קראתם, התייעצתם והגעתם למסקנה שאתם רוצים להיות מתכנתים. מה הצעד הבא – להירשם לתואר? לחפש בוטקאמפ תכנות? להירשם לקורס תכנות מקיף? אולי כמה קורסים ביודמי יספיקו?
במאמר הזה נעבור על 3 דרכים פופולריות להיכנס להייטק בתור מפתחי תוכנה, בתקווה שזה יעזור לכם למצוא מסלול שיתאים לכם.
כשמדברים על כניסה להייטק אין "פתרון קסם" אחד שמתאים לכולם. לכל דרך למידה יש יתרונות וחסרונות, ולאנשים שונים יתאימו פתרונות שונים.
מעבר לכך, ההחלטה שלכם כנראה תושפע בין היתר ממאפיינים כמו גיל, מצב משפחתי, האופי שלכם, דרך הלמידה המעודפת ועוד.
במאמר הזה נערוך סקירה של 3 מסלולים פופולריים לכניסה לתעשייה, ונעבור על היתרונות והחסרונות בכל מסלול, כדי לעזור לכם להכיר את האפשרויות שעומדות בפניכם קצת יותר טוב.
המטרה של המאמר אינה לשכנע אתכם לבחור בדרך מסוימת, אלא לתת סקירה אוביקטיבית לדרכים שונות בהן מתכנתים רוכשים את המיומנויות שלהם בדרך למשרה הראשונה. בגלל שלא נצליח לכסות את כל הדרכים האפשריות במאמר הזה, בחרנו להתמקד ב-3 דרכים נפוצות להכנס לתחום.
לצפייה בסרטון – השוואה של 3 דרכי כניסה להייטק בתפקידי פיתוח:
דרך #1 לתפקידי פיתוח: תואר אקדמי רלוונטי
המסלול המוכר לעבודה בפיתוח תוכנה מתחיל בתואר אקדמי. בדר"כ תואר מדעי המחשב, או תואר בהנדסת תוכנה. בנוסף, יש עוד תארים שמהם אפשר להגיע לפיתוח תוכנה זה באמצעות תואר בהנדסת חשמל.
איך זה עובד (בגדול)?
- מתחילים תואר במוסד אקדמי (אוניברסיטה או מכללה) – לצורך הדוגמה נניח שבחרתם ללמוד מדעי המחשב, שזה מסלול של 3 שנים.
- בשנה השניה לתואר, אתם מתקבלים למשרת סטודנט וצוברים ניסיון בתחום
- אחרי 3 שנים מסיימים את התואר ומוצאים עבודה במשרה מלאה בתור מתכנתים ג'וניורים.
אם זה נשמע לכם מדהים ואתם חושבים שאפשר להפסיק לקרוא עכשיו – חכו רגע. מה שתיארתי זה מצב אידאלי. במציאות זה לא תמיד יעבוד ככה.
אין ספק שתואר במדעי המחשב זאת דרך אפקטיבית להכנס לתעשייה. יחד עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בדרך ארוכה יחסית, וקשה לשלב איתה עבודה במשרה מלאה או עיסוקים אחרים שדורשים הרבה מהזמן שלכם.
ועוד דבר שחשוב להבין – לימודים באקדמיה פותחים דלת לקריירה ועוזרים לבנות יסודות טובים בתור אנשי מקצוע, אבל הם לא מבטיחים לכם עבודה בסיום. כנ"ל לגבי קורס תכנות, בוטקאמפ, למידה עצמאית או כל דרך אחרת שנציג בהמשך המאמר.
מה היתרונות בתואר לעומת דרכים אחרות?
- יותר אופציות – תואר אקדמי מאפשר לכם לעבוד בתחומים אחרים (ולא רק בפיתוח) מכייון שהוא כולל הרבה מאוד קורסים בתחומים שונים. מעבר לפיתוח תוכנה, בוגרי מדעי במחשב יכולים להשתלב גם בתחומים כמו דאטה סיינס, BI, סייבר, QA ועוד. מעבר לכך, חלקם ממשיכים לתארים מתקדמים ועוסקים במחקר.
- בסיס תיאורתי חזק – זה יקל עליכם ללמוד טכנולוגיות חדשות, ולהבין איך הדברים מתחברים.
- מוניטין – למרות שהיום תואר כבר לא תנאי הכרחי לעבודה, ואפילו חברות כמו גוגל הכריזו בעבר שיתייחסו יותר לכישורים ופחות לתארים. בפועל, עבור מעסיקים מסויימים עדיין יש יתרון לבוגרי תארים על פני מסלולים אחרים. וכמובן – זה משתנה לפי מוסד הלימודים עצמו (יש כאלה ש"נחשבים יותר" ויש כאלה שפחות)
פרטים על קורס תכנות? + מתנה
הרשמו לקבל מידע על תנאי קבלה, מועד פתיחה, ותנאי תשלום וקבלו מאיתנו שבועיים חינם לקורס תכנות אונליין של קודבוקס*
מה החסרונות לעומת דרכים אחרות?
- מסלול ארוך – תואר במדעי המחשב ייקח לכם לפחות 3 שנים, בהנדסת תוכנה – 4 שנים. וזה בהנחה שהצלחתם לעבור את כל הקורסים בזמן (ובמוסדות לימוד מסויימים זה לא כזה פשוט)
- תנאי קבלה גבוהים – כדי להתקבל לתואר חלקכם תצטרכו להשלים בגרויות, לעשות פסיכומטרי, להשתתף במכינה כלשהי – והאמת היא שלא לכולם זה מתאים. ובנוסף, כל הדברים האלו לוקחים זמן ועולים כסף, וצריך לקחת את זה בחשבון.
- קשה לשלב עבודה במשרה מלאה – כמו שציינתי קודם, תואר במדעי המחשב הוא תובעני מאוד, ויהיה לכם קשה מאוד לשלב איתו משרה מלאה. אלא אם כן אתם מתכננים למשוך אותו מעבר ל-3 שנים (וגם אז לא מדובר במשימה פשוטה) יש מוסדות שנחשבים יותר, ויש כאלו שנחשבים פחות.
>> לקריאה נוספת: אוניברסיטה או מכללה – איפה עדיף ללמוד מדעי המחשב? >>
*נקודה קטנה שחשוב לציין - מעבר לתארים שהזכרתי יש גם תארים אחרים שמאפשרים להתחיל לעבוד כמתכנתים (כמו הנדסת חשמל, הנדסת מערכות מידע ועוד) – נתייחס למסלולים האלו בתכנים עתידיים שלנו.
דרך #2 לתפקידי פיתוח -"בוטקאמפ" תכנות
בניגוד לאקדמיה, תכניות בסגנון בוטקאמפ (Bootcamp) מבטיחות דבר פשוט: להכשיר אתכם לתפקידי פיתוח בצורה מעשית, בתוך כמה חודשים.
איך זה עובד?
אם בתואר במדעי המחשב מקדישים כמעט את כל שנת הלימודים הראשונה ללמידת הבסיס התאורתי בקורסים כמו אלגברה, מבני נתונים ומתמטיקה דיסקרטית (כן זה תחום אמיתי), בבוטקאמפ ילמדו אתכם רק את מה שתצטרכו כדי לבצע את התפקיד בפועל.
כך למשל, בבוטקאמפ Full Stack תלמדו שפות תכנות ושליטה בכלים שונים, אך לא יסבירו לכם על הלוגיקה מאחורי השפות הללו, ולא יכנסו אתכם לעומק בתחומים קשורים כמו ארכיטקטורה, בדיקות או ממשק משתמש (UI). הדגש יהיה יותר מעשי.
תכניות בוטקאמפ לא מתקרבות לרזולוצה של תואר ראשון במדעי המחשב, אך היתרון שלהם הוא שהן מכשירות אתכם לתפקיד ספציפי בזמן קצר יחסית. ומעבר לכך, תכניות כאלו נוטות להיות מעודכנות מבחינת הטכנולוגיות שלומדים בקורס. לכן גם יש היצע גדול מאוד של תכניות כאלו בשוק.
מה היתרונות בבוטקאמפ לעומת דרכים אחרות?
- מהיר – תכניות בוטקאמפ מציעות מסלולי הכשרה של החל מכמה חודשים ועד שנה
- ממוקד – אומרים לכם בדיוק מה לעשות, מספקים לכם חומרים לימוד, נותנים לכם רעיונות לפרויקטים, ובבוטקאמפים מסוימים אפילו מכנסים אתכם לתהליכי מיון בחברות
- תנאי קבלה פשוטים (בדר"כ) – חלק מהתכניות ממיינות יותר וחלק פחות, אבל בהשוואה לאלטרנטיבות כמו תואר, יהיה לכם הרבה יותר קל להתקבל.
פרטים על קורס תכנות? + מתנה
הרשמו לקבל מידע על תנאי קבלה, מועד פתיחה, ותנאי תשלום וקבלו מאיתנו שבועיים חינם לקורס תכנות אונליין של קודבוקס*
מה החסרונות בבוטקאמפ לעומת דרכים אחרות?
- מחסור בידע תאורתי והנדסי – אם תרצו להעמיק בנושאים מסויימים, תצטרכו ללמוד לבד.
- מאוד אינטנסיבי – חלק מהמסלולים כוללים למידה של מעל 7 שעות ביום, וזה לא תמיד מתאים לכולם.
- קשה לשלב עבודה במשרה מלאה – כמו שהסברנו, מדובר בתכניות הכשרה די אינטנסיביות וברובן לא תוכלו לשלב עבודה.
>> לקריאה נוספת: סקירת 7 תכניות כניסה להייטק [בוטקאמפ Full Stack] >>
דרך #3 לתפקידי פיתוח – למידה עצמאית ועבודה על פרויקטים
בניגוד לשיטות הקודמות שהזכרנו, למידה עצמית תדרוש מכם הרבה יותר משמעת. ועדיין, אם יש לכם מוטיבציה ויכולת התמדה, יכול להיות שזה בדיוק המסלול בשבילכם.
איך זה עובד?
בגדול מתחילים בלבחור תחום שבו תרצו לעסוק. הדרך הזו דורשת מיקוד ולכן כדי לדבוק בה מומלץ שבאמת תבינו לאיזה תפקיד אתם מכווניים. קל להגיד, קשה לבצע. והאמת היא שהדרך הכי טובה להתמודד עם זה, היא פשוט להתנסות בתחום מסויים ולנסות לבדוק אם אתם מתחברים אליו.
לאחר מכן תתכננו מסלול שבו תרכשו את הסטאק (Stack) טכנולוגי של המקצוע. למשל: אם שבניית אתרי אינטרנט קורצת לכם, והחלטתם ללכת על מסלול של פיתוח פרונט אנד. במקרה הזה, הסטאק הטכנולוגי שתצטרכו ללמוד מורכב משפות כמו HTML, CSS וג'אווה סקריפט, ופריימווקס כמו ריאקט, הבנה בסיסית בצד השרת, עקרונות UX ועוד. כל אלו ירכיבו את הידע שלכם כאנשי מקצוע – וזה מאוד יעזור אם תוכלו לצייר את המסלול הזה מראש. זה מה שיפה בדרך הזאת, וזה גם הקושי.
החלק השני של הלמידה יכלול עבודה על פרויקטים שונים שבהם תיישמו את מה שלמדתם. זו בעצם הדרך המרכזית שלכם להראות למעסיקים מה מה אתם יודעים לעשות. לכן מומלץ לשלב בתכנית הלימודים קורסי תכנות שבמסגרתם עובדים על פרויקטים (ככה תוכלו לצבור ניסיון תוך כדי לימוד).
מה היתרונות של למידה עצמאית לעומת דרכים אחרות?
- זה זול – קורס ממוצע ביודמי עולה 50 שקלים, נניח שתעשו 20 קורסים לאורך ההכשרה שלכם. זה עדיין משמעותית יותר זול מתואר או בוטקאמפ.
- זאת אחלה דרך לבחון רמת עניין – מאפשר להתנסות בכלים ושפות בקלות יחסית.
- אימון ה"שריר" של למידה עצמאית – בתור מפתחי תוכנה, הלמידה אף פעם לא נגמרת. האמת היא שהכניסה לתעשייה היא רק התתחלה. לכן, אוטודידקיות היא תכונה סופר-חשובה עבור מתכנתים, והמסלול הזה יעזור לכם לפתח את היכולת הזאת.
מה החסרונות של למידה עצמאית לעומת דרכים אחרות?
- דורש אנגלית טובה – אין קורסים בכל הטכנולוגיות השונות בעברית, ובאילו שיש המחירים נוטים להיות גבוהים יותר
- דורש משמעת עצמית ויכולת ניהול זמן – האמת הפשוטה היא שלא כולם נחושים מספיק כדי לעמוד במסלול הזה.
רוצים לראות איך נראה מסלול כזה? לקריאת המאמר: 11 קורסי אונליין שלימדו אותי פיתוח פרונט אנד >>
כמה מילים לסיום
חשוב לי לציין שהדרכים שציינתי פה הן ממש לא אקסקלוסיביות.
אם תבדקו עם מתכנתים שכבר עובדים בהייטק, אתם תגלו שהמסלול של רבים מהם כלל שילוב של כמה הדרכים שהזכרתי פה (וגם דרכים אחרות לגמרי). ובכלל, בעולם האמיתי דברים נוטים לעבוד בצורה פחות מסודרת ממה שתיארתי בסרטון הזה.
מהסיבות האלו, ההמלצה שלי עבורכם היא שתתחילו מהדרך שהכי מושכת אתכם, אבל אל תהיו נעולים על שום דבר. כשתתחילו ללמוד יכול להיות שתגלו שדרך אחרת דווקא מתאימה לכם יותר. וזה בסדר גמור.
דבר אחרון, אני מודע לכך שיש עוד המון מסלולים להכנס להייטק. למשל: שירות ביחידה טכנולוגית (כמו 8200), או קורסי ערב שניתן לשלב עם עבודה. בתכנים עתידיים נתייחס גם אליהן. בינתיים, מקווים שעזרנו לכם לקחת צעד נוסף אל עבר קריירה בהייטק.