מדריך לטרנדים המובילים בתחום הסייבר ב-2024
דמיינו עולם בו המכונית האוטונומית שלכם נעולה בגלל מתקפת האקרים, הרובוט המנתח בבית החולים מאובחן בתוכנה זדונית, ושודדי הבנק המתוחכמים ביותר הם בכלל בוטים שמונעים על ידי בינה מלאכותית. נשמע כמו תסריט מדע בדיוני? תחשבו שוב, כי כל אלו הם חלק מעולם הסייבר בשנת 2024.
איומי הסייבר משתנים ומתפתחים בקצב מסחרר, ומציבים בפני מומחי אבטחת המידע אתגרים חדשים מדי יום. על מנת לשמור על העולם הדיגיטלי שלנו בטוח ומוגן, חשוב להבין את הטרנדים המרכזיים שיעצבו את נוף אבטחת המידע בשנים הקרובות – מהענן ועד המטאוורס, ומהאינטרנט של הדברים ועד לבינה המלאכותית.
במדריך זה, נצלול לתוך חמשת תחומי האבטחה החמים ביותר של השנים הקרובות, נבין את האיומים והאתגרים שכל תחום מייצר, ונגלה מה נדרש כדי להפוך למומחי סייבר שיכולים לעמוד בחזית ההגנה של העולם המחובר שלנו. בין אם אתם שוקלים קריירה בסייבר או שאתם כבר עובדים בתחום, המדריך הזה יתן לכם טעימה מהעתיד – ואת הכלים להתמודד איתו. ובואו נצא למסע בזמן אל עתיד הסייבר!
#1 – אבטחה בעידן ה- Multi-Cloud
שנת 2024 תהווה נקודת מפנה בעולמות הענן, עם יותר מ-65% מהעומסים הארגוניים הרצים על פלטפורמות מרובות-ענן (multi-cloud) כברירת מחדל. הפריסה הנרחבת הזו של נתונים ויישומים ביותר מספק ענן אחד, מייצרת וקטור תקיפה חדש ומגוון עבור האקרים וגורמי איום.
ארגונים שינהלו את הסביבות המרובות-ענן שלהם בצורה לא מאובטחת, עלולים למצוא את עצמם חשופים לדליפות מידע משמעותיות או התקפות כופרה מכיוונים לא צפויים. בהתאם, הביקוש למומחי סייבר המתמחים בסביבות multi-cloud, ובעלי ידע נרחב במגוון פלטפורמות הענן כמו AWS, Azure ו-Google Cloud, צפוי לזנק.
אנשי אבטחת מידע שירצו להתכונן לאתגרי הענן של 2024, יצטרכו להשקיע זמן בלימוד עקרונות ופתרונות אבטחה ספציפיים לענן כמו ניהול זהויות מבוזר (Federated Identity), הצפנה מבוססת-לקוח (client-side encryption), וסביבות מחשוב מאובטחות (confidential computing).
בנוסף, מנהלי SOC ואנשי הגנה, יצטרכו להסתגל למציאות שבה איומים יכולים להתפשט על פני מספר סביבות ענן שונות, ולאמץ פתרונות אבטחה מקיפים כמו CSPM (ניהול אבטחת ענן), CWPP (הגנת ספקי ענן) ו-CIEM (ניהול זהויות וגישה בענן).
כדי לתת מענה לאתגרים אלו, מסלולי הכשרה שונים כבר החלו לשים דגש מוגבר על נושאים כמו ארכיטקטורות מאובטחות לענן והגנה במודל אחריות משותפת. אם אתם מחפשים תכנית הכשרה שתכניס אתכם לתחום מוזמנים לקרוא את המדריך המקיף שלנו בנושא בחירת קורס סייבר שבו סקרנו בהרבה חלק מהתוכניות המובילות בתחום.
#2 – מלחמת הסייבר של הבוטים
עוד טרנד שישנה את פני הסייבר בשנים הקרובות, הוא השימוש ההולך וגובר בבינה מלאכותית ולמידת מכונה (AI/ML) ככלי נשק בידי התוקפים. בעוד שעד כה ראינו בעיקר יישומים "טובים" של AI בהגנת סייבר, כמו מערכות זיהוי anomaly מונחות-מכונה, השנים הבאות צפויות להביא עלייה תלולה במתקפות סייבר המונעות על ידי אלגוריתמים "רעים".
אחת הדוגמאות הבולטות היא תוכנות כופר-AI, שמשתמשות ברשתות נוירונים כדי להתאים את עצמן באופן דינאמי למערכת הקורבן, ובכך מקשות על גילוי והסרה. בוטים "חכמים" גם עשויים לבצע התקפות דיוג או הונאה בקנה מידה נרחב, תוך יכולת לזהות ולנצל חולשות אנוש בצורה אוטומטית.
בתרחיש קיצון יותר, האקרים עלולים להשתמש ביכולות הלמידה של AI כדי ליצור נוזקות עצמאיות שמפתחות טקטיקות חדשות "על הדרך", או לחולל מתקפות מרובות-וקטורים בעזרת אוטומציה חכמה.
כל זה ידרוש מצוותי אבטחת המידע להכיר היטב את הפוטנציאל הזדוני של טכנולוגיות AI/ML, ולפתח אמצעי הגנה מותאמים כמו EDR מבוסס-ML, "חיסונים" לנוזקות-AI, או מודלים מתוחכמים לזיהוי התנהגות אנומלית של בוטים תוקפים.
מומחי סייבר שירצו להיות בחזית המאבק ב-AI הרעה, יצטרכו להרחיב באופן משמעותי את ארגז הכלים שלהם בתחום מדעי הנתונים ולמידת המכונה. לימודים ייעודיים בתחומים כמו אבטחת AI, רשתות עצביות מאובטחות, ובקרת אנומליות מבוססת-ML, יהיה להם ערך גבוה בשוק העבודה של 2024.
#3- להיות או לא להיות במטאוורס
השנים הקרובות יהיו ככל הנראה נקודת מפנה גם בתחום המציאות המדומה והמציאות הרבודה (VR/AR). יותר ויותר ארגונים, מפייסבוק ועד נייק, משקיעים במרחבים וירטואליים ופלטפורמות מטאוורס שמבטיחים דרכים מהפכניות לעבוד, לשחק, לקנות ולהתחבר.
אבל כפי שקורה עם כל טכנולוגיה פורצת דרך, המטאוורס גם פותח צוהר לאיומי סייבר מהסוג החדש. ניצול VR למטרות הונאה או גניבת זהות, השחתה של עולמות וירטואליים משותפים, ואפילו "חטיפה" של אווטארים – כל אלו הן דוגמאות לתרחישי סייבר שעלולים להפוך לשכיחים כשנכנס לעידן ה-Web 3.0.
בעתיד הלא רחוק, ארגונים שמתכננים צעדים ראשונים לכיוון VR/AR יצטרכו להתייעץ עם מומחי אבטחת מטאוורס כדי לגבש אסטרטגיית סייבר מקיפה, שתיקח בחשבון את האתגרים הייחודיים למרחב ולטכנולוגיות האלו.
בין השאר, יידרשו פתרונות חדשניים לאימות ווידוא זהות במציאויות מדומות, הגנה על נכסים וירטואליים, ואבטחת API מותאמת לפלטפורמות Web 3.0. באופן טבעי, גם שירותי התגובה לאירועים (Incident Response) והחקירה הדיגיטלית יצטרכו להסתגל למציאות הווירטואלית החדשה.
אנשי סייבר שרוצים להבטיח לעצמם עתיד במציאות החדשה של המטאוורס, יעשו נכון אם יתמקדו ברכישת ידע וניסיון בתחומים כמו Identity & Access Management לעולמות וירטואליים, אבטחת NFT ונכסים דיגיטליים, ובדיקות חדירות מותאמות ל-Web3.
רוצה פרטים על קורס סייבר?
תנאי קבלה, מועד פתיחה, מחיר, תנאי תשלום ועוד.
#4 – כשהמפעל נעשה חכם יותר- גם האיומים חכמים יותר
האינטרנט של הדברים (IoT) וטכנולוגיות ה-smart manufacturing מחוללים מהפכה של ממש בסקטור התעשייתי והיצרני. מפעלים חכמים, מערכי אוטומציה מתקדמים, ורובוטים מחוברים הם רק חלק מהדוגמאות לאופן שבו הדיגיטציה מייעלת כל היבט בשרשרת הייצור.
אך כמו שראינו בשנים האחרונות עם נקודות הקצה ה"חכמות", התחברות של מיליארדי מכשירים ומערכות IoT לרשת האינטרנט גם מייצרת נקודות תורפה חדשות. עבור תוקפים מיומנים, פריצה לבקר המפעל, השתלטות על מערכי בקרה או הדבקת רובוטים בתוכנה זדונית, הם כבר לא בגדר מדע בדיוני אלא מציאות מאיימת.
עד 2024, ארגונים תעשייתיים ונותני שירותים חיוניים שיאמצו פתרונות IoT ואוטומציה דיגיטלית יצטרכו לתת את הדעת במיוחד לנושא הסייבר-פיזי, קרי ההגנה על נכסים פיזיים מפני איומים במרחב הקיברנטי.
זה ידרוש מאנשי אבטחת המידע להכיר לעומק את השילוב בין מערכות IT/OT, את הסיכונים הייחודיים למערכות בקרה תעשייתיות (ICS/SCADA), ואת הפרוטוקולים והסטנדרטים הרלוונטיים כגון ISA/IEC 62443.
בנוסף, יש לשלב היבטים של אבטחת IoT וסייבר-פיזי כחלק מתהליכי ניהול הסיכונים ותגובה לאירועים. לדוגמה, מה עושים כשמכונת ייצור חיונית מושבתת עקב מתקפת סייבר? איך ממזערים נזק פיזי כתוצאה מפריצה וירטואלית? אילו שכבות אבטחה ייחודיות נדרשות עבור רשתות OT?
מקצוענים בתחום שירצו להיות מוכנים לעולם הייצור של מחר, יצטרכו להרחיב את הידע שלהם לתחומים כמו ניטור מערכות בזמן-אמת, שרידות ועמידות של מערכי IoT, ואבטחת הסייבר-פיזי לאורך כל מחזור החיים של ההתקן.
סיכום ומסקנות
בעולם טכנולוגי דינאמי ומשתנה ללא הרף, גם עולם הסייבר עומד בפני שינויים ואתגרים חדשים מדי יום. כל אחד מהטרנדים שהצגנו כאן, בין אם זה אבטחת multi-cloud, איומי AI, מהפכת המטאוורס או הגנה על ה-IoT התעשייתי, מחייב מאנשי הסייבר להתאים את עצמם לאיומים אלה. מחפשים תכנית הכשרה שתעזור לכם לצבור מיומניות מבוקשות ולהשתלב בתחום הסייבר? לצפייה במדריך המקיף לבחירת קורס סייבר לחצו כאן.