שני נתונים ממחישים באופן המשכנע ביותר עד כמה כדאי לבחור בקריירה בתחום הסייבר: בשנת 2013 היו חסרים בעולם כמיליון עובדים שזו המומחיות שלהם. עשור לאחר מכן, ב-2023, מספר המשרות הלא מאוישות בתחום כבר עמד על כ-3.5 מיליון. חברת המחקר המובילה בתחום הסייבר Cybersecurity Ventures, שפרסמה את הנתונים, מעריכה שגם ב-2025 לחברות הייטק יהיו חסרים מיליוני עובדים בתפקידים השונים שאחראים על אבטחת מידע ומאבק בעבריינים במרחב הדיגיטלי. המחסור הגדול בעובדים מוכשרים בשוק הביא להיצע גדול של תוכניות הכשרה וקורסי סייבר מקיפים, ואם אתם שוקלים להיכנס לתחום, אל תירשמו ללימודים לפני שקראת את המאמר הזה!
לצפייה בסרטון – 3 דברים שכדאי לדעת אם אתם רוצים לפתח קריירה באבטחת מידע וסייבר:
הקטגוריות העיקריות של תפקידים בתחום הסייבר
מתעניינים בתחום שמבטיח קריירה מתגמלת ואפשרות להפוך את העולם למקום בטוח יותר לכולנו? חברות הייטק מציעות גם תפקידים טכניים וגם תפקידים ניהוליים, והצעד הראשון הוא היכרות עם כל האפשרויות הממתינות לכם. כדי לעזור לכם הכנו סקירה מפורטת של הקטגוריות העיקריות בעולם אבטחת המידע:
אבטחת רשת ומערכות
קטגוריה שמתמקדת בהגנה על רשתות ותשתיות הארגון מפני חדירות של גורמים עוינים ואיומי סייבר. דוגמאות לתפקידים בקטגוריה זו הן מהנדס אבטחת רשת, מנהל אבטחת מידע (CISO), חוקרי סייבר ואנליסטים של אירועי אבטחה (SOC). פירוט לגבי תפקידים אלה תמצאו בהמשך המדריך.
העבודה דורשת היכרות מעמיקה עם פרוטוקולי רשת, מערכות הפעלה וכלי אבטחה וניטור מתקדמים. איכות חיונית נוספת היא יכולת תגובה מהירה כדי לספק מענה מידי לכל איום.
אבטחת אפליקציות ופיתוח מאובטח
תחום זה עוסק בשילוב עקרונות אבטחת מידע בתהליכי הפיתוח והתחזוקה של יישומים ותוכנות. התפקידים הרלוונטיים הם מהנדסי DevSecOps (פירוט בהמשך העמוד), מומחי אבטחת קוד, בודקי חדירות (Pentesters) ויועצי אבטחת אפליקציות.
הכישורים הנדרשים הם מיומנות בשימוש בשפות תכנות, היכרות עם מתודולוגיות אבטחה בפיתוח (למשל OWASP), ושליטה בכלים לאיתור ותיקון פרצות.
אבטחת ענן וסביבות וירטואליות
המעבר ההולך וגובר של ארגונים לסביבות מחשוב ענן מגדיל את הצורך במומחי סייבר המתמחים במערכות אלה. התפקידים כוללים אדריכלי אבטחת ענן, מומחי אבטחה ב-SaaS/IaaS/PaaS, מומחים לאבטחה וניתוח איומים בסביבות Container ו- Serverless, ועוד.
כדי למלא תפקיד כזה באופן מיטבי, יש צורך בידע נרחב בטכנולוגיות ופלטפורמות ענן (כגון AWS, Azure), שליטה בכלי אבטחה רלוונטיים וניהול סיכונים בסביבות מבוזרות.
ניהול סיכונים, רגולציה ותאימות
על-מנת לעמוד בשלל תקנות אבטחת מידע ובתקנים המחמירים הקיימים כיום, חברות הייטק מעסיקות מומחים שמתמקדים בהיבטים העסקיים והמשפטיים של הסייבר. בין התפקידים המרכזיים בקטגוריה זו: מנהלי סיכוני סייבר, יועצי GRC (ממשל, סיכונים וציות) ומומחי מדיניות והיענות לתקינה (GDPR, ISO וכו').
למשרות אלה מתאימים מועמדים שמשלבים ידע טכני וניהולי, חשיבה אסטרטגית ויחסי אנוש מצוינים.
חקירות דיגיטליות וניתוח פורנזי
ה"בלשים" של עולם הסייבר מאתרים ראיות דיגיטליות בעקבות פשעי מחשב על-מנת שאפשר יהיה לנהל הליכים משפטיים רלוונטיים. מרכיב נוסף בעבודה בקטגוריה זו הוא ניתוח הממצאים כדי להפיק תובנות לשיפור מערכי ההגנה.
התפקידים הפופולריים הם חוקר פשעי סייבר, מומחה מחשוב פורנזי ואנליסט של תוכנות זדוניות. התפקיד דורש הבנה של מתודולוגיות חקירה, שליטה בכלים מתקדמים לזיהוי סממנים של תקיפות ויכולת הסקת מסקנות גבוהה.
רוצה פרטים על קורס סייבר?
תנאי קבלה, מועד פתיחה, מחיר, תנאי תשלום ועוד.
התפקידים המבוקשים ביותר בתעשיית הסייבר בישראל
אחרי ההיכרות עם הקטגוריות הכלליות, הגיע הזמן לצלול לעומק התפקידים המרכזיים והמבוקשים ביותר בתעשיית הסייבר בישראל. המידע המפורט והבנת המיומנויות הדרושות בכל תפקיד יעזרו לכם לקבל החלטה מושכלת לגבי המסלול הנכון ביותר עבורכם.
חוקר סייבר ואנליסט SOC
חוקרי סייבר (Cyber Analysts) ואנליסטים במרכז פעולות האבטחה (SOC – Security Operations Center), נמצאים בחזית המאבק בפשע ובטרור הדיגיטליים. הם אלה שמנטרים בזמן אמת את מערכות הארגון, מזהים חריגות ואירועים חשודים, מתריעים בפני הגורמים הרלוונטיים ומייצרים את המענה הראשוני לכל איום.
בחלק מהמקרים תתבצע גם חקירה מעמיקה כדי לזהות את מקור וטיב האיום ולהסיק מסקנות למניעת אירועים דומים עתידיים. העבודה מתנהלת במשמרות ומתאימה לבעלי ובעלות יכולת ניתוח וחשיבה מהירה, ביטחון עצמי ועבודה תחת לחץ. הצלחה בתפקיד אנליסט SOC מאפשרת להתקדם לתפקידי הובלת צוות ותחקור מתקדם. תפקיד ה- SOC נחשב היום לנקודת כניסה נפוצה לתעשייה, עד כדי כך שקיימים היום לא מעט קורסי הכשרה ספיציפיים לתפקיד הזה. לצפייה בסקירה של קורסי SOC מומלצים לחצו כאן.
מהנדס אבטחת רשת
מהנדס אבטחת רשת אחראי על יישום וניהול מערכי ההגנה הטכנולוגיים על רשת הארגון. הוא מתכנן, בונה ומתחזק את רכיבי אבטחת הרשת ובהם Firewalls, IPS/IDS, VPN וכלי ניטור. המהנדס עוקב באופן שוטף אחר איומים, מנתח אירועים חריגים, מגיב לתקריות אבטחה ואוכף על התשתיות השונות את מדיניות הארגון.
עבור משרה זו נדרש ידע מעמיק בפרוטוקולי רשת, מערכות הפעלה, כלי אבטחה מסחריים וקוד פתוח. הטכנולוגיות מתפתחות ללא הרף, ולכן התפקיד כרוך בלמידה מתמדת. זהו תפקיד טכני מאתגר המצריך גם יכולות עבודת צוות טובות.
מהנדס DevSecOps
בשנים האחרונות יותר ויותר ארגונים מאמצים את הקונספט של DevSecOps. זוהי תפישה המשלבת עקרונות אבטחת מידע בתהליכי הפיתוח והתפעול והיא נגזרת של תפקיד ה- DevOps. מהנדס DevSecOps אחראי על הטמעת פרקטיקות אבטחה חדשניות בתהליכי העבודה של צוותי הפיתוח והתשתיות. הוא מוודא שמירה על אבטחת המוצרים ועל עקרונות "Security by Design", תוך שיתוף פעולה הדוק עם יתר הצוותים.
מהנדסי DevSecOps הם בעלי ידע בשפות תכנות, במתודולוגיות הנדסיות מודרניות כמו Agile, בכלי CI/CD ואוטומציה, וכן בעלי הבנה עמוקה לגבי סיכוני אבטחת מידע בפיתוח.
מבקר חדירות (Pentester)
תפקידו של בודק חדירות או Pentester הוא לחשוף חולשות אבטחה במערכות, ברשתות ובאפליקציות הארגוניות, ולדווח עליהן לצוות הרלוונטי לצורך תיקון. בדיקות החדירה מבוצעות באופן יזום, תוך אימוץ טקטיקות ודרכי מחשבה של האקרים (כמובן באופן אתי).
הפנטסטר זקוק לידע טכני מעמיק במערכות מחשוב, אפליקציות, רשתות ושיטות תקיפה. יכולות למידה עצמית מהירה תורמות רבות למילוי התפקיד בהצלחה, ועוד תכונות חיוניות להצלחה בתפקיד המאתגר והדינמי הן יצירתיות וחשיבה "מחוץ לקופסא".
מנהל אבטחת מידע (CISO)
ה- Chief Information Security Officer, מנהל אבטחת המידע, ממלא תפקיד מפתח בארגון. הוא האחראי על גיבוש ויישום אסטרטגיית אבטחת המידע והגנת הסייבר, תוך התאמתה למטרות העסקיות ולרגולציה שחלה על הארגון. ה-CISO בונה את צוות הסייבר, מנהל סיכונים, מגיב לתקריות אבטחה ומדווח להנהלה הבכירה.
התפקיד דורש ידע טכני נרחב, חשיבה אסטרטגית, כישורי מנהיגות ותקשורת בין אישית ברמה גבוהה. CISO פועל תחת לחץ, ונושא עליו אחריות עצומה. אם אתם מוכנים לכך תזכו בתפקיד משפיע, משמעותי ומתגמל.
רוצה פרטים על קורס סייבר?
תנאי קבלה, מועד פתיחה, מחיר, תנאי תשלום ועוד.
ארכיטקט סייבר
ארכיטקט סייבר מעצב מערכות הגנה ופתרונות אבטחה. הוא מגדיר את תשתיות המחשוב והאבטחה תוך הבנה עמוקה של דרישות הארגון, הסיכונים הייחודיים וסביבת האיומים. לאחר מכן הוא מתכנן את ארכיטקטורת המערכות, טכנולוגיות ההגנה ואופן שילובן. ארכיטקט סייבר הוא בעל ראייה מערכתית רחבה ויכולת לחבר בין דיסציפלינות סייבר שונות. זהו תפקיד בכיר המשלב ידע מעמיק בטכנולוגיות סייבר, הבנה ארגונית ועסקית, וכישורי ניהול פרויקטים מורכבים.
יועץ אבטחת מידע
יועצי אבטחת מידע ממליצים על מדיניות לבניית מערכי סייבר, גיבוש נהלי אבטחה, פיתוח תוכנית התאוששות מאסון, עמידה בכללי רגולציה וטיפול בסיכוני אבטחת מידע שונים. הם עשויים להיות מעורבים גם במיפוי ושיפור החוסן הארגוני באמצעות מבחני חדירה וסקרי סיכונים. העבודה משלבת ידע וניסיון טכני נרחב בתחומי הסייבר, לצד הבנה עסקית וארגונית, יכולת עבודה בסביבה מרובת ממשקים ויכולת תקשור גבוהה עם דרגים שונים בארגון. ייעוץ הוא מסלול טבעי להתפתחות.
מסלולי התפתחות אופייניים בעולם הסייבר
בנוסף למגוון הרחב מאוד של תפקידי סייבר, יש גם מסלולי התפתחות שונים. בהתאם הקריירה שלכם – אם תבחרו להיכנס לעולם הזה – צפויה להיות מגוונת. בפרט ישנה בחירה בין מעבר למסלול ניהולי לבין המשך התפתחות טכנית (אופק שגם הוא מציע תפקידים ניהוליים).
המסלול הטכני – ממומחה למוביל צוות ומנהל
בנתיב הטכני, מקובל להתחיל בתפקידי מומחה כגון אנליסט SOC, מהנדס אבטחת רשת או מפתח DevSecOps. לאחר צבירת ניסיון וידע מעמיקים, ניתן להתקדם לתפקידי הובלה טכנית כמו ראש צוות SOC, ארכיטקט סייבר או ראש תחום סייבר. ההתפתחות הטכנית יכולה להוביל עד לתפקידי ניהול בכירים כגון מנהל הגנת סייבר או סמנכ"ל טכנולוגיות.
המסלול הניהולי – מתפקידי תכנון ואסטרטגיה ועד ניהול בכיר
עבור אנשי מקצוע עם יכולות וכישורים גם בפן הניהולי והאסטרטגי, תחום הסייבר מציע נתיב מקביל של התפתחות. ממשרה כמו אנליסט סיכונים, יועץ אבטחת מידע או מתאם רגולציה, ניתן להתקדם לעמדת מנהל סיכונים, קצין ציות או מנהל פרויקטים אסטרטגיים. שיאו של המסלול הניהולי יכול להיות תפקיד כמו מנהל אבטחת מידע (CISO) או סמנכ"ל סייבר.
העתיד שייך ללוחמי סייבר – זה הזמן לסלול את הדרך אליו
האפשרויות לפיתוח קריירה בתחום הסייבר מגוונות והעשייה היומיומית מרתקת. בין אם אתם נמשכים לאתגר הטכני, שואפים לניהול או רוצים להתמחות בנישה חדשנית, סביר להניח שתוכלו למצוא את המסלול המתאים לכם. ההיכרות עם מפת התפקידים חיונית גם לבחירה בנקודת הזמן הנוכחית וגם עבור תכנון ארוך טווח של המסע המקצועי שלכם בתחום. הצורך העצום בלוחמי ולוחמות סייבר הוא כרטיס הכניסה שלכם, וכדאי לנצל אותו כבר עכשיו. רוצים לעשות את הצעד הראשון שלכם בעולם אבטחת המידע? בדקו את הסקירה מקיפה של קורסי סייבר שיכניסו אתכם לתחום. למדריך המלא לחצו >>