קרה לך פעם ששאלו אותך שאלה במהלך ראיון עבודה ולא היה לך מושג איך לענות?
מה אם הייתם יודעים מראש שזה מה שישאלו אתכם? רוב הסיכויים שהיה הולך קצת יותר טוב נכון?
תבינו, אף אחד לא נולד "תותח בראיונות עבודה".
להתראיין זו מיומנות נרכשת, וכמו כל מיומנות, הדרך היחידה להשתפר בה היא על ידי תרגול.
תחשבו על זה ככה, המטרה שלכם בראיון עבודה היא להיות מסוגלים לענות על השאלות בצורה עניינית, ולהיות כמה שיותר נינוחים, חיוביים ואנרגטיים. בצורה זו תצליחו לשדר ואמינות, ובאופן טבעי ייווצר חיבור ביניכם למראיין שלכם (אפילו באופן תת-מודע).
העניין הוא שמאוד קשה להיות רגועים בזמן כשמרגישים שבוחנים כל מילה שלנו. לכן, הצעד הראשון בדרך להיות מסוגלים להראות למעסיק מי אתם באמת מתחיל עם תרגול שאלות שישאלו אתכם בכל ראיון עבודה שיהיה לכם אי פעם.
במאמר זה ריכזו 13 שאלות מראיונות עבודה – מדובר בשאלות נפוצות מאוד שנראות פשוטות אך בכולן יש "טריקיות" מסוימת. ככה תתכוננו לשאלות בראיון עבודה בהייטק.
תוכן עניינים
13 שאלות מראיונות עבודה שישאלו אתכם בכל מקום אליו תתמיינו:
1. "ספר/י לי על עצמך"
כמעט כל ראיון עבודה מתחיל בהצגה עצמית, ולכן למרות שמדובר בשלב תמים על פניו, מדובר באחת השאלות החשובות ביותר בראיון.
הסיבה לכך היא שהתשובה שלכם תשפיע על הרושם ראשוני שיתקבל מכם ותקבע את הטון להמשך הראיון.
אז איך עונים על השאלה הזאת כמו מקצוענים? למזלנו יש דרך שתעזור לכם לנסח תשובה מושלמת. הנוסחה הפשוטה שתעזור לכם לענות על השאלה הזאת נקראית: עבר – הווה – עתיד.
זה הולך ככה:
- הווה – התחילו בלהציג למראיין מי אתם, מה התפקיד שלכם כיום וציינו הישגים משמעותיים (ורלוונטיים) מהתקופה האחרונה (אם יש כאלה).
- עבר – לאחר שהסברתם (במשפט או שניים) מה אתם עושים היום, הגיע הזמן לתת קצת רקע ולהסביר מהו הניסיון שלכם – שבזכותו התפקיד הזה תפור עליכם.
- עתיד – לאחר שסיימתם עם שני הסעיפים הראשונים הגיע הזמן לדבר על השאיפות שלכם לעתיד. זה המקום לספר מה אתם מחפשים בעבודה/בארגון (באופן כללי), וכמובן – להסביר איך זה משתלב עם התפקיד אליו אתם מתמיינים.
לקריאה נוספת: איך לענות על “ספר לי על עצמך” בראיון עבודה כמו מקצוענים >>
2. "למה את/ה רוצה לעבוד פה?"
חברות מחפשות אנשים שיש להם תשוקה לתפקיד ולכן התשובה שלכם צריכה להסביר מהי המוטיבציה שלכם (אם אין לכם מוטיבציה לעבוד בתפקיד הזה, אין לכם באמת סיבה להגיע לראיון). אז איך עונים על השאלה הזאת כמו שצריך?
קודם כל, תחשבו על 2-3 סיבות שיסבירו למה התפקיד מתאים לכם. לדוגמה: "אני אוהב לאפיין ולעצב ממשקי UX כי אני מאוד מתחבר לפסיכולוגיה הכרוכה בזה (מעבר להיבט הטכני) ואני נהנה לפתור בעיות עיצוביות".
לאחר שהסברתם מדוע אתם מתאימים לתפקיד הגיע להתייחס לארגון עצמו. לדוגמה: "תמיד התחברתי לקהילות דיגיטליות, ואני חושב הסטארטאפ שלכם עונה על צורך חשוב ועוזר ליצור תחושה של קהילתיות וחיבור בין משתמשים עם בעיות דומות. אשמח להיות חלק ממנו".
לקריאה נוספת: “למה את/ה רוצה לעבוד פה?” – ככה תספקו תשובה מנצחת בראיון >>
3. "מהן החוזקות הכי גדולות שלך?"
השאלה הזאת היא מעט טריקית. מצד אחד, זו "הרמה להנחתה" כי היא מאפשרת לכם לספר מה הופך אתכם לעובדים מעולים, ולהסביר איזה התאמה מדהימה אתם לתפקיד. מצד שני, אתם לא רוצים לצאת מתנשאים או מתלהבים מידי כי זה עלול לעורר אנטגוניזם.
כאשר אתם נשאלים "מהן החוזקות הכי גדולות שלך" בראיון עבודה, מומלץ להתמקד באיכות ולא בכמות.
כלומר, במקום לתת רשימה ארוכה של יתרונות עדיף להתמקד דווקא ביכולת אחת או שתיים שהן רלוונטיות לתפקיד ולהמחיש אותן באמצעות דוגמאות.
אם יש פרט שיכול להציג אתכם כמועמדים מושלמים לתפקיד (ועדיין לא הזכרתם אותו במהלך הראיון), זה בדיוק המקום לציין אותו.
4. "מהן החולשות הכי גדולות שלך?"
מה שהמראיין באמת מנסה להבין לגביכם הוא מהי רמת המודעות העצמית שלכם, ועד כמה אתם כנים. זה אומר ש:"שום דבר, אין לי חולשות" היא כמובן לא תשובה לגיטימית. מצד שני, אתם גם לא יכולים להציג חולשה שתגרום לכם להיות פחות טובים בתפקיד אליו אתם מתמיינים.
כדי לענות בצורה נכונה על השאלה הזו בחרו להציג יכולת שבה אתם פחות חזקים והסבירו את התהליך שאתם עוברים כדי לעבוד ולשפר את היכולת הזאת.
נניח שתכננתם לומר שאתם פרפקציוניסטים. אתם בטח מבינים שזו תשובה גרועה, ומי שמראיין אתכם כבר שמע אותה מיליון פעם. במקום, נסו לנסח את התשובה שלכם ככה: "כשהתחלתי לעבוד כמתכנת לפעמים התמקדתי יותר מידי בפרטים הקטנים, ובתפקיד הקודם שלי זה לפעמים גרם לי לעבוד יותר שעות כדי לעמוד בזמנים."
אבל אל תעצרו שם. המשיכו להציג את התהליך שאתם עוברים כדי לעבוד על היכולות הזו. לדוגמה: "היום אני יודע לפרוט את העבודה שלי למשימות קטנות שהרבה יותר קל לי להעריך כמה זמן הם יקחו, וזה עוזר לי להיות ממוקד ולהתעסק בעיקר".
לקריאה נוספת: מהי החולשה הכי גדולה שלך? איך להתמודד עם השאלה הכי מעצבנת בראיון >>
5. "ספר/י לי על קונפליקט שהיה לך עם מישהו בעבודה וכיצד התנהלת"
כנראה שזה לא משהו שהייתם בוחרים מרצונכם לדבר עליו ועדיין – אתם חייבים להיות מוכנים לשאלה הזו כי היא מאוד נפוצה בראיונות עבודה. בייחוד אם אתם מתמיינים לתפקידים שבהם עובדים בשיתוף פעולה עם גורמים רבים.
בכל מקרה, כשישאלו אתכם שאלה בסגנון הישארו רגועים ותענו על כל השאלות העוקבות שיעלו בעקבות התשובה שנתתם.
השאיפה היא שתקדישו זמן רב יותר בלדבר על הפתרון מאשר על הקונפליקט עצמו. בסיום, הסבירו מה למדתם מהמקרה וספרו איך הייתם מתנהלים אם זה היה קורה היום.
6. "מהו ההישג המקצועי הכי גדול שלך?"
הדרך הטובה ביותר של מעסיק לחזות אם תהיו טובים בתפקיד היא להתבסס על ההישגים שלכם ממקומות עבודה קודמים. בסופו של דבר, הפרמטר הכי חשוב עבור כל מגייס, בייחוד בתפקידים טכניים בהייטק, הוא הניסיון שלכם.
על מה לדבר בחלק זה של ראיון העבודה? הנה כמה רעיונות:
נסו לחשוב על ההשפעה שהייתה לכם על היעדים העסקיים בארגונים שעבדתם בהם – האם הייתה לכם השפעה כלשהי על הכנסות החברה או על התייעלות של תהליכים? האם הייתה לכם השפעה על עובדים אחרים בתור מנהלים, מנטורים או מובילי פרויקטים?
אם עדיין אין לכם ניסיון, אולי תוכלו לדבר על פרויקט שעשיתם – האם הובלתם פרויקט לימודי/התנדבותי? השתתפתם בהאקתון? הפקתם אירוע מקצועי?
7. "למה עזבת את העבודה שלך?"
זו שאלה לא פשוטה וכדאי שתהיו מוכנים לענות עליה (לעיתים ישאלו בווריאציה מעט שונה כמו: "למה את מתכוונת לעזוב את העבודה הנוכחית שלך?" בהתאם לנסיבות שלכם).
אז איך עונים? יש כמה כללים חשובים שיעזרו לכם לענות על השאלה הזאת מבלי להילחץ:
קודם כל, הישארו חיוביים. בשום פנים ואופן אל תלכלכו על המעסיק הנוכחי או הקודם שלכם (אפילו אם הם הרוויחו את זה ביושר) כי אתם רק תפסידו מזה.
במקום להתרכז במקום העבודה הקודם, ספרו להם על התשוקה שיש לכם להתנסות בכלים/טכנולוגיות/מתודולוגיות חדשות, והסבירו למה התפקיד שאתם מתראיינים אליו מתאים לכם יותר מהתפקיד הנוכחי.
אתם בטח חושבים לעצמכם "ומה אם פיטרו אותי?" במקרה הזה זכרו שאין בזה שום בושה. זה קרה לטובים ביותר, ואין סיבה שתאריכו את התשובה שלכם מעבר לכך או תנסו לתרץ (כמובן שאם היו קיצוצים בחברה או אם פוטרתם מסיבה שאינה קשורה ישירות לביצועים שלכם עדיף לציין את זה).
8. "אני רואה שבין החודשים X עד Y לא עבדת, תוכל/י לספר לי על זה?"
לא משנה אם נסעתם לטיול אחרי צבא, יצאתם לחופשת לידה או סתם לקח לכם הרבה זמן למצוא את העבודה הנכונה אחרי הלימודים – אם הייתה תקופה משמעותית שבה לא עבדתם אתם חייבים שתהיה לכם תשובה בשלוף כי אתם תישאלו על כך בוודאות.
כלומר, אם יש לכם "חור" (או כמה חורים) בקורות החיים כדאי שתתאמנו על התשובה הזאת (רצוי אפילו בקול רם).
כלל אצבע: תהיו כנים, ויחד עם זאת אל תחשפו יותר פרטים ממה שאתם צריכים.
אם בזמן התקופה הזאת רכשתם מיומנות חדשה, התנדבתם בארגון כלשהו, עשיתם פרויקט אישי או אפילו אם התמודדתם עם משבר אישי – הסבירו כיצד הנושאים האלו יסייעו לכם בתפקיד.
9. "למה פוטרת מהעבודה?"
אם פוטרתם כתוצאה מצמצומים בחברה, חל"ת עקב קורונה או משהו שלא בשליטתכם אין שום בעיה לציין את זה (זה אפילו יכול לעורר הזדהות).
אבל מה אם פוטרתם בעקבות הביצועים שלכם? לא אידאלי כמובן אבל אם זה קרה לכם העצה הטובה ביותר עבורכם היא להגיד את האמת. אנחנו חיים במדינה קטנה, בתעשיית ההייטק כולם מכירים את כולם ולא הייתם רוצים שיגלו ששיקרתם ולשרוף את עצמכם בארגון הזה לתמיד.
יחד עם זאת, כשאתם עונים על השאלה הזאת תדאגו להתמקד במסקנות שהפקתם בעקבות הפיטורים – הסבירו מה למדתם ואיך גדלתם והתפתחתם בזכות המקרה מבחינה מקצועית.
10. איך את/ה מתמודד/ת עם מצבי לחץ?
אל תנסו ליצור רושם ש"שום דבר לא מזיז לכם". לחץ בעבודה הוא משהו שכולם מתמודדים איתו ובתעשיית ההייטק הוא נפוץ מאוד.
כולם חווים לחץ ומה שמבדיל בין אנשים הוא היכולת שלהם להתמודד איתו. לכן, נסו להסביר למי שמראיין אתכם מהם האסטרטגיות שלכם להתמודדות עם לחץ.
הנה כמה דוגמאות נפוצות לדרכי התמודות עם לחץ:
- פעילות גופנית לפני/אחרי עבודה
- הפסקה למדיטציה של 10 דקות
- פירוק משימות גדולות ומורכבות למספר עבודות קטנות וקצרות יחסית
- עבודה עם צ'קליסט מפורט
* בעדיפות – נסו לספק דוגמה ממצב אמיתי שבו התמודדת עם לחץ רב בצורה חיובית וספרו כיצד התנהלתם.
11. "איפה את/ה רואה את עצמך עוד 5 שנים?"
בדומה לשאלות קודמות כמו "ספר לי על עצמך" או "למה אתה רוצה לעבוד בתפקיד הזה" שבהן הסברתם בקצרה על המטרות שלכם לעתיד, כאן זו ההזדמנות שלכם להרחיב.
בשאלה הזאת רוצים לגלות עליכם כמה דברים:
- האם אתם מסוגלים להציב לעצמכם מטרות ריאליות?
- יש לכם אמביציה?
- האם התפקיד אליו אתם מתראיינים משתלב עם המטרות שלכם?
אם התשובה שלכם תענה על שלושת הסעיפים האלו, אתם תעברו את השלב הזה בהצלחה.
12. "לאילו עוד חברות יצא לך להתראיין?"
מעסיקים מסויימים עשויים לשאול אתכם לאיזה עוד מקומות אתם מתמיינים מ- 2 סיבות:
- הם רוצים לראות עד כמה אתם רציניים לגבי התפקיד הזה (אם אתם מתראיינים לעוד המון מקומות אולי אתם לא בהכרח שוקלים אותם ברצינות)
- הם רוצים להבין מי מתחרה מולם עליכם (בייחוד במידה והם מעוניינים בכם לתפקיד)
אז איך עונים לשאלה הזאת?
מצד אחד, אתם רוצים להראות שאתם מעוניינים בתפקיד, אבל מצד שני אתם רוצים שהם יבינו שאתם לא נואשים ויש לכם אופציות אחרות – הרי עצם העובדה שארגונים נוספים מעוניינים בכל זו הוכחה לכך שאתם עובדים אטרקטיביים.
לכן, ההמלצה שלנו עבורכם היא שתספרו על מקומות אחרים אליהם התמיינתם שיש להם קווי דמיון מסוימים לתפקיד אליו אתם מתראיינים. רק אל תשכחו לציין למה אליו אתם מתראיינים כרגע הוא התאמה טובה במיוחד עבורכם (לעומת אופציות אחרות).
13. "יש לך שאלות אלינו?"
אין ראיון עבודה שלא נגמר בשאלה הזאת. בכל זאת, חשוב שגם אתם תכירו את הארגון קצת יותר טוב כדי שתבינו אם בכלל בא לכם לעבוד שם. זכרו, הראיון לא נועד לשרת רק את המעסיק אלא גם אתכם.
יחד עם זאת, במהלך הראיון אנחנו נוטים לשכוח לשאול שאלות חשובות שיכולות לעזור לנו להבין מהי רמת ההתאמה שלנו לתפקיד ולחברה.
העצה שלנו היא שתנסו לחשוב מה אתם רוצים לדעת על התפקיד, החברה, המחלקה, הצוות שלכם וכו' לפני שאתם ניגשים לראיון עבודה, ותשאלו שאלות שבאמת מעניינות אתכם. זכרו שרוב הסיכויים שחלק מהשאלות שלכם יענו במילא לפני השאלה הזאת, אך זה בדיוק המקום לבירורים אחרונים.
אם כבר ענו לכם על השאלות שעניינו אתכם ובכל זאת אתם רוצים להראות עניין אתם יכולים לקבל רעיונות טובים בפוסט של themuse.