אחת השאלות הנפוצות ביותר בכל ראיון עבודה היא: "ספר לי על עצמך".
על פניו, מדובר בשאלה פשוטה שלא אמורה להקשות עליכם. בסך הכל, אתם מכירים את עצמכם הכי טוב ואמורים לענות על השאלה הזו בקלות, אלא שזה ממש לא המצב.
בפועל, מדובר באחת השאלות החשובות ביותר בראיון העבודה (אם לא החשובה ביותר), ואם תענו עליה בצורה לא נכונה אתם עלולים להשאיר רושם ראשוני שלילי, שממנו יהיה לכם קשה להתאושש.
אז איך עונים על השאלה "ספר לי על עצמך" כמו מקצוענים? למזלנו יש נוסחה פשוטה ומוכחת שתעזור לכם לצלוח את השלב הזה בקלות, ולפתוח כל ראיון עבודה ברגל ימין.
תוכן עניינים
לצפיה בסרטון – איך לענות על השאלה "ספר לי על עצמך":
למה בכלל שואלים אותי את זה
כדי שתוכלו לענות על השאלה הזאת בצורה שמייצגת אתכם כראוי חשוב שתבינו קודם למה בכלל מבקשים מכם לספר על עצמכם.
הסיבה הראשונה היא ש"ספר לי על עצמך" היא מעבר מצויין לתחילת הראיון. זה מאוד נפוץ שראיון עבודה יתחיל עם קצת סמול טוק, והשאלה הזו היא דרך מצויינת עבור מראיינים לשבור את הקרח ולהבין קצת יותר טוב מי הבנאדם שעומד מולם.
מעבר לכך, זו דרך מעולה עבור המראיין להבין באילו תחומים להתמקד בהמשך ולקבוע מה תהיה השאלה הבאה בראיון. תחשבו על זה ככה, ראיון עבודה מוצלח אמור להתנהל כך שכל שאלה קשורה באיזשהי צורה לתשובה הקודמת שנתתם. ממש כמו שיחה טבעית.
בכל אופן, המטרה העיקרית של השאלה הזאת היא לעזור למראיינים להכיר אתכם. אם תענו כפי שהם מצפים מכם, השאלות הבאות בראיון ייבחנו מדוע אתם המועמדים הטובים ביותר למשרה מבחינת מיומניות טכניות, ניסיון רלוונטי, מיומנויות "רכות" ועוד.
כלומר, זו הזדמנות מעולה עבורכם להדגים את יכולות התקשורת שלכם, כמו גם הדגשה של ניסיון רלוונטי לתפקיד, הידע והשאיפות שלכם לעתיד.
גרסאות שונות של "ספר לי על עצמך"
מראיינים שונים עשויים לשאול את השאלה "ספר לי על עצמך" בווריאציות מעט שונות כמו למשל:
- "ספר לי עוד קצת על הרקע שלך"
- "אשמח לשמוע עוד על המסע שלך"
- "תעבור איתי בבקשה על הניסיון שלך"
- "קורות החיים שלך נמצאים לפני, אשמח לשמוע עוד עליך"
בכל מקרה, ההתייחסות שלכם לכל אחת מהשאלות האלו צריכה להיות זהה לדרך הפעולה שנתאר בהמשך המאמר.
רוצה ליצור מסמך קורות חיים אפקטיבי? לקריאת המדריך המלא (מעודכן ל-2021) >>
איך לענות על השאלה “ספר לי על עצמך”
כפי שציינו קודם, המטרה הראשית של השאלה הזו היא לגרום למראיין להכיר אתכם טוב יותר מבחינה מקצועית. ולמזלנו, יש דרך אפקטיבית ומוכחת למקסם את התשובה שלכם לשאלה "ספר לי על עצמך" על ידי שימוש בנוסחה פשוטה: הווה, עבר, עתיד.
איך זה עובד?
- הווה: התחילו את התשובה שלכם בהסבר קצר על התפקיד הנוכחי שלכם – מה היקף התפקיד, מהם תחומי האחריות שלכם. אם יש הישגים משמעותיים מהתקופה האחרונה ניתן לציין אותם בחלק זה.
- עבר: לאחר שהסברתם מה אתם עושים עכשיו, ספרו כיצד הגעתם לתפקיד הנוכחי שלכם, ואם יש לכם ניסיון קודם שרלוונטי למשרה אליה אתם מתמיינים.
- עתיד: בסוף התשובה שלכם חשוב שתסבירו מה אתם מחפשים ומהן השאיפות שלכם לעתיד. הסבירו מדוע אתם מתעניינים דווקא בתפקיד הזה (ולמה זו התאמה מצויינת עבורכם).
אם זה נשמע לכם כמו המון עבודה בשביל שאלה של 2 דקות, זכרו שהשאלה הזו תחזור על עצמה בכל ראיון עבודה שלכם, לא משנה לאיזה תפקיד תתראיינו, וממש לא רק בהייטק. לכן, ההמלצה שלנו היא לכתוב את התשובה על דף בתור התחלה, ולהקדיש זמן לתרגול.
* הבהרה: זו כמובן דרך אחת אפשרית מיני רבות להגיע לתשובה, אך היא תעזור לכם להוציא מעצמכם את המקסימום וחשוב מכך – תעזור לכם לוודא שאתם מספקים למראיינים שלכם את כל המידע שהם זקוקים לו (בשלב הזה של הראיון).
איך זה נראה בפועל (דוגמה מראיון עבודה)
אין ספק שהתשובה לשאלה "ספר לי על עצמך" משתנה מאדם לאדם, אבל בסופו של דבר, העקרון זהה עבור כולם. בואו נעבור על דוגמה מראיון עבודה של מפתחת תוכנה.
מועמדת לתפקיד: "היי, קוראים לי טלי ואני מפתחת full Stack. בשנתיים האחרונות אני עובדת כראש צוות בסטארטאפ בשם TechMedic שעוסק בתחום הביו-רפואי. במסגרת התפקיד אני והצוות שלי פיתחנו אפליקציית Web שמקבלת מידע מהתקני IoT ויוצרת מאגר מידע בהתאם למדדים שמתקבלים ממשתמש הקצה.
מאז שהייתי ילדה תמיד התחברתי למחשבים וטכנולוגיה אבל רק בגיל מאוחר יחסית יצא לי להתנסות בתכנות והתאהבתי בעולם הזה. למדתי מדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון ובמסגרת התואר לקחתי חלק בפרויקט קוד פתוח התנדבותי ושם צברתי את הניסוון המעשי הראשון שלי, ולמדתי איך לעבוד בשיתוף פעולה עם עוד מפתחים ומהנדסים.
כיום אני מרגישה שבא לי להמשיך להתפתח וללמוד תחומים חדשים ולצבור ניסיון בחברה גדולה. אני מתחברת לעבודה הנוכחית שלי בארגון קטן, אבל מרגישה שעבודה בחברה גדולה יותר מתאימה לי ותעזור לי להתפתח. ספציפית לגבי התפקיד הזה – אני חושבת שזאת תהיה הזדמנות מעולה עבורי להשתמש בניסיון שצברתי מצד אחד, ומצד שני לרכוש עוד ניסיון בכלים וטכנולוגיות של תאגיד בינלאומי כמוכם."
כפי שאתם רואים בדוגמה (הדימיונית) שלנו, טלי מיד מציגה את עצמה כמפתחת full stack (שזה התפקיד אליו היא מתמיינת). היא ממשיכה לאחר מכן להסביר מה העבודה שלה כיום ו"על הדרך" זורקת כמה נקודות מרשימות (היא ראש צוות, אחראית על עובדים, עובדת עם טכנולוגיות וכלים מגוונים, לקחה חלק בתהליך פיתוח מוצר).
לאחר מכן היא מספקת רקע על עצמה ("מאז שהייתי ילדה תמיד התחברתי למחשבים וטכנולוגיה..") ומספרת איך נכנסה לעולם הפיתוח (תואר ופרוייקט התנדבותי).
בחלק האחרון, טלי מסבירה מהן השאיפות שלה לעתיד (רוצה לעבוד בארגון גדול) ולמה היא מתאימה דווקא לתפקיד הזה (יש לה ניסיון רלוונטי שהיא מביאה לתפקיד, אך גם יש לה מה ללמוד ולכן זה מעניין אותה).
דגשים חשובים להרכבת התשובה המושלמת
עכשיו כשהבנת איך מצפים מכם לענות על השאלה "ספר לי על עצמך", הגיע לנסח את התשובה המושלמת שלכם. הנה כמה דגשים שיעזרו לכם להצליח:
1. התאימו את התשובה לארגון ולתפקיד אליו אתם מתראיינים – אל תשכחו שהמטרה הראשית של המראיין היא להבין איך הסיפור שלכם מתחבר לתפקיד הנוכחי ומדוע דווקא אתם מתאימים לו. כדי לעשות זאת, תמיד תקדישו זמן ללמידת הארגון באמצעות חיפוש בגוגל, והקפידו לעבור על דרישות התפקיד (שמשקפות בדיוק מיהו המועמד האידיאלי שלהם).
בחלק העתיד אתם יכולים לציין פרטים כגון: כיצד היכולות שלכם יבואו לביטוי בתפקיד אליו אתם מתראיינים, מדוע אתם מתחברים לפעילות הארגון או מה מושך אתכם בעבודה שם.
2. שמרו על שיח מקצועי – אם אתם מתלבטים מה צריך להכלל בתשובה שלכם זכרו כלל אצבע פשוט – אם זה לא רלוונטי לתפקיד אליו אתם מתראיינים, אל תדברו על זה.
3. תרגלו – עד עכשיו דיברנו על מה צריך להיות כלול בתשובה שלכם, אבל היבט לא פחות חשוב הוא איך אתם מציגים את התשובה שלכם. וכמו כל דבר, בלי אימון יהיה קשה לכם להרגיש בנח ולנהל שיחה טבעית.
סיכום
עכשיו כשאתם מבינים את הנוסחה שתעזור לכם לענות על השאלה "ספר לי על עצמך" כמו מקצוענים הגיע הזמן להרכיב את התשובה המושלמת שלכם.
ההמלצה שלנו היא שתתחילו מלכתוב את התשובה שלכם על דף נייר בנקודות, ותתרגלו מול חבר/בת זוג/בן זוג.
קחו בחשבון שהתשובה שלכם צריכה לקחת בין דקה אחת ל-2 דקות (מעבר לכך כבר עלול להתפרש כחפירה) וזכרו שאין שום צורך לשנן או לזכור בעל פה. המטרה היא שתצליחו לספר על עצמכם כאשר אתם רגועים, נינוחים ואנרגטיים. התוכן של התשובה שלכם לא חייב להיות זהה לחלוטין בכל פעם.
זכרו, ככל שתצליחו להיות חיוביים ורגועים (עד כמה שניתן), זה יגרום למראיינים שלכם להיות נינוחים יותר ולהרגיש חיבור אליכם (אפילו בצורה לא מודעת). זכרו – הדרך הטובה ביותר לבנות את הבטחון העצמי שלכם היא על ידי אימון ותרגול. בהצלחה!