהם. 


5. בצעו Mock Interviews (ראיונות-דמה)

בדיוק כמו דיבור מול קהל, הדרך הטובה ביותר כהכנה לראיון עבודה ולהשתפר בראיונות ולהעלות את הביטחון העצמי שלכם היא על ידי תרגול.

לרובינו הראיון לא בא בטבעיות ולכן אנחנו עלולים להרגיש לחוצים במהלכו, מה שיפגע בסופו של דבר בדרך שבה אנחנו מציכים את עצמנו.

דרך טובה לתרגל היא להתאמן מול מול חבר/חברה/בן/בת זוג או להתאמן מול המראה. אבל החיסרון בדרך זאת היא שהפרטנר שלכם לא תמיד ידע לנהל איתכם אינטראקציה או לשאול שאלות המשך. 

כלומר, זה מצויין לתרגל מול אנשים שאתם מכירים, אבל אם אתם מכוונים לתפקידים טכניים, ההמלצה שלנו היא שתצללו לעומק ותנהלו "ראיונות דמה" (Mock Interviews) מקצועיים בהם תוכלו לתרגל שיחה טכנית שמדמה ראיון.

כיום יש היצע רחב של כלים שמאפשרים לנהל ראיונות כאלה כמו למשל pramp או interviewing.io.

איך להתכונן לראיון עבודה (Mock Interview)
ראיון-דמה (Mock Interview) דרך המערכת של pramp

6. הכינו שאלות למראיין

ראיון העבודה נועד לבחון התאמה עבור 2 הצדדים, וזו הזדמנות מעולה עבורכם להבין האם התפקיד מתאים לכם (או לא). 

מעבר לכך, מעסיקים נוטים להרגיש ביטחון רב יותר לגבי מועמדים שמראים התעניינות ושואלים שאלות לגבי החברה והתפקיד. 

לכן, חשוב להקשיב למראיין לאורך הראיון, ולנסות להבין מה באמת הוא מנסה לגלות עליכם. כך תוכלו להרכיב תשובה מצויינת.

נסו לבנות מערכת יחסים עם המראיין ולא רק לספק תשובות לשאלות. זה אומר שאם עולים לכם רעיונות לשאלות המשך (לגבי התפקיד, החברה, תהליך המיון ועוד), אל תתביישו לשאול את המראיין לגבם.

במקרים רבים, בהמשך הראיון יענו על רוב השאלות שלכם ולכן (אלא אם כן זה ממש "זורם" בשיחה), רצוי להשאיר את השאלות לסוף הראיון.

ההמלצה שלנו היא שתקדישו כמה דקות לחשיבה על שאלות שמעניינות אתכם (ועל הדרך תראו למראיין שלכם ביצעתם מחקר מקדים ואתם לוקחים את התהליך ברצינות).

כמה דוגמאות לשאלות שאפשר לשאול בחלק זה:

  1. איך יראה יום עבודה טיפוסי בתפקיד?
  2. מה את/ה אוהב/ת בעבודה פה?
  3. אשמח ללמוד עוד על ההזדמנות הזאת, מהם השלבים הבאים בתהליך המיון שלי?


7. כנסו "לראש הנכון" (State of Mind של הצלחה)

חיפוש העבודה יכול להיות מאוד מפחיד בהתחלה, אך בעזרת תרגול ועבודה ממוקדת אפשר להוריד את מפלס הפחד ואפילו ליהנות מהתהליך עצמו.

כמובן, הפחד הוא טבעי מכיוון שאף אחד לא אוהב להרגיש דחייה. העניין הוא,שברוב המקרים הסטטיסטיקה היא נגדכם.

ברוב המקרים, אתם ככל הנראה לא תתקבלו לעבודה הראשונה שתתמיינו אליה, וגם לא לשניה. יש הרבה מועמדים שמתמודדים מולכם, ולכן זה הגיוני שאתם תיכשלו בחלק גדול מהראיונות שלכם – ככה זה עובד.

למועמדים רבים יש נטיה לשקוע במחשבות בסגנון: "אני לא מספיק טוב", או "לא הצלחתי להביא את עצמי לידי ביטוי". למרות שזה טבעי, במרבית המקרים, חשיבה כזו לא תעזור להצלחה שלכם, והיא אפילו מסוגלת להפריע להתקדמות שלכם. 

במקום זאת, נסו להיות סבלניים וללמוד מהתהליך. זכרו שיש פרמטרים נוספים שמשפיעים על הבחירה של הארגון: אולי הרשמתם אותם אבל אחריכם הגיע מועמד עם יותר ניסיון, או מישהו שדרש פחות כסף (והוא ברמה דומה לכם).

מצד שני, גם יהיו מקרים בהם תרגישו שלא הצלחתם להביא את עצמכם לידי ביטוי, או שאתם עדיין צריכים לתרגל נושאים טכניים מסוימים.  

בכל מקרה, התייחסו לכשלונות שלכם כחוויה מלמדת, והשתדלו לראות בהם הזדמנות להשתפר בכישורים הדרושים כדי לעבור ראיון עבודה. זה עשוי להקל עליכם להתראיין למקומות אחרים בעתיד, ולהשתלם בטווח הארוך.

סיכום ומסקנות

במדריך זה הצגנו 7 שלבים של הכנה לראיון עבודה, שיעזרו לכם להתכונן לראיון עבודה בחברת הייטק. עבודה ממוקדת על כל אחד מהשלבים תסייע לכם להגיע מוכנים יותר לכל ראיון. יחד עם זאת, תהליך מיון לעבודה יכול להיות ארוך ומייגע והתוצאות לא תמיד יגיעו מיד.

אם אתם מרגישים תסכול זכרו שעולם התעסוקה היום (ובייחוד ההייטק) מאוד דינמי. אם בעבר היה נהוג להתקדם בתוך ארגון ולעבוד בו במשך שנים, זה ממש לא המצב עכשיו. בפועל, ההייטקיסט הממוצע מחליף מקום עבודה אחת לכל כמה שנים.

לכן, גם אם אתם לא רואים תוצאות מיד, זכרו את הדבר הבא:

כל העבודה הקשה שלכם תשתלם בעתיד מכיוון שאתם רוכשים כישורים פרקטיים שישמשו אתכם לאורך כל הקריירה.

בהצלחה בראיון!


המאמר עזר לך? כאן משתפים >>

רוצה להישאר בלופ?

טיפים לפיתוח קריירה, מדריכים ועדכונים שהייטקיסטים אוהבים – אצלך במייל!

*מבטיחים לא לחפור:)