פעם בני אדם ביצעו הרבה משימות משעממות בעצמם. היום יש מכונות שעושות את זה בשבילנו, בעלות נמוכה וברמת ביצועים גבוהה יותר. כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה לפתח את אותם תהליכי אוטומציה, להישען אחורה וליהנות. אמנם יש גם תרחישים פחות חיוביים להעברת משימות למכונות, אבל אנחנו אופטימיים, והאמת היא שזו התפתחות טבעית ובלתי ניתנת לעצירה. לכן, אחד התפקידים הכי מבוקשים בעולם ה-QA ובהייטק בכלל הוא פיתוח אוטומציה. במאמר זה נסביר כל מה שצריך לדעת על התחום וננסה לעזור לכם להבין אם זה בשבילכם!
איך נראית עבודה ב- QA?
בגדול, תחום בדיקות התוכנה כולל 2 סוגי תפקידים עיקריים: בודקי QA ידני, ומפתחי אוטומציות. ההפרדה ביניהם לא תמיד חד משמעית, ופירוט על כך תמצאו בהמשך המדריך. גם משרת QA וגם משרת פיתוח אוטומציות מתאפיינות בשכר נאה, שעולה ככל שצוברים ותק, וביציבות – עוד סיבה טובה להבין מה זה אוטומציה ואיך נראה המסלול הנכון לעבודה בתחום הזה.
לא בטוחים מה ללמוד?
אל תבזבזו זמן וכסף על הכשרות שלא יקדמו אתכם – השאירו פרטים ונעזור לכם למצוא תכנית לימודים שתפורה עליכם!
מה זה אוטומציה?
התשובה המקובלת היא הפיכת פעולות שמבוצעות על-ידי בני אדם לכאלה שיבוצעו על-ידי מכונה. דוגמה נפוצה היא צ'ט בוטים שמספקים מענה אוטומטי לפניות באתרי אינטרנט. גם בחקלאות, בתעשייה ואפילו ברפואה יש לא מעט תהליכים שעברו מבני אדם למחשבים ולמכונות. בחברות הייטק אוטומציות משמשות בעיקר לבדיקות תוכנה, או QA, כלומר בדיקות מדוקדקות של כל מוצר חדש כדי לוודא שהלקוחות לא ייתקלו בתקלות ובבאגים.
מה ההבדל בין בדיקות ידניות לבדיקות אוטומטיות?
המונח QA בדרך כלל מתייחס לבדיקות אוטומטיות וגם לבדיקות ידניות.
כשיש בדיקה מורכבת, לרוב היא עדיין תופקד בידי בודק או בודקת אנושיים. גם מוצרים ייחודיים ופרויקטים קטנים ייבדקו ידנית. לעומת זאת כשיש צורך לבדוק אלפי שורות קוד, האופציה האוטומטית עדיפה. בדיקות אוטומטיות מתאימות גם כשנדרשות בדיקות רפטטיביות ומשעממות. במצבים אלה באים לידי ביטוי היתרונות המשמעותיים של האוטומציות: הן לא מתעייפות, לא מאבדות ריכוז, לא מתלוננות שהמשימה סיזיפית ובעיקר שומרות על 100% הצלחה.
האם האוטומציה תחליף את הבדיקות הידניות?
קשה, כמעט בלתי אפשרי, לחזות את העתיד בזמן שההווה תזזיתי. למרות זאת, רוב המומחים בתחום מעריכים שגם עם כל היתרונות של האופציה האוטומטית, עדיין יידרשו גם בדיקות אנושיות. מעבר לקושי של האוטומציות לבצע בדיקות מורכבות, יש עוד דבר שמכונות לא יודעות לחקות, לפחות לא בשלב הזה: היגיון אנושי. לכן יש מצבים שבהם אין תחליף לאדם בשר ודם שמבצע את הבדיקה הנחוצה.
אולי יעניין אותך:
רוצים לפתח קריירה בעולם ה- QA ולהפוך לאנשי אוטומציה מבוקשים? ריכזנו עבורכם את תכניות הלימוד הפופולריות ביותר בישראל שישדרגו את הקריירה שלכם!
מה לומדים בקורס אוטומציה?
קורסי אוטומציה מקנים שליטה מלאה בשלל טכנולוגיות מתקדמות ובכלים רלוונטיים לביצוע בדיקות אוטומטיות ופיתוח בדיקות חדשות. בפרט תלמדו איך להשתמש בכלים הבאים:
1. סלניום (Selenium)
סלניום היא פלטפורמה מרכזית עבור פיתוח בדיקות אוטומציה. למעשה אפשר אפילו להגיד שאין אוטומציות בלי סלניום. זוהי פלטפורמה בקוד פתוח ולכן חינמית, ולכן פופולרית. תוכנית לימודים רצינית תכלול היכרות עם Selenium Webdriver שמאפשר אוטומציות של משימות הקשורות לאתרי אינטרנט. מודול נוסף יהיה התממשקות עם API-ים חיצוניים להבטחת מקסימום יעילות. מרכיבים אפשריים נוספים הם לימוד כלים כמו סלניום IDE למימוש מהיר במיוחד של תסריטים וסלניום GRID להרצה במקביל של אוטומציות.
2. פייתון למפתחי אוטומציה
Python היא שפה פופולרית באופן כללי, ובפרט כשהמטרה היא פיתוח אוטומציות. קורס איכותי יכלול היכרות עם השפה, אופרטורים בסיסיים בפייתון, עבודה עם functions, עבודה עם ספריות, יסודות תכנות מונחה עצמים, ובאופן כללי שליטה בשפה ברמה מספקת עבור המטרה – אוטומטיזציה של תהליכי בדיקות. כמו כן תלמדו איך לשלב סקריפטים של פייתון בסלניום.
3. כללים לכתיבת קוד קריא וקל לתחזוקה
כל קוד, ובפרט כזה המשמש לצורך פיתוח אוטומציה, חייב להיות קריא כדי שניתן יהיה לתחזק אותו בפשטות ובקלות. בהתאם לימודי אוטומציות יכללו גם כלי יעיל לניהול גרסאות קוד, למשל GIT.
4. CI/CD
כלים לאינטגרציה יעילה (continuous integration) דוגמת ג'נקינס, וכלים לרציפות במסירת הקוד המוכן (continuous delivery). המטרה היא לאפשר למפתחים להתנהל ביעילות מרבית כך שהבדיקות המפותחות יהיו אמינות ומוכנות בזמן קצר ככל האפשר.
5. יסודות פיתוח WEB
היכרות עם HTML וגם CSS וגם Java Script, כל זאת על-מנת לשלב את האוטומציות בפעילויות הרלוונטיות ובמרכיבים השונים של הדפדפנים.
האם עדיף לקחת קורס QA רגיל או קורס אוטומציה?
בחברות הייטק אוטומציות משמשות כאמור בעיקר ל-QA. ההשתכללות המתמדת של התחום מחייבת את הבודקים הידניים להכיר גם אוטומציות. במקביל, פיתוח אוטומציה נשען על הבנה מעמיקה של מתודולוגיות בדיקה ושל צורת החשיבה שמאפיינת QA מוצלח – רק כך אפשר ליצור תסריטים אוטומטיים אפקטיביים באמת.
בהתאם יש חפיפה מסוימת בין קורסי QA לבין קורסי אוטומציות. קורס QA יכול לכלול גם נושאים מתחום האוטומציות, ובמקביל יש קורסי אוטומציה שמיועדים לבעלי ובעלות ניסיון בבדיקות ידניות.
הבחירה במסלול הנכון עבורכם היא על סמך הידע הקיים והמטרה. כך למשל למי שכבר עובדים בהייטק בתפקידי QA, ורוצים לעבור לתפקיד של מפתח אוטומציה, קורס אוטומציה הוא הדרך הנכונה. הקורס הזה יכול להתאים גם לסטודנטים ובוגרי תארים שרוצים להשתלב בתחום ה-QA. תפקידי QA ופיתוח אוטומציה מיועדים גם לחסרי ניסיון לחלוטין, בתנאי כמובן שיש להם את האיכויות המתאימות ולאחר הכשרה מתאימה.
לצפייה בסרטון – חושבים לעבוד בבדיקות תוכנה? אל תירשמו לקורס לפני שצפיתם בסרטון הזה:
רוצה פרטים על קורס אוטומציה?
תנאי קבלה, מועד פתיחה, מחיר, תנאי תשלום ועוד.
כמה מרוויחים בתחום?
אחרי קורס אוטומציה איכותי תוכלו להתקבל למשרות QA ופיתוח אוטומציות. השכר ההתחלתי בתחום הוא 10-14 אלף ש"ח וככל שתצברו ניסיון, המשכורת תתפח.
רמות השכר של בודקי תוכנה (QA) בהתאם לניסיון:
- ללא ניסיון, או עם ניסיון של עד שנתיים: 10,000-14,000 ש"ח.
- עם 2-5 שנות ניסיון: 14,000-20,000 ש"ח.
- 6 שנות ניסיון ומעלה: 18,000-22,000 ש"ח.
רמות השכר של מפתחי אוטומציות בהתאם לניסיון:
- מפתח אוטומציה ללא ניסיון, או עם ניסיון של עד שנתיים: 15,000-19,000 ש"ח.
- עם 2-5 שנות ניסיון: 18,000-28,000 ש"ח.
- 6 שנות ניסיון ומעלה: 27,000-30,000 ש"ח.
בתפקידי ניהול בתחום ה-QA רמת השכר היא 23,000-27,000 ש"ח, ובתחום הפיתוח של האוטומציות – 28,000-34,000 ש"ח. הנה סיכום קצר של נתוני השכר בטבלה מסכמת:
תחום | 0-2 שנים | 2-5 שנים | 6-10 שנים | ניהול |
---|---|---|---|---|
בודק.ת תוכנה (QA) | 10-14 ש"ח | 14-20 ש"ח | 18-22 ש"ח | 23-27 ש"ח |
מפתח.ת אוטומציה | 15-19 ש"ח | 18-28 ש"ח | 27-30 ש"ח | 28-34 ש"ח |