מה זה UX UI?
אם אתם קוראים את המאמר הזה יש סיכוי טוב שאתם יודעים מה זה UX UI. אבל למקרה שלא, בואו נגדיר את זה בקצרה.
פרטים על קורס UX/UI? + מתנה
הרשמו לקבל מידע על תנאי קבלה, מועד פתיחה, ותנאי תשלום וקבלו מאיתנו שבועיים חינם לקורס תכנות אונליין של קודבוקס*
עיצוב UX/UI מתייחס אל הקשר בין הצד הטכנולוגי לצד האנושי:
- (UX) User Expereince – חווית משתמש: מה המשתמש עובר בממשק
- (UI) User Interface – ממשק משתמש: הנראות של הממשק (מה שהשתמש בסוף רואה וחווה)
כדי להבהיר את החשיבות של "UX UI טוב" בואו נסתכל על אפליקציה שכולנו מכירים – וולט (Wolt).
על פניו אין פה משהו חדשני. זאת בסה"כ אפליקציה להזמנת אוכל ואנחנו משתמשים באפליקציות דומות כבר שנים. ובכל זאת, בזכות חווית משתמש כיפית ואינטואיטיבית, וולט הפכה למוצר שמאות מליוני משתמשים בעולם אימצו, והחברה שווה מיליארדים.
כמובן שזה לא הגורם היחידי, אבל אין שום ספק שחלק מההצלחה של וולט נובע כתוצאה מחווית משתמש מצויינת (UX). במילים אחרות, UX UI יכול לעשות את ההבדל בין מוצר ששווה מיליארדים לבין מוצר שאף אחד לא רוצה להשתמש בו.
לצפיה בסרטון – איך זה לעבוד ב UX UI? מעצבת מוצר מסבירה:
אז איך באמת נראית עבודה ב UX/UI
בארגונים מסוימים תפקיד מעצבת UX UI נקרא גם מעצבת מוצר, או Product Designer. אז מהם בדיוק תחומי האחריות של מעצבת UX UI? אין תשובה חד משמעית, והאמת היא שזה מאוד מושפע מסוג הארגון שתעבדו בו. וגם, מהעובדה שזה מקצוע חדש שמתפתח ומשתנה בקצב מהיר.
בכל זאת, אנסה לשתף אתכם מהחוויה האישית שלי בתור מעצבת מוצר. ככה זה נראה בסוגי ארגונים שונים:
1. עיצוב UX UI ב"חברת מוצר" גדולה
הארגון הראשון שתוכלו לעבוד בו הוא חברת מוצר. הכוונה היא לחברת הייטק גדולה ומבוססת שמפתחת מוצר דיגיטלי (או על כמה מוצרים תחת אותו שם). זה מה שנקרא – "הייטק פרופר". אם הבטיחו לכם חלום של "לעבוד ב- UX/UI" כנראה התייחסו לארגונים מהסוג הזה. תנאים טובים, משכורות גבוהות, מקרר גלידות, חדר כושר במשרד… את כל אלו תוכלו למצוא בארגונים מהסוג הזה.
מהם היתרונות של עבודה בחברת מוצר?
חוץ ההטבות שציינתי, בחברת מוצר מקפידים על תהליכי עבודה מסודרים. בארגונים מהסוג הזה אתם תדעו מה קורה בכל נקודה של התהליך, ומי אחראי על מה. ישנה חלוקה ברורה של משימות בין המעצבים שונים, ובאופן כללי יותר קל לדעת על אילו משימות תעבדו.
מעבר לכך, אתם כנראה תעבדו על חלק קטן במערכת בצורה מקיפה ויסודית. זאת אומרת, תעברו את כל השלבים שצריך כדי לעשות UX "לפי הספר" (אם יש כזה דבר).
היתרון החשוב מכולם – תמיכה מקצועית
תוסיפו לנקודות שהזכרתי יתרון ענק. בחברת מוצר גדולה יהיו לכם המון מעצבים להתייעץ איתם, ללמוד מהם, ולהחליף איתם רעיונות. בסופו של דבר אלו יהיו האנשים שיעזרו לכם להעלות את הרמה המקצועית שלכם.
מהם החסרונות של עבודה בחברת מוצר?
החסרון הגדול בחברת מוצר הוא שתהליכים מובנים ופחות דינאמיים. לא פשוט לשנות דברים כשמדובר בארגון גדול – אתם בורג קטן במערכת מאוד משומנת, וקצת יותר קשה לשנות דברים או להתחיל יוזמות חדשות. חוץ מזה שלא יוצא לכם להתנסות בכל מיני מוצרים ואפליקציות חדשות.
מעבר לכך, מכיוון שאתם תתמקדו תהליכים כלכך מעמיקים וארוכים, אתם כנראה תתנסו כל פעם במשהו אחד לאורך תקופה ופחות תגוונו, ופחות תתנסו בדברים חדשים.
*שימו לב – לא פשוט להתקבל למשרה ראשונה בחברת מוצר (לא רק למעצבים), כי לרוב הם מחפשים אנשים עם ניסיון, ולא ג'וניורים. לכן, יש סיכוי טוב שתתחילו לעבוד באחד מהארגונים הבאים שאציג בהמשך המאמר. וזה מאוד לגיטימי כי בכל ארגון יש יתרונות וחסרונות.
2. עיצוב UX UI בסטארט-אפ קטן
ארגון נוסף שתוכלו לעבוד בו הוא סטארט-אפ. המונח "סטארט-אפ" מתייחס לחברה צעירה בשלבי הפעילות הראשונים שלה. זה ארגון שהוקם תוך זמן קצר מאוד במטרה לפתח מוצר ייחודי, בדרך כלל בתחום ההייטק. לרוב חברות כאלו יתחילו ממספר עובדים קטן וינסו לגדול בצורה מהירה מאוד. כתוצאה מכך העבודה בארגונים מהסוג הזה היא מאוד דינאמית.
מהם היתרונות של עבודה בסטארט אפ?
קודם כל, בהרבה מקרים אתם תהיו מעצבים יחידים, ותהיה לכם השפעה עצומה על הארגון. כל מה שתגידו וכל מה שתחליטו יקבע את המשך הדרך לבאים אחריכם. אתם אלו שתובילו מעצבים ועובדים אחרים שיצטרפו בשלב מאוחר יותר של החברה. זה אומר שאתם יכולים להכתיב את הנראות של המערכת, את הפונקצינאליות, את מתודולוגיית העבודה – הכל יתחיל מכם. אתם ה-מעצבים.
אז מהם החסרונות של עבודה בסטארט אפ?
העניין הוא שבדיוק כמו שזה יתרון, זה גם חסרון. מכיוון שאתם מעצבים יחידים לא יהיה לכם עם מי להתייעץ, לא תמיד יהיה לכם ממי ללמוד ואתם תצטרכו לפתח את עצמכם לבד. גרוע מכך, אתם אלו שתייצגו את המעצבים לבד מול מחלקות אחרות. זה אומר שחלק מהתפקיד שלכם יכלול גם פוליטיקה ארגונית וידרוש מכם לא מעט עבודת צוות.
הגדרת תפקיד גמישה
חסרון נוסף שקורה בסטארטאפים חדשים הוא שהם לא תמיד מבינים עד הסוף מה זה UX/UI. אתם מעצבים לא? אז בואו תעשו לנו גם לוגו, אולי איזה פרסום, אולי איזה מצגת.
אני יכולה לספר שאפילו לי קרה בראיון, שאמרו לי "תקשיבי מבחינתנו, UX/UI זה גם עיצוב מצגות". וזה שכבר הייתי מעצבת מנוסה.
אגב, המשרה הראשונה שלי (בתור סטודנטית) הייתה עם אופי של סטראט-אפ קטן. כשהציעו לי להשאר שם, החלטתי שאני מעדיפה לעבור למקום עם הרבה מעצבים כדי שאוכל ללמוד מאנשים אחרים, לשאוב השראה ולהתפתח לפני שאני לוקחת את זה על עצמי.
פרטים על קורס UX/UI? + מתנה
הרשמו לקבל מידע על תנאי קבלה, מועד פתיחה, ותנאי תשלום וקבלו מאיתנו שבועיים חינם לקורס תכנות אונליין של קודבוקס*
וזה מוביל אותי לארגון נוסף שאפשר לעבוד בו – חברת פרויקטים.
3. עיצוב UX UI בחברת פרויקטים
חברת פרויקטים היא מקום מצויין להתחילו בו את הקריירה שלכם. בשונה מסטארטאפים וחברות מוצר, חברת פרוייקטים לא מפתחת מוצר או שירות עבור עצמה, אלא עבור לקוחות חיצוניים. זה אומר שהעבודה שם יותר מגוונת ומשתנה בהתאם לכל לקוח או פרויקט.
מהם היתרונות בחברת פרויקטים?
בתור מעצבים חדשים אתם כנראה תתנסו בכל מיני סגנונות עבודה. אתם תפגשו משתמשים עם צרכים שונים ותתנסו בהמון סוגים של אפיונים. כל זה יעזור לכם להתפתח מבחינה מקצועית ולהבין למה אתם הכי מתחברים.
החשיבות של התנסות בעבודות שונות
כשאני הייתי סטודנטית המרצה אמר לי משפט חשוב – "אל תגידי שזה הסגנון שלי עד שלא ניסית את כל הסגנונות". בדיעבד זו הייתה עצה מעולה.
אני יכולה לספר שהיום אני עכשיו בכלל עובדת על דאטה ומערכות מורכבות. אבל אם הייתם שואלים אותי בתחילת הדרך, בחיים לא הייתי מאמינה שאגיע לתחום הזה.
מה החסרונות בחברת פרויקטים?
קודם כל, אין User Testing. זאת אומרת, לא תמיד תקבלו לכם פידבק על מה שעשיתם (האם זה אפיון טוב או לא טוב?). חסרון נוסף הוא שלא תמיד תעשו תהליך "כמו בספר", ולעיתים לא תהיה ברירה אלא לדלג על שלבים בתהליך. למה? כי צריך לרצות את הלקוח, ואתם בלחץ של זמן, ובמציאות לפעמים אין ברירה אלא לעגל קצת פינות.
וכל זה בלי לדבר על זה שיש משרות שהן "רק UX" או "רק UI", וכל מיני תיאורי משרה משונים אחרים שלא לחלוטין קולעים לתפקיד של מעצבת מוצר.
מחפשים להשתלב בתפקידי UX UI?
אם אתם רק מתחילים בעולם ה-UX ורוצים לרכוש מיומנויות נדרשות בתחום, שווה לכם לבדוק את מסלולי ההסמכה של גוגל. אחד המסלולים המומלצים ללמידה אונליין הוא Google UX Design שנועד להכין אתכם למשרות ג'וניור בעולם עיצוב ואיפיון חווית המשתמש. המסלול אינו דורש ניסיון קודם וכולל עבודה על 3 פרויקטים שיעזרו לכם לשווק את עצמכם.
אם אתם מחפשים תכניות לימוד מעמיקות יותר או קורסים פרונטליים כדאי לכם לבדוק את הסקירה המלאה שלנו.
איך לגלות אם זה ארגון שמתאים לי?
קחו טיפ ממני, כשאתם מגיעים לראיון עבודה – כמו שהם בודקים אתכם, גם אתם בודקים אותם. שאלו שאלות, זה ממש לגיטימי ואפילו כדאי. הנה רשימה קצרה של שאלות שיוכלו לעזור לכם להבין את מידת ההתאמה בינכם למעסיק:
- איך אתם רואים את התפקיד של מעצב UX UI / מעצב מוצר אצלכם בחברה?
- איך אתם עובדים על מערכת? באילו מתודולוגיות?
- מהו תהליך העבודה שלכם?
- כמה מעצבים יש בחברה?
- מה עושים יותר: UX או UI?
התשובות שתקבלו יעזרו ליצור תיאום ציפיות בינכם למעסיק וימנעו פדיחות מיותרות.
סיכום ומסקנות
אז לאן לשלוח קורות חיים? התשובה היא לכולם.
כמו בתחומים אחרים בהייטק, לא פשוט למצוא משרה ראשונה בעיצוב UX UI. אז תשלחו לכל סוגי הארגונים, וכל נקודה שתתחילו ממנה תהיה הנקודה הטובה ביותר.
נקו רעשי רקע, התעלמו מכל התחרות או מה אנשים אומרים. אל תשאלו את עצמכם שאלות כמו "איפה יותר טוב?" או "איפה פחות טוב?" – נסו קודם כל להתחיל את הקריירה שלכם ומשם הדרך תהיה הרבה יותר קלה.
זכרו שאתם מנווטים את הקריירה של עצמכם. גם אם זה לא בדיוק משרת החלומות, וגם אם זה לא בדיוק מה שציפיתם. קחו את זה למקום שלכם, תדחפו את העקרונות והצרכים שלכם קדימה, וזאת ממש לא משימה בלתי אפשרית. בהצלחה!