איך לחפש עבודה בהייטק בצורה נכונה?
בתחילת הקריירה יש לפעמים נטיה לחשוב שהמסלול בהייטק ברור:
מסיימים ללמוד, מוצאים משרת ג'וניור ומתקדמים משם בצורה חלקה… נשמע טוב נכון?
העניין הוא שבמציאות זה לא תמיד עובד כך.
בפועל – חיפוש עבודה בהייטק הוא תהליך די מורכב; לעיתים ידרוש מכם "לחשב מסלול מחדש" על-מנת לפתח קריירה מוצלחת לאורך טווח.
במדריך זה אציג 3 אסטרטגיות חיפוש עבודה שיעזרו לכם להשתלב בתעשייה ולהתקדם לעבר "משרת החלומות" שלכם בהייטק.
*הבהרה: לא מדובר בטיפים מהירים למציאת עבודה, אלא באסטרטגיות ארוכות טווח.
תוכן עניינים
אסטרטגיה #1 – חיפוש עבודה בארגונים ש*לא* דורשים ניסיון
תתפלאו – אבל קיימות משרות ללא ניסיון, ובסעיף זה אסביר איפה למצוא אותן.
נכון, חיפוש עבודה בשיטה זו אינו פשוט: הוא ידרוש מכם להתבלט כדי להצליח, אבל בעזרת עבודה נכונה זו יכולה להיות נקודת פתיחה מצויינת לקריירה שלכם.
אז איפה הקאץ'? משרות שלא דורשות ניסיון נוטות לדרוש משהו אחר, כמו למשל:
- השכלה – תואר ראשון עם ממוצע מסוים (או ממוסד ספציפי)
- תיק עבודות משמעותי
- מוכנות לעבוד בחוזה עבודה שונה מתנאי השוק המקובלים (עבודה קבלנית או בשכר נמוך)
איך לחפש משרות שלא דורשות ניסיון?
כדי לענות על השאלה הזאת צריך קודם להסביר אילו חברות מחפשות עובדים חסרי ניסיון. הנה כמה מאפיינים של ארגונים כאלה:
1. חברות שמעוניינות לעצב עובדים
מי אלו? חברות גדולות שרוצות אנשים לטווח ארוך, או חברות בצמיחה המסוגלות לגייס ולהכשיר ג׳וניורים (או סטודנטים).
הרציונל של אותן חברות הוא להגדיל את הצוות ולהכניס עובדים לטווח ארוך במשכורות "זולות" יחסית (בהשוואה לעובדים עם ניסיון). כדי למצוא משרות כאלו פשוט צריך להיכנס לאתרים של אותן חברות. הנה כמה מהן: אינטל, פייסבוק, מיקרוסופט, אלביט, אמדוקס, איביי ועוד.
ההמלצה שלי היא שלפני שתפנו אל אותן חברות, תנסו לבדוק אם יש לכם איש קשר פנימי בתוכן: קרוב משפחה, חבר של חבר, או אפילו דרך פנייה מפרופיל לינקדאין של מישהו שעובד שם.
במידה ואתם מכירים מישהו כזה – מומלץ לדבר איתו קודם. בשיחה אתו כדאי לבדוק על מה לשים דגש בקו"ח, ובמידת הצורך ליישר אפילו סטאק טכנולוגי.
בחלק מאותן חברות יש תהליך חפיפה מסודר, משכורת נחמדה ונהלים שיעזרו לנחיתה רכה. לכן, תיזהרו לא ״לשרוף״ את המשרות האלו.
*שימו לב: בחלק מהחברות הדרישות ההתחלתיות יכולות לכלול: תואר ראשון, שנה שנייה בתואר, ממוצע גבוה ועוד. אבל אל ייאוש – זאת ממש לא האופציה היחידה שלכם.
2. חברות קבלן/פרויקטים
במקרים רבים ארגונים כמו חברות קבלן, חברות פרויקטים, וחברות גדולות (שהתקציב שלהן מוגבל לחלק מהתקנים) מעדיפות להכשיר עובד אצלן בהכשרה קצרה למטרות חיסכון.
גם אם זו לא השאיפה העתידית שלכם, אין בעיה להתחיל מארגון כזה ולהתקדם עם הזמן. בכל מקרה, בשלבים הראשונים עדיף לא לפסול ראיונות בחברות כאלה.
כדי למצוא חברות כאלו אתם יכולים לחפש: ״בית תוכנה״, או ״חברת פרוייקטים״. במקרה של חברות קבלן, בדרך כלל תמצאו אותן במשרות לחברות לא טכנולוגיות (בנקים, חברות ביטוח, קופות חולים). בנוסף, אפשר לחפש באתרי הדרושים משרות שלא מציינות שם של חברה ספציפית, אלא רק את הקטגוריה שלה. זה בדרך כלל נפוץ בהעסקה קבלנית.
היות שחברות קבלן בפועל מתקשות לגייס עובדים, בהרבה מקרים הן יהיו מוכנות לוותר על חלק מדרישות הניסיון שהן כותבות בתיאור המשרה.
*הבהרה: אסטרטגיה זו לא מתאימה לכולם. למשל: לבוגר תואר רלוונטי (מדמ"ח/הנדסת תוכנה) עם ממוצע טוב אני לא ממליץ להתחיל את הקריירה מכאן. לעומת זאת, עבור בוגרי קורס (או מי שממש בתחילת הדרך), זו נקודת פתיחה לא רעה שתאפשר לצבור ניסיון בתחום ולהתקדם.
מעבר לכך, צריך לזכור ש״ניסיון״ לא מכיל בתוכו רק התנסות טכנית. לכאורה, כדי להתנסות בסטאק טכנולוגי לא צריך מקום עבודה, ומעבר לכך: מקום עבודה לא גמיש לכל סטאק שתרצה. הניסיון מגלם בתוכו עבודת צוות, הבנה של לוחות זמנים, עבודה של מערכות גדולות ועוד. כל אלו כלים שנלמדים גם במקומות עבודה פחות נחשבים.
3. פורומים וקבוצות רלוונטיות
באמצעות פעילות בפורומים הנכונים, אפשר להגיע גם לאנשים שעובדים במקומות מאד מבוקשים בתעשייה. הנה כמה דוגמאות לפורומים שיוכלו לסייע לכם: חברות ב-she;codes, הגעה למיטאפים, כניסה לקבוצות רלוונטיות בפייסבוק ועוד.
4. פרויקטים בתחילת הדרך
בשונה מחברות קבלן ופרויקטים שהזכרתי בסעיף 2, כאן מדובר בהזדמנות משמעותית שעשויה "להטיס" את הקריירה שלכם למעלה. הכוונה שלי היא לשיתוף פעולה עם סטארטאפים בתחילת הדרך שצריכים לפתח חלק מסוים (ושולי יחסית) במוצר.
זה יכול להיות ממשק web שהם תכננו לרכוש בפייבר ובמקום החליטו להוציא את העבודה לכם. זה גם יכול להיות חלק אחר במוצר שהוא לא העיקר שלו.
אם הצלחתם לשמוע על מיזמים כאלה, אתם תצטרכו להיות מאוד אקטיביים ולהציע שירות במחיר זול (אולי אפילו בחינם) כדי לקבל דרישות מוצר אמיתיות ולהתנסות.
שימו לב שזה שונה מהותית מתיק עבודות שלכם כי מדובר בניסיון של ממש, שאפשר להוסיף לקורות החיים.
מצד שני, קחו בחשבון שפרויקט כזה לא "ינחת" עליכם ככה סתם, אז אם אתם מכוונים לשם אתם חייבים לספר לכל מי שרק אפשר שאתם לומדים את התחום ושתרצו להתמקצע בו. חשוב להיות מאד פתוחים וללמוד כל מה שרק אפשר, אז אל תפחדו ליזום שיחות בסגנון.
איך לפנות לסטארטאפים בנושא שת"פ?
אפשר לכתוב מאמר שלם רק על הנושא, אז מבלי להיכנס לרזולוציות גבוהות מידי, הנה כמה דגשים:
1. הבינו איך לנסח את ההצעה שלכם עבורם: אל תתבלבלו, גם הצעה של התנדבות מלאה אצלם היא לא בהכרח הצעה משתלמת עבורם. עובד שמגיע ללא שום ידע, בשלב כל-כך התחלתי של פרויקט יכול גם לגרום להרבה נזק. אם אין לו שום ידע, והוא יצטרך הכשרה – הוא יעכב את הפרויקט.
הנה פנייה לדוגמה:
״היי, אני צריך ניסיון. ויש לי היכרות עם stack שיאפשר לי להעמיד לכם את הצד של הפרונט לפרוייקט שלכם. אני אלמד כל מה שצריך ואשמח לקבל מכם עוד משימות. זה יקרה במהלך 10 שעות שבועיות שאקדיש לפרויקט״.
2. תבינו מה במסגרת המסוגלות שלכם: אם באמת הרגע התחלתם ללמוד את עולם התוכן, חכו רגע. תלמדו דבר אחד – אבל עד הסוף. תנסו ליצור תיק עבודות מינימלי. חכו שבועיים ורק אז תפנו.
מצד שני – אף פעם אי אפשר להיות מושלמים. אז פשוט תנסו להבין מה אתם יודעים עכשיו, ומה חסר לכם כדי להביא ערך לאותו ארגון.
אסטרטגיה #2: קידום פנימי
עובדים בחברת הייטק? יש סיכוי טוב שהדרך האידיאלית נמצאת ממש מתחת לאף שלכם.
לצורך העניין, אם אתם עובדים בחברה טכנולוגית שאוהבת אתכם כ-help desk, יש סיכוי שיכניסו אתכם כמפתחים או כ-QA.
זה לא קל: זה ידרוש מכם להגיע עם המון תשוקה אל הבוס שלכם או אל נציגי משאבי אנוש (HR); להראות להם שיש לכם את הכלים הבסיסיים, לשתף שמרוצים ממכם, ואף להגיע עם המלצה (או כל פרוצדורה שנכונה בארגון).
באילו חברות זה נפוץ?
בעיקר בארגונים טכנולוגיים עם תרבות קידומית (אם שמעת על אנשים שהתקדמו בחברה, זאת כנראה חברה כזאת).
הטקטיקות הפנימיות באסטרטגיה הזאת משתנות לפי המקום שהאדם נמצא בו. לצורך העניין, עובד קבלן של חברה עם אופי קידומי ייאלץ בהתחלה להפוך לעובד מן המניין, ולהתקדם משם.
מנגד, עובד העוסק בתחום שלא אפשר לו להבין את המוצר עד הסוף (מאבטח למשל), יצטרך להתחיל במקצוע זוטר בתוך החברה.
ובכלל, אם אתם עובדים בחברה בלי תרבות קידומית, יכול להיות שאתם לא במקום הנכון וכדאי לעבור לחברה שיש בה אופק תעסוקתי רחוק.
הרבה פעמים אנשים נמנעים מלעבור לתפקיד זהה בחברה אחרת כשמדובר בתפקידי ההתחלה. למשל, כשהייתי ב-help desk של חברת ביטוח, עבדו איתי אנשים שנמנעו מלעבור לחברות טובות יותר ועם תרבות קידומית שהתקבלו אליהם, לתפקידי help desk. הסיבה הייתה שהם לא יחליפו help desk ב-help desk.
רוב מי שנקט בגישה הזאת לא התקדם מאותו מוקד במשך זמן רב, כי קפיצת שתי המדרגות היא קשה.
לעומתם, מי שנקטו בהתקדמות לחברות שהיה להן משרת help desk אבל מאתגרת יותר נהנו גם מקידום פנימי – כמו קידום לאנשי סיסטם, הפסקת עבודה קבלנית, ושכר גבוה יותר בכל השלבים.
אסטרטגיה #3: יצירת עבודות ביניים רלוונטיות
ומה אם אתם לא מתקבלים למשרת פיתוח (שאתם באמת רוצים)? יכול להיות שיתאים לכם להתחיל דווקא בתחום אחר כמו אוטומציה, QA או כל מקום אחר שיעזור לכם להיפטר סופסוף מהתואר המפוקפק "חסרי ניסיון".
חשוב לומר שהמעבר לא תמיד טריוויאלי כמו שהוא נראה בהתחלה. מה שכן, חיפוש עבודה ראשונה עם ניסיון חלקי הוא הרבה יותר פשוט מאשר מצב שבו אין לכם ניסיון כלל.
האסטרטגיה הזאת רלוונטית במיוחד עבור סטודנטים, שיכולים ״להרוויח״ בזמן משרת הסטודנט ניסיון חלקי. לעומת זאת, לדעתי היא פחות רלוונטית למי שעושה הסבה להייטק בגיל מבוגר. בעיקר כי הקושי לעשות הסבה אחרי הסבה קשה לשיווק למעסיקים (קידום פנימי כן יכול להתאים במקרה זה).
חשוב להבין שכאשר בוחרים באסטרטגיה הזאת – חייבים לקבוע תאריכי יעד (דדליין) למעבר.
*שימו לב – זאת אסטרטגיה ארוכת טווח שאיתה הרבה יותר פשוט להתחיל אחר כך אבל יש לה תנאים:
- המעבר לחברה הבאה ידרוש המלצות, ותצטרכו להיות שקופים עם ראש הצוות לגבי הסיבה לעזיבה (המאד לגיטימית) – הרצון להתקדם.
- חשוב להבין שזאת לא גישה של עכשיו-לעכשיו, אלא של תכנון שנתיים קדימה. בשנתיים האלו צוברים ניסיון בפיתוח שיכולים להשתמש בו בעתיד.
רוצים לראות איך נראה מסלול קריירה דומה במציאות? לקריאה נוספת: מתמיכה טכנית למפתח אוטומציה ואיש DevOps
מאת אייל סגל – SRE ומפתח תוכנה. בוגר תואר מדעי המחשב וניהול בפתוחה, עם 6 שנים בתעשייה, שהובילו אותי לפתוח את פודקאסט "המסלול להייטק".
לשאלות ותגובות ניתן לכתוב לאייל בלינקדאין >>
אולי יעניין אותך:
"ללמוד אנגלית כמו שלמדתם לנהוג"
הרמה שלכם באנגלית תוקעת אתכם? תכירו את השיטה הייחודית שעזרה ליותר מ- 1000 הייטיקיסטים לדבר אנגלית בביטחון ולפתח את הקריירה שלהם בתעשייה. לראיון המלא >>