בתור הייטקיסטים, אנחנו נדרשים להשתמש באנגלית באופן קבוע – בפגישות זום, בכנסים, בהתכתבות במייל ועוד. אך עבור רבים מאיתנו, ברגע שאנחנו פותחים את הפה, המילים פשוט לא נשלפות.
זה מתסכל מאוד לדעת שאתם מבינים אנגלית טוב, אבל להיתקע בכל פעם שמנסים לדבר. הפחד הזה עלול אפילו לגרום לכם לוותר על הזדמנויות מקצועיות. והמצב רק מחמיר – ככל שאתם נמנעים מלדבר, כך קשה לכם יותר לפתוח את הפה בפעם הבאה.
אם זה המצב שלכם אל דאגה – המדריך הזה יעזור לכם לשבור את המעגל השלילי ולפתח שטף דיבור באנגלית. הנה 7 טיפים פרקטיים, שיעזרו לכם לדבר אנגלית בביטחון תוך כמה חודשים.
טיפ 1: הפעילו את אוצר המילים הפאסיבי שלכם
אחת הסיבות העיקריות לכך שישראלים רבים מתקשים לדבר אנגלית באופן אקטיבי, היא שיש להם אוצר מילים פאסיבי גדול. כלומר, הם מבינים מילים רבות כאשר הן נאמרות או כתובות, אך הם אינם מסוגלים להפיק אותן בעצמם בדיבור.
טכניקה פשוטה להפוך מילים מפאסיביות לאקטיביות היא פשוט לשלב אותן במשפטים פשוטים בחיי היום יום. לדוגמה, אם אתם מבינים את המילה "post" כשאתם קוראים אותה אך אינכם יכולים לומר אותה, נסו להתשמש בה בתוך משפט כמו "אתמול פרסמתי תמונה בפייסבוק" ("Yesterday I posted a picture on Facebook"). או "חבר שלי פרסם משהו מצחיק בפייסבוק" ("My friend posted something funny on Facebook").
הפעולה הזאת תעזור לכם להתחיל לקשר את המילה למחשבות ולהתנהגויות שלכם. בתור התחלה בחרו 5-10 מילים פאסיביות בכל יום והרכיבו איתן 3-4 משפטים. תוך שבועות ספורים, מילים אלה יהפכו לזמינות ונגישות יותר בזמן דיבור.
טיפ 2: דברו בלי לחשוב יותר מידי
רבים נמנעים מלדבר אנגלית כי הם רוצים לדבר בצורה מושלמת. גישה טובה יותר היא פשוט לתאר באנגלית מה שאתם עושים תוך כדי הפעולה, בלי לדאוג מטעויות. לדוגמה, אמרו "אני הולך למטבח. אני לוקח כוס. אני מניח את הכוס על השיש" ("I'm going to the kitchen. I'm taking a glass. I'm placing the glass on the counter").
בצורה הזאת אתם מתמקדים בתקשורת של המחשבות שלכם, ולא בדיבור מושלם. אל תתרגמו – השתמשו במילים וביטויים באנגלית שאתם יודעים, גם אם זה רק כמה מילים מעורבבות. ככל שתעשו זאת יותר, דפוסי דיבור טבעיים יותר באנגלית יתפתחו.
טיפ 3: שפרו את ההגייה שלכם
הגייה לא מדויקת היא סיבה נוספת לכך שחלק מהישראלים מתקשים לדבר אנגלית בשטף. הם מבטאים צלילים מסוימים בצורה שגויה, ולכן אינם מצליחים להבחין כראוי בין מילים שונות. לדוגמה, הם אינם מבדילים בין המילים "think" ל"sink".
קראו קטעי טקסט קצרים בקול רם, הקשיבו בקפידה לצלילים כמו ה-th במילים "the" ו- "think", והתרגלו לתקן את עצמכם באופן מיידי כאשר אתם מבטאים צליל בצורה שגויה. אמרו את הצליל הנכון בקול רם בכל פעם שאתם שמים לב לטעות. זה יאמן את האוזן והלשון שלכם יחד להפיק ולהבחין בין צלילים במדויק.
טיפ 4 – תרגלו 7 דקות של דיבור חופשי ביום
כדי לבנות ביטחון בדיבור חופשי באנגלית, חשוב לתרגל זאת באופן קבוע. כדי לעשות את זה נכון, הקליטו את עצמכם מדברים על נושאים מהחיים שלכם במשך 7 דקות ביום. למשל, ספרו על הנסיעה היומית לעבודה ומה קרה בדרך – איזה תחנות אוטובוס עברתם, מה ראיתם ברחוב, איך היה מצב הפקקים היום וכו'. אופציה נוספת היא שתספרו על מה שאכלתם אתמול לארוחת ערב. העיקר לדבר ולתרגל את השטף, לא לדייק בתוכן.
טיפ 5 – קשירת פעולות לדיבור
דרך טובה ליצור שטף דיבור היא לקשור אותו לפעולה יומיומית. למשל, דברו באנגלית בקול רם ונסו לתאר את סדר היום שלכם בעבודה בזמן שאתם מכינים קפה בבוקר. דרך נוספת היא לתאר את מה שאתם עושים במשרד בשעת הפסקת הצהריים. כך תתרגלו לדבר אנגלית באופן טבעי יותר.
קצת על תכנית הלימודים של אינגליש אקספרס
אינגליש אקספרס היא תוכנית ייחודית וחדשנית ללימוד אנגלית מעשית, המיועדת לאנשי עסקים, הייטקיסטים ומנהלים שצריכים לדבר אנגלית בעבודה. התכנית מבוססת על שיטת למידה יעילה שפותחה על ידי נועם רז, מייסד ומנכ"ל החברה, ועוזרת למתאמנים לפתח שטף, ביטחון ויכולת תקשורת באנגלית.
מאז 2016 התאמנו בשיטה מעל 1000 בוגרים ובוגרות שהצליחו לשפר את האנגלית שלהם ולפתח את הקריירה שלהם בהייטק. רוצים גם? אל תחכו, קראו עכשיו את הסקירה המקיפה של התכנית כדי ללמוד עוד.
טיפ 6 – השתמשו בטכניקות של חיקוי וחזרה
טכניקה מצוינת המשלבת האזנה, דיבור והגייה היא חזרה אחר אודיו באנגלית (Audio Shadowing). האזינו לקטע אודיו קצר וחזרו אחריו, באותו קצב ואינטונציה. זה יעזור לכם לחדד את הקישורים בין המילים, ההבחנה בין צלילים ואף ביטויים שלמים לדיבור שוטף.
למשל, האזינו לקטע חדשות קצר באנגלית ועצרו כל כמה משפטים. חזרו אחרי הקריין, עם אותה הגייה, קצב ואינטונציה. שימו לב שאתם לא חייבים לחזור אחריו מילה במילה. במקום, נסו להשתמש בכמה מילים מתוך המשפט ששמעתם, ולשלב אותם במשפט דומה משלכם. אם אתם מתקשים לעשות את זה, נסו להאט מעט את הקצב של ההקלטנה כדי שתכלו לחקות מילים מסוימות. חזרו על כל קטע מספר פעמים עד שהוא ישמע שוטף וטבעי.
טיפ 7 – התמקדו בהתקדמות, לא בשלמות
שפטו את ההתקדמות שלכם דרך שיפורים קטנים, לא דרך שלמות. שימו לב להצלחות הכי קטנות. למשל: שסירי מבינה אתכם יותר טוב, או שקל לכם יותר לעקוב אחרי סדרות באנגלית. זכרו שזה תהליך הדרגתי, בדיוק כמו כושר גופני. לכן השתדלו להנות גם משיפור קטן של אחוז אחד.
פרפקציוניזם הורג מוטיבציה. לעומת זאת, תרגול עקבי מביא לשיפור. לכן, אם בהתחלה הבנתם רק 50% מסרט באנגלית ועכשיו אתם מבינים 55% – זו הצלחה! באופן דומה, אם בהתחלה הצלחתם לומר 20 מילה בדקה, ועכשיו הגעתם ל-25 מילה בדקה, גם זו הצלחה.
סיכום ומסקנות
יישום 7 הטיפים הללו במשך 10-15 דקות ביום למשך כמה חודשים, יעזור לכם לפתח בסיס איתן לדיבור אנגלית בשטף. עם תרגול עקבי, תוכלו לנהל שיחה בנוחות, להבין דוברי אנגלית בקלות יותר, להעביר רעיונות מורכבים ולפתוח הזדמנויות קריירה הדורשות שליטה באנגלית.
המפתח הוא תרגול עקבי, לא שלמות. אל תתייאשו אם בהתחלה האנגלית שלכם רחוקה מלהיות מושלמת. עם סבלנות ויישום הטיפים תשיגו שיפור משמעותי ביכולת הדיבור וההבנה.