תהליך חיפוש העבודה יכול להיות חוויה מאתגרת, כל שכן בתקופות משבר. המשבר הפיננסי העולמי לא פסח על תעשיית ההייטק הישראלית, והצטמצמות כללית הופכת להיות עניין של שגרה. ככל שהמגמה נמשכת לשנת 2023, מחפשי העבודה הישראלים הופכים להיות מודאגים יותר.
עבור מחפשי העבודה המרוץ המייגע אל עבר המשרה הבאה איננו רק עניין של עבודה חדשה, אלא גם מאבק מתמשך של שמירה על שפיות במצבים שהולכים ונהיים מתישים יותר ויותר. תעשיית הייטק בישראל ידועה בשלבי הגיוס הקפדניים שלה, שכוללים ראיונות מרובי שלבים, מטלות בית ומצגות פאנלים. כל אלו עלולים לגבות מחיר כבד מההערכה העצמית של מחפשי העבודה ולהוביל לרצף של הנחות שליליות, תסכול ואכזבה.
למזלנו, המוח הוא כלי רב עוצמה.
לכן הצלחה במהלך חיפוש העבודה תלויה באותה מידה בהלך הרוח שלנו כשם שהיא תלויה במערך הכישורים בהם אנו מחזיקים. כמדענית נתונים שהפכה להיות מאמנת קריירה, עזרתי למאות מחפשי עבודה בתעשיית הייטק הישראלית להתגבר על התקופות הקשות והפגיעות ביותר בחייהם.
לאחרונה עבדתי עם מועמדים ג'וניורים ששעשו הסבה מקצועית לקריירה טכנולוגית חדשה, רובם ללא רקע וניסיון בתחום. לעיתים קרובות מועמדים כאלה הם האחרונים להתקבל לעבודה והראשונים להיות מפוטרים מחברות בעת משבר. רובם סובלים מביטחון עצמי נמוך ומסקפטיות בנוגע לסיכויי ההצלחה שלהם, מה שהופך את תהליך חיפוש העבודה למאתגר ומייגע עוד יותר עבורם.
כיצד לאתגר את דפוסי החשיבה השליליים בזמן חיפוש עבודה
כמדענית נתונים אני מיומנת בזיהוי דפוסי התנהגות, ואף חזיתי ממקור ראשון כיצד ה-"אלגוריתמים הפנימיים" שלנו מכתיבים את קבלת ההחלטות שלנו במצבי לחץ, כמו בתהליך חיפוש עבודה.
כשם שאלגוריתמים רגילים הם מערכת כללים שנועדה לבצע משימה ספציפית, "אלגוריתמים פנימיים" הם מנגנוני פתרון הבעיות שלנו, קיצורי הדרך המנטאליים המאפשרים לנו לנווט בעולם ולהבין אותו. חלק מאלגוריתמים אלו מבוססים על הנחות שליליות, אמונות מגבילות וציפיות לא מציאותיות מעצמנו ומהסביבה. בתקופות לחוצות, כמו במהלך חיפוש עבודה, הם עלולים לחבל ברושם הראשוני שאנו יוצרים ולמנוע מאיתנו למצות את הפוטנציאל שלנו.
כדי להצליח ולהישאר שפויים במהלך חיפוש אחר משרה חדשה, עלינו לאתגר את הדפוסים השליליים בהם אנו מחזיקים.
כמה כלים שיעזרו לכם לאתגר דפוסים שליליים:
• לזהות דפוסים פנימיים – חשוב לזהות את הספקות העצמיים שמעכבים אותך. הם עשויים לכלול הנחות כמו: "אני לא מספיק טוב.ה", "אני לא מספיק חכם.ה", "אני מבוגר.ת מדי/צעיר.ה מדי/חסר.ת ניסיון", "החברות לא מעסיקות ג'וניורים", "אי אפשר לעבור מ- low-tech להייטק", או "אי אפשר להצליח בישראל בלי קשרים".
• להטיל ספק בתפקודם של דפוסים אלו ולהבין את השפעתם על התנהגותך – חשבו על ההשפעה שיש למחשבות אלו על ההתנהגות והרגשות שלכם במהלך תהליך חיפוש העבודה, השפעות אלה יכולות להתבטא בהתנגדות או בהתעלמות מהמראיין, לדוגמה.
• להימנע מהתמקדות בשלילי – להימנע משאלות כמו "למה היא לא התחברה בזמן?", "למה הוא שאל שאלות כל כך לא הגיוניות?", "למה הוא כל כך לא מקצועי?" – המראיינ.ת ירגישו בפסימיות הזו וישקפו אותה.
• למרות שקשה לשלוט במחשבות, עשו את התהליך ההפוך – חשבו על התוצאה הנחשקת. תבחנו מה אתם משדרים עם התגובה שלכם כלפי המראיינ.ת, האם אתם מקדמים עצמכם תוצאה הרצויה עם הגישה שלכם?
• ההצלחות שלנו תלויות בגוף שלנו – מהמזון אותו אנו צורכים או שותים, מהפעילות הגופנית שאנו עושים וכו'. חשבו על הגוף שלכם כאחד המרכיבים להצלחה שלכם ואל תזניחו הרגלי תזונה נכונה ופעילות גופנית.
• לקבל תמיכה רגשית – המרדף אחר משרה עשוי להיות תהליך ארוך, לכן כדאי להיעזר ולהיתמך באדם נוסף. ניתן להיעזר בעמית, במנטור, במאמן או בקהילה של מחפשי עבודה אחרים.
בקהילת הייטק הישראלית הקטנה והמקושרת שבה המוניטין הוא הכל, שינוי דפוסי ההתנהגות המעכבים יהפוך את תהליך החיפוש שלך למהנה יותר. באקלים הלא-בטוח בישראל וכן בעולם, חיוביות היא האמצעי היחיד לשמירה על שפיות בחיפוש אחר משרה חדשה.
מאמנת להצלחה בקריירה בפרקטיקום ישראל, חברת EdTech בינלאומית, המנהלת תכניות הכשרה (בוטקאמפ) באונליין להסבה למקצועות הטכנולוגיה.