"ממדים ללימודים" – האם גם אתם זכאים לתואר בחינם?

המדינה מממנת לימודים אקדמיים לחיילים קרביים, ואנחנו הכנו לכם מדריך מפורט שיעזור לכם לממש את המתנה

תואר ראשון הוא כמעט חובה בשוק התעסוקה כיום. עדכון חוק ממדים ללימודים מרחיב את הזכאות למלגה שמאפשרת לכם ללמוד בלי לחצים כלכליים, ולהשקיע יותר זמן בעתיד שלכם. רוצים לדעת מהם תנאי הזכאות? מתי מתבצע התשלום בפועל? האם ניתן לקבל מלגות נוספות? איך נרשמים? כאן תמצאו את כל מה שאתם צריכים לדעת על המלגה

ממדים ללימודים

תוכן עניינים

לימודים באוניברסיטה או במכללה אקדמית הם חוויה מעשירה מאוד. על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעלי ובעלות תואר ראשון מרוויחים כ-30% יותר מהשכר הממוצע במשק. 9 שנים לאחר סיום הלימודים, הפער כבר עומד על יותר מ-60% לטובת האקדמאים, ולאורך קריירה שלמה התשואה על תואר ראשון מוערכת בלפחות מיליון ש"ח!

בפרט, השכלה גבוהה תורמת להגדלת הסיכוי להתקבל לחברת הייטק. לפי רשות החדשנות, 4 מכל 5 עובדים בתפקיד טכנולוגי ראשון בהייטק הגיעו אליו אחרי לימודים אקדמיים.

הרווח הוא לא רק בכסף: עולם האקדמיה מרחיב את האופקים ומשכלל את יכולות הלמידה. אלה איכויות קריטיות בשוק התעסוקה במאה ה-21, וגם בחיים עצמם. בתור בונוס תכירו הרבה אנשים מעניינים. מצד שני, אי אפשר להתעלם מהקושי הכלכלי במימון תואר ראשון. הלימודים נמשכים 3-4 שנים, שכר הלימוד גבוה, המחייה בישראל יקרה באופן כללי ולא קל לשלב עבודה בתקופה עמוסה ולחוצה. אם סיימתם שירות צבאי כלוחמים או לוחמות, המאמר מציע לכם פתרון מצוין: מלגת ממדים ללימודים.

שימו לב: לצד האפשרות למלגה, ישנו גם פיקדון לחיילים משוחררים. הפיקדון ניתן לכל המשרתים והמשרתות, גם בצה"ל וגם בשירות הלאומי. ואפשר לשלם באמצעות הפיקדון לאוניברסיטה או למכללה.
ממדים ללימודים - התכנית שתאפשר לכם ללמוד לתואר בראש שקט
בעלי ובעלות תואר ראשון מרוויחים כ-30% יותר מהשכר הממוצע במשק

מה זה ממדים ללימודים?

ממדים ללימודים היא מלגה שמעניקה המדינה ללוחמים ולוחמות, וכן לאוכלוסיות מיוחדות (פירוט בפסקה הבאה, "מי זכאי למלגה"). המטרות הן לעודד בני ובנות 18 להתגייס לשירות קרבי, ולסייע למי שבחרו במסלול הזה לקדם את חייהם לאחר השחרור. בנוסף מדובר בהכרת תודה על המאמץ, המחויבות והמוכנות להסתכן למען המדינה.

הכרת התודה משמעותית: מי שישלימו תואר ראשון יקבלו החזר מלא של שכר הלימוד ששילמו – 100% מימון, ואפשרות להתמסר ללימודים ולהפיק מהם מקסימום תועלת. המימון הוא בגובה שכר הלימוד האוניברסיטאי, כפי שנקבע על-ידי המועצה להשכלה גבוהה (11,296 ש"ח בשנה נכון לתשפ"ד).

בהקשר זה כדאי לציין שהחוק המקורי, שאושר ב-2022, כלל מימון של 75% משכר הלימוד. בסוף 2023 עודכן חוק ממדים ללימודים ושיעור המימון הועלה ל-100%. כמו כן הוארכה תקופת הזכאות: מי שהשתחררו משירות סדיר זכאים למלגה אם התחילו ללמוד עד 5 שנים מיום גזירת החוגר, ומי שחתמו קבע יוכלו לנצל את ההטבה המשמעותית גם אם יתחילו ללמוד 7 שנים אחרי סיום השירות. מכינה קדם אקדמית, השלמת בגרויות או מבחן פסיכומטרי מאריכים בשנה את תקופת הזכאות.

מימוש המלגה מתבצע מול האגף והקרן לחיילים משוחררים.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

מי זכאי למלגת ממדים ללימודים?

על-פי חוק ממדים ללימודים, המלגה תשולם לחיילים משוחררים השייכים לאחת הקבוצות הבאות:

  • לוחמים ולוחמות – עם תעודת "שחרור בכבוד – זהב"
  • זכאי תשמ"ש הורים – כלומר מי שהיו זכאים לתשלומי משפחה תוך כדי השירות הצבאי, בעלי תעודת "שחרור בכבוד"
  • חיילות בודדות/חיילים בודדים – בעלי תעודת "שחרור בכבוד"
  • עולים חדשים/עולות חדשות – בעלי תעודת "שחרור בכבוד"
  • בני ובנות מיעוטים – ערבים, דרוזים וצ'רקסים עם תעודת "שחרור בכבוד"

מוסדות הלימודים בהם ניתן לממש את המלגה

הקריטריון השני לזכאות הוא המוסד שבו לומדים. האפשרויות הן:

  • לימודים אקדמיים במוסד מוכר ע"י המל"ג, כלומר כל האוניברסיטאות והמכללות האקדמיות בארץ
  • לימודי תעודה בתחום האומנות במוסד מוכר ע"י משרד התרבות והספורט

אופן תשלום הקצבה

העלאת שיעור המלגה מ-75% ל-100% יצרה בעיה. במשרד האוצר חששו מפני ניצול המלגה מבלי להתחייב באמת לתואר אקדמי (שמצריך כמובן גם השקעת זמן ומאמץ). בהתאם כולל חוק ממדים ללימודים המעודכן מעין "דמי רצינות": בשנה הראשונה ובשנה השנייה הזכאים למלגה יקבלו 85% בלבד מהסכום, ובשנה השלישית ישולמו להם 130% משכר הלימוד.

במסלולים הארבע שנתיים של לימודי ההנדסה תקבלו 85% מהסכום במשך 3 השנים הראשונות, ובשנה האחרונה השלמה למימון מלא. לימודי רפואה אמנם נמשכים 6 שנים, אבל המדינה תממן רק את ה-4 הראשונות, באופן דומה ללימודי הנדסה.

איך נרשמים?

על-מנת לקבל את המלגה של הלוחמים והאוכלוסיות המיוחדות יש להיכנס לאזור האישי באתר האגף והקרן לחיילים משוחררים. שם, תחת הלשונית "הטבות / מלגות", אפשר להגיש בקשה. ההרשמה נפתחת במועדים מסוימים לקראת כל שנת לימודים, אבל גם אם פספסתם את המועד תוכלו לבקש את המלגה רטרואקטיבית.

שימו לב: אם באתר של האגף והקרן מופיעה הודעה שההרשמה נפתחה, אבל באזור האישי שלכם לא מפורסמת ההטבה הזו, יש לפנות למוקד "שער לעתיד" בצה"ל.

בכל מקרה יש לצרף לבקשה אישור רישום ללימודים. בכל שנת לימודים נדרשת הגשת בקשה חדשה, ובשנה האחרונה – על-מנת לקבל את ההשלמות למימון – תידרשו להעלות אישור לימודים וגיליון תשלומים עבור כל השנים באוניברסיטה או במכללה האקדמית.

לאחר אישור כל בקשה הכסף ייכנס אוטומטית לחשבון הבנק שלכם, כפי שמעודכן באגף ובקרן לחיילים משוחררים.

האם אפשרי לקבל את מלגת ממדים ללימודים עם מלגות נוספות?

כן.

ליתר דיוק, יש הבחנה בין מלגות שהמדינה מעניקה לבין מלגות ממקורות אחרים. על המלגות מהסוג השני אין חובת דיווח, והסכומים שתקבלו בדרך זו לא יקוזזו מהמלגה שמגיעה לכם עבור השירות הקרבי. גם על מלגות מתקציב המדינה שניתנות עבור הצטיינות או התנדבות אין חובת דיווח, וכמובן שגם הן לא מקוזזות.

כן, הבנתם נכון: אתם גם לומדים לתואר ראשון וגם מקבלים על זה כסף.

לעומת זאת, מלגות אחרות מתקציב המדינה כן מופחתות מהסכום שתקבלו על חשבון ממדים ללימודים. אם לדוגמה שילמתם שכר לימוד אוניברסיטאי וקיבלתם מלגה כזו בסכום של 3,500 ש"ח, אתם זכאים מהקרן והאגף לחיילים משוחררים לסכום של 7,796 ש"ח (שהם 11,296 ש"ח, שכר הלימוד האוניברסיטאי, פחות ה-3,500 ש"ח שממילא לא שילמתם).

אם תלמדו במכללה שבה שכר הלימוד בפועל גבוה משכר הלימוד האוניברסיטאי, תוכלו לקבל עד 9,601 ש"ח גם אם זכיתם במלגות נוספות. לדוגמה, אם שכר הלימוד שלכם יעמוד על 18,000 ש"ח, ותקבלו מלגה מתקציב המדינה בסך 5,000 ש"ח, המלגה עבור השירות הצבאי המשמעותי תעמוד על 9,601 ש"ח (שהוא הסכום המקסימלי למקבלי מלגות).

מפתח לעתיד טוב יותר

ממדים ללימודים היא מלגה שמייצרת מצב win-win: המדינה מעודדת שירות קרבי וזוכה באקדמאים עם מחויבות למיצוי היכולות, אתם זוכים בתואר ראשון בלי לשלם (או בתשלום מופחת משמעותית אם בחרתם במכללה שבה שכר הלימוד גבוה מזה האוניברסיטאי). עכשיו כל מה שנשאר לכם זה לבחור נכון את המסלול האקדמי המתאים לכם – ולהתחיל לבנות עתיד מתוק.

תפקידים בהייטק

מאמרים שיעזרו לכם להחליט על קריירה בתחום:

קורס פסיכומטרי

המדריך המלא לבחירת קורס פסיכומטרי – אל תירשמו לפני שקראתם

תואר בהנדסת תוכנה

איפה ללמוד הנדסת תוכנה? | סקירת מוסדות לימוד

תואר בהנדסת תעשייה וניהול

איפה ללמוד תואר בהנדסת תעשייה וניהול? | סקירה מקיפה של מסלולים

תואר במערכות מידע

איפה עושים תואר במערכות מידע? | סקירת אוניברסיטאות ומכללות בארץ

מדעי המחשב באוניברסיטה

באיזה אוניברסיטה ללמוד מדעי המחשב? | סקירה של 9 אוניברסיטאות

מכללה או אוניברסיטה

מכללה או אוניברסיטה – איפה עדיף ללמוד תואר במדעי המחשב?