איך נראית עבודה ב QA וכיצד נכנסים לתחום? | אמיר קליפר

פודקאסט אמיר קליפר

האזינו ל- ENTRY LEVEL איפה שתבחרו:

עד לפני כמה שנים אמיר קליפר היה QA Director בסטארטאפים וחברות הייטק גדולות. היום הוא עוזר לאנשים בתהליכי מיון לתפקידי QA – מכניסה לתחום הבדיקות ועד ליווי בכירים. 

בפרק הזה אמיר שיתף אותנו במסע האישי שלו בתעשייה – על הרגע שהחליט להיכנס להייטק, הבחירה שלו לעבור מפיתוח ל-QA, וגם על ההחלטה שקיבל לשנות מסלול ולהשתמש בידע שצבר כדי לסייע לאנשים להתפתח בתחום. בהמשך הפרק הוא סיפר לנו איך נראית עבודה ב-QA, מהם סוגי התפקידים השונים בתחום ואיך מתפתחים בתור בודקי תוכנה בשלבים שונים של הקריירה.

תוכן עניינים

לא בטוחים אם תחום ה-QA (בדיקת תוכנה) הוא בשבילכם?

אל תתחייבו לשלם על קורסים יקרים לפני שתבדקו אם זה מתאים לכם. בתחום בדיקות התוכנה, ידע בסיסי בשפות תכנות כמו HTML הוא כלי חשוב בארסנל של בודקי התוכנה. זה מאפשר לכם להבין טוב יותר את מבנה האפליקציות והאתרים שאתם בודקים, ולזהות טעויות נפוצות שעלולות להופיע. סידרנו לכם שבועיים חינם בקורס תכנות אונליין בקודבוקס. הקורס יספק התנסות מעשית אונליין בתכנות, ויעזור לכם להחליט אם התחום מתאים עבורכם. לקבלת שבועיים התנסות בחינם >>

 לצפייה בסרטון -איך נראית עבודה ב QA וכיצד נכנסים לתחום:

מה גרם לך ללכת להייטק?

אמצע שנות ה-90, דודו טופז בשיאו וכולם רצו לעבוד בטלוויזיה. ערוץ הספורט רק התחיל בזמנו ולעבוד בטלויזה היה החלום. למדתי תואר הומני, סיימתי את הלימודים ומאוד נהנתי, היה נורא כיף אבל לא הייתה פרנסה. ואז התחיל מכבש לחצים מכל מיני מקומות שגרם לי לעשות הסבה מקצועית. 

זה היה לפני שכולם "נהרו להייטק" כמו היום. אנשים אולי לא זוכרים היום, אבל הייתה תקופה שאנשים גם  עשו דברים אחרים חוץ מהייטק. אני אפילו זוכר שכדי ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב היית צריך פסיכומטרי 520. זה היה תחום ממש לא מבוקש, לא מעניין. 

באותו זמן משרד העבודה פתח סוג של בוטקאמפ תכנות. זאת הייתה חצי שנה מאוד אינטנסיבית של למידה, מ-8 בבוקר עד 8 בערב. זאת הייתה חצי שנה קשה מאוד, אבל בסופה יצאתי מפתח תוכנה. 

 איך הגעת לעבוד ב-QA?

התחלתי לעבוד בתור מפתח תוכנה. עבדתי שנה בחברת הייטק ואם אני צריך לסכם את התקופה הזאת בשתי מילים הם היו סבל טהור. אחרי שנה לקחתי את ראש הצוות המקסים שלי לשיחת "יחסינו לאן" ודיברנו על אופציה שאני אעבור להדרכה. בעקבות זאת מנהלת ההדרכה אמרה לי: 

״תקשיב, כדי לעבור להדרכה אתה צריך להכיר את המוצרים שלנו. שב שלושה חודשים ב- QA ונתקדם משם…" 

ככה בעצם הגעתי ל- QA.

אז מבחינתך זה אפשרי לעבוד בין תפקידים בהייטק?

חד משמעית כן. בהרבה מקרים אנשים עושים דווקא מעבר הפוך (מ-QA לפיתוח), אבל במקרה שלי פשוט לא התחברתי לתכנות והרבה יותר נמשכתי לעולם הבדיקות. 

לכן הטיפ הכי טוב שאני יכול לתת למי שקורא את זה – תעשו מה שאתם אוהבים אל תלכו ללמוד תחום שאתם לא מתחברים אליו. זה סתם לא יוביל לשום מקום. 

איך הגעת לתפקיד הנוכחי שלך?

ברגע שנכנסתי לעולם ה-QA הבנתי שזה בשבילי, תוך שנה וחצי קודמתי לנהל צוות של בודקי תוכנה ומשם עבדתי בכמה סטארטאפים וחברות הייטק מוכרות. לפני 6-7 שנים הרגשתי שהגיע הזמן לשינוי מקצועי. 

החלטתי לקחת את הידע שצברתי על עולם הבדיקות ותהליכי עבודה בחברות הייטק, ולהתחיל ללוות אנשים בתהליכי מיון. המיקוד שלי הוא בין היתר הכנה לראיונות טכניים בתחום, אבל גם לשאלות כמו "ספר על עצמך" – שהן חשובות לא פחות לפעמים. 

אולי יעניין אותך: 

מחפשים קורס QA שיכניס אתכם לתחום מבוקש בתעשיית ההייטק? צפו בסקירה המקיפה של כל הקורסים המומלצים בבדיקות תוכנה!

מה זה QA בעצם?

למען האמת התחום הזה בכלל נקרא SQA – כלומר, Software Quality Assurance. אבל היום התחום הזה מכונה QA בקצרה. התחום עצמו מתייחס לכל מה שכרוך בבדיקות האיכות של מוצר תוכנה כלשהו. 

וכמובן, חוץ מהאפיון הטכני, זה גם אומר לבדוק שחווית המשתמש היא באמת טובה. לפעמים משהו יכול לענות על הדרישות אבל הוא לא יהיה נח לשימוש. 

אתה יכול לתת דוגמה למקרה כזה?

תחשוב שמגיע מאפיין ומגדיר כפתורים למעלית. נגיד שיש לך בניין של 100 קומות והמפתח מבצע את זה אחד לאחד, אבל עכשיו כדי לעלות לקומה ראשונה אתה צריך להתכופף ולשבור את הגב. זאת אומרת, הכפתור של קומה 1 נמצא ליד הרצפה, ומצד שני כדי ללחוץ על הכפתור של קומה 100 תצטרכו לעלות על סולם. 

כלומר, לא מספיק שהמפתח עושה את מה שביקשו ממנו לפתח, אלא שזה גם באמת ישים ועומד בדרישות הלקוח. בעצם העבודה שלנו מתחלקת לשניים. אנחנו גם נותנים פידבק ומוודאים שהמפתח עשה את מה שביקשו ממנו. בנוסף, אנחנו מוודאים שהוא עשה את זה בצורה שבאמת נותנת ערך. 

איך בודקים את זה מבחינה טכנית? אילו סוגים של בדיקות קיימות?

יש כל מיני סוגי בדיקות. קודם כל, בדיקות ידניות. לעומת זאת יש גם בדיקות אוטומטיות שנועדו לבדוק דברים בסקייל גדול. יש הרבה מקרים שאתה לא תרצה להיכנס לכל דף ולבדוק אותו בצורה ידנית, אז במקום זה בונים איזושהי אוטומוציה מסויימת שחוזרת על הפעולה (אפילו מליון פעם לצורך העניין).

בגדול, אם אני צריך לדבר על QA זה מתחלק בעצם לשניים יש את ה- QA הידני ויש את האוטומציה וגם פה צריך להפריד. גם כשמדברים על אוטומציה יש רמות של אוטומציה. יש בודקי אוטומציה – פה בעצם אנחנו לוקחים בודקים מנוסים שכבר מכירים מספיק טוב את המערכת וחושבים כמו שבודק תוכנה אמור לחשוב, ואז הם מתחילים להיכנס לעולם האוטומציה וללמוד לכתוב סקריפטים. בנוסף, יש רמה אחרת שזה בעצם מפתחי אוטומציה. מפתחי אוטומציה ובודקי אוטומציה הם תפקידים שונים. 

אמיר קליפר עבודה ב QA

אמיר קליפר הוא דירקטור QA עם יותר מ- 20 שנות ניסיון בגיוס וניהול מצטבר של מאות בודקי תוכנה, ראשי צוותים ומנהלי בדיקות תוכנה.

אז בעצם מתחילים בבדיקות תוכנה ידניות ואחר כך "מתקדמים" לאוטומציה?

בתחום של QA ואפילו באוטומציה אתה צריך לאפיין את האוטומציה על בסיס איזשהו תהליך ידני

אז זה לא יתרון לדעת לבדוק בצורה ידנית, זה ממש חובה

אני מאמין שאתה לא יכול להיות בודק אוטומציה טוב לפני שאתה בודק ידני טוב, כי הדברים בסופו של דבר מתבססים על אותו רעיון. כדי לכתוב סקריפט אוטומציה אתה צריך לחשוב קודם כל מה אתה וצה לעשות, מה אתה רוצה לבדוק, מהי טכניקת הבדיקה ומה הלוגיקה שעומדת מאחוריה. רק אחר כך יגיע הזמן לקודד את האוטומציה. 

מעבר לכך, אתה צריך להכיר מספיק טוב את המערכת עליה אתה עובד, וזה משהו שלוקח זמן. 

אנשים מסתכלים סתם על איזשהי אפליקציה כמו וואטסאפ וחשובים שזה נראה נורא נורא פשוט, מה יש שם בסך הכל? אז האמת היא שזה נורא מורכב. "מאחורי הקלעים" של האפליקציה מסובך בטירוף. זה מצריך לצלול פנימה וזה לוקח זמן. 

אולי יעניין אותך: 

מחפשים קורס QA שיכניס אתכם לתחום מבוקש בתעשיית ההייטק? צפו בסקירה המקיפה של כל הקורסים המומלצים בבדיקות תוכנה!

איך נכנסים לתחום? על אילו קורסים/הכשרות אתה ממליץ?

אני לא רוצה לתת שם של מכללה ספציפית, כי יש הרבה מאוד שיקולים בבחירה. יש תכניות מאוד ארוכות של 500-600 שעות לימוד שנמשכות במשך שנה שלמה של לימודים. קורסים כאלו בדרך כלל עולים באזור ה 18-20 אלף ש"ח. 

מצד שני יש קורסים מאוד קצרים בסגנון "קורס אקספרס". 20-30 שעות, משהו כמו חודש-חודש וחצי. קורסים כאלו נוטים לעלות בין אלף שקלים לכמה אלפים. כמובן, יש המון קורסים בין לבין. 

מה עדיף? זה מאוד תלוי באופי שלכם. 

לדעתי האישית, אם כבר החלטת "ללכת על זה" אולי שווה לכם ללכת על קורס ארוך. מצד שני, כמו שאמרתי, זה עולה הרבה כסף ולוקח שנה. ככה שזו בחירה שמאוד תלויה בהתאמה של התלמידים למקצוע ולתכנית הלימודים. 

>> מחפשים קורס QA שיכניס אתכם להייטק? צפו ברשימה שלנו >>

אם מישהו שרוצה להעזר בך איך משיגים אותך?

קודם כל אפשר לפנות אלי בלינקדאין. מעבר לכך מוזמנים לעקוב אחרי דף הפייסבוק שלי. אני מעלה שם טיפים וסימולציות מקצועיות לבודקי תוכנה שמחפשים עבודה. וכמובן, אם תכתבו את "אמיר קליפר" בגוגל תמצאו את כל המקורות האלו די בקלות

שלחו את המאמר לחבר/ה >>>

רוצים לקבל עדכון כשעולה פרק חדש?